breaking news Νέο

Πραγματοποιήθηκε και στη Βέροια το διευρυμένο περιφερειακό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

  • Πραγματοποιήθηκε και στη Βέροια το διευρυμένο περιφερειακό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • Πραγματοποιήθηκε και στη Βέροια το διευρυμένο περιφερειακό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • Πραγματοποιήθηκε και στη Βέροια το διευρυμένο περιφερειακό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Κυρίαρχα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, η κοινή Αγροτική Πολιτική, οι επιπτώσεις του Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου και η Περιφερειακή πολιτική της Ευρώπης, βρέθηκαν στο επίκεντρο του Περιφερειακού Συνεδρίου, που έλαβε χώρα το Σάββατο και ώρα 11 π.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας, το οποίο και διοργανώθηκε από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Στο συνέδριο–διάλογο με τους πολίτες, με θέμα «Η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης – η πρόκληση της μετανάστευσης και οι προοπτικές ανάπτυξης στην Περιφέρεια», προήδρευσε ο κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ενώ το συντονισμό είχε ο δημοσιογράφος Κώστας Μπλιάτκας.

 

Χαιρετισμοί

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης έκρινε ιδιαίτερη τιμή τη διοργάνωση του Διευρυμένου Περιφερειακού Συμβουλίου στην πρωτεύουσα της Ημαθίας, τονίζοντας πως «η περιοχή μας και η Κεντρική Μακεδονία μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο περιφερειακής ανάπτυξης, προτάσσοντας τη διατροφή και τον αγροτικό τομέα, καθώς και αναπτυξιακό παράδειγμα για την Ελλάδα της κρίσης και της Ευρώπης». Σημείωσε, δε, ακόμα ότι «παρά την αμφισβήτηση πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαιτίας της κατάστασης, διανύουμε τη μεγαλύτερη περίοδο πολιτικής σταθερότητας».

Ολοκληρώνοντας το χαιρετισμό του ο κ. Βοργιαζίδης εξέφρασε την ευχή, η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταφέρει και πάλι να εμπνεύσει τους πολίτες και να τους καταστήσει πρεσβευτές του ευρωπαϊκού οράματος.

Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Ημαθίας, κ. Νίκος Τσιούντας, στάθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση των πολλών ταχυτήτων, στο χάσμα βορρά – νότου και στην οικονομική κατάρρευση κάποιων χωρών, λόγω του εμπάργκο, την ώρα που – όπως επισήμανε χαρακτηριστικά - «είχαν ασυλία δυτικές χώρες». Ο ίδιος επιπλέον, κατέστησε σαφές πως «η Ελλάδα δεν είναι παρίας, μα ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αφήνοντας αιχμές κατά της Ε.Ε., σ' ό,τι αφορά στις πολιτικές που εκφράζονται πάνω στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Ακόμα, χαιρετιστήριο μήνυμα, μέσω βίντεο που προβλήθηκε, έστειλε και ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Λίγο πριν πάρουν το λόγο οι ομιλητές, ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος προέβη σε εισαγωγικά σχόλια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά : «Το μέλλον της χώρας είναι σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο και σημαντικό, είτε αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, είτε της οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρωζώνης».

 

Ομιλίες

Πρώτη ομιλήτρια στην εκδήλωση υπήρξε η κ. Κωνσταντίνα Κούνεβα, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία αναφέρθηκε σε κοινωνικά θέματα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ αμέσως μετά το λόγο πήρε η κ. Κλημεντίνη Διακομανώλη, Προϊσταμένη του τμήματος Τύπου και ΜΜΕ της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα, η οποία στην αναφορά της έθεσε το θέμα: «Ευρώπη τι μέλλει γενέσθαι; Οι άμεσες προκλήσεις».

Ο κ. Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Διευθυντής Σύνταξης «διαΝΕΟσις» αναφέρθηκε στις έρευνες του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης, αναφορικά με το τι πιστεύουν οι Έλληνες, τι νομίζουν και τι θέλουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για το μέλλον της. Όπως είπε, το 68% των Ελλήνων αξιολογεί τη συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. ως θετική, από 53% που ήταν πέρυσι. 6 στους 10 Έλληνες εξακολουθούν να πιστεύουν πως ωφελήθηκαν από τη συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. 1στους 10 Έλληνες πιστεύει ότι θα πρέπει να γυρίσει η χώρα σε εθνικό νόμισμα. Το 57% των Ελλήνων πιστεύει πως ήταν λάθος η είσοδος της χώρας στην Ευρωζώνη, ενώ 6 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι η χώρα μπήκε στα μνημόνια από ανάγκη. 7 στους 10 Έλληνες πιστεύουν πως το να τεθεί η χώρα σε μνημόνια ήταν εφεύρημα των Ευρωπαίων, ενώ το 84% των Ελλήνων πιστεύουν ότι σε 10 χρόνια η Ελλάδα δεν θα είναι μέλος της Ε.Ε.

Από την πλευρά του ο κ. Αντώνης Τριφύλλης, πρώην στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου «διαΝΕΟσις», μίλησε για Δυτικά Βαλκάνια και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τελευταίος ομιλητής υπήρξε ο κ. Αντώνης Μαρκοβίτης, πρόεδρος της συνεταιριστικής επιχείρησης VENUS Growers, κάνοντας αναφορά στη συμβολή του επιχειρείν στην ανάπτυξη της Περιφέρειας. Ο κ. Μαρκοβίτης σημείωσε πως «έχουμε καλές επιχειρήσεις στο νομό, οι οποίες δεν υπάρχουν στην Ελλάδα», υπογραμμίζοντας από την άλλη πως «ενώ έχουμε 30% ανεργία στην Ημαθία, δεν έρχονται για εποχική εργασία,  με αποτέλεσμα να προσανατολιζόμαστε να φέρουμε ξένους εργάτες», σημειώνοντας παράλληλα ως σημαντικά προβλήματα στο χώρο το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ενώ χαρακτήσισε καλό βήμα την ίδρυση Διεπαγγελματικής Πυρηνόκαρπων. Ο Πρόεδρος του Α.Σ. Βέροιας VENUS GROWERS ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας ότι «δεν απαντήσαμε στην κρίση με οργάνωση, αλλά με αποδιοργάνωση», ενώ εκτίμησε πως «μέλλον υπάρχει, αλλά εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. Αν δεν πάμε όλοι μαζί, θα χαθούμε ένας-ένας».

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε διάλογος με τους φορείς και τους πολίτες για το μέλλον της Ευρώπης, την πρόκληση της Μετανάστευσης και τις προοπτικές ανάπτυξης στην Περιφέρεια.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Φρόσω Καρασαρλίδου, Χρήστος Αντωνίου, οι Αντιδήμαρχοι Θεόφιλος Κορωνάς, Βασίλης Παπαδόπουλος, Βασίλης Λυκοστράτης, Γιώργος Σοφιανίδης, Θανάσης Σιδηρόπουλος, Στέλιος Ασλάνογλου, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Πέτρος Τσαπαρόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Χειμώνας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Βέροιας Νίκος Μαυροκεφαλίδης, Μαρία Παπαϊωάννου, Θεόδωρος Τέτος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας Φώτης Καραβασίλης, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας και το μέλος αυτής, Ελένη Γκόγκα και Συρμούλα Τζήμα αντίστοιχα, η Δημοτική Σύμβουλος Νάουσας Ίλια Ιωσηφίδου, ο συντονιστής της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας Τάσος Κωστόπουλος, ο πρόεδρος της ΚΑΘ Δημήτρης Χαμπίδης κ.α.

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής