breaking news Νέο

Ήρθε για να μείνει!

Ήρθε για να μείνει!

Επανήλθε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στην πρότασή του για είσπραξη και διαχείριση του ΕΝΦΙΑ από τους Δήμους, μιλώντας στο αναπτυξιακό Περιφερειακό συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου, όπως τόνισε, να καταστούν οι δήμοι πραγματικά αυτόνομοι.

«Αν η είσπραξη και διαχείριση του φόρου ακίνητης περιουσίας περνούσε στους ΟΤΑ, αυτό θα ήταν μια θετική εξέλιξη, που σθεναρά υποστηρίζουμε. Αν οι δημότες πληρώνουν το σχετικό φόρο στους Δήμους, θα απαιτούν καλύτερες ανταποδοτικές υπηρεσίες από δομές, που είναι πιο κοντινές και προσβάσιμες σε αυτούς. Αν τα έσοδα και το έργο των Δήμων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη σωστή διαχείριση των πόρων, που οι ίδιοι εισπράττουν, έχουν κάθε λόγο να την επιδιώκουν», είπε ο κ. Μπουτάρης. Ο ίδιος επίσης τόνισε ότι με τους σημερινούς νόμους, η ουσιαστική συμβολή των δήμων στην ανάπτυξη «μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί» και ότι οι Δήμοι είναι αποκλεισμένοι από αρμοδιότητες, που έχουν σχέση με μείζονα ζητήματα (περιβάλλοντος κ.α.), οι οποίες, όπως είπε, «ανατίθενται στα «αποκεντρωμένα όργανα του κράτους», δηλαδή στο «μακρύ» χέρι της κεντρικής διοίκησης».

Ακόμα, πρότεινε την τροποποίηση του άρθρου 102 του Συντάγματος και τη θεσμοθέτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως «τοπικής εξουσίας» και όχι απλώς ως «τοπικής διοίκησης».

Πάντως σ' ό,τι αφορά στον ΕΝΦΙΑ, που, για να μην ξεχνιόμαστε, θα καταργούσε η σημερινή κυβέρνηση ή θα μειώσει η ΝΔ, όπως λέει, ερχόμενη στην εξουσία, τελικά, ένα είναι σίγουρο : Ακόμα και αν περάσει στην εισπραξιμότητα των ΟΤΑ, ο ΕΝΦΙΑ (που ήταν μια.... τελικά, δημιουργική ιδέα του Ευάγγελου Βενιζέλου στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου) ήρθε για να μείνει! Και να τον πληρώνουμε βεβαίως – βεβαίως, είτε έτσι, είτε αλλιώς.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής