breaking news Νέο

Μελέτη για την αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα της Νάουσας με έμφαση στη μεταποίηση.

Μελέτη για την αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα της Νάουσας με έμφαση στη μεταποίηση.

Τη δεινή οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η περιοχή της Νάουσας, ως αποτέλεσμα του διαρκούς περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς και τη σημαντική της εξάρτηση από τον πρωτογενή τομέα, καταδεικνύει το 1ο μέρος της Μελέτης για την Αξιοποίηση του Πρωτογενούς τομέα, με Έμφαση στη Μεταποίηση, το οποίο πρόσφατα ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο Νάουσας.

Από την ανάλυση των σχετικών ποσοτικών δεδομένων, τόσο σε επίπεδο Π.Ε. Ημαθίας, όσο και Δήμου Νάουσας (όπου υπάρχει σχετική διαθεσιμότητα), προκύπτει κατ’ αρχήν ότι η τοπική οικονομία έχει ουσιαστικά επιστρέψει στις αρχές του 21ου αιώνα σε όρους Α.Ε.Π., εξέλιξη η οποία συνοδεύεται και από τη διαρκή επιδείνωση της θέσης της Ημαθίας σε σχέση με το κατά κεφαλήν Α.Ε.Π., τόσο για το σύνολο της χώρας (κάτω του 70% πλέον), όσο και για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (κάτω του 90%), ποσοστά τα οποία το 2000 διαμορφωνόταν στο 80% και στο 97% αντίστοιχα. Καταδεικνύεται λοιπόν μία έντονη και διαρκής υστέρηση σε ολόκληρη την τελευταία δεκαπενταετία, η οποία έχει επιδεινώσει ραγδαία τη θέση και την ισχύ της Ημαθίας ως οικονομικού κυττάρου της χώρας, αντανακλώντας προφανώς και τις αντίστοιχες εξελίξεις στην οικονομική δυναμική και εντός των ορίων του Δήμου Νάουσας, όπου μάλιστα η εξέλιξη φαίνεται να είναι ακόμη πιο έντονα αρνητική, συνεκτιμώντας την πορεία των τοπικών οικονομικών συνθηκών (ανεργία, αποβιομηχάνιση, περιορισμός της παρουσίας Δημόσιων Υπηρεσιών, κλπ.). Ειδικά για την ανεργία, θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπερβαίνει τους μέσους όρους της χώρας και της Περιφέρειας και συνδυάζεται με μείωση και της απασχόλησης, αποσαθρώνοντας έτσι σημαντικά τα κοινωνικά θεμέλια της Νάουσας. Μάλιστα η κατάσταση φαίνεται να είναι χειρότερη στην πόλη σε σχέση με τις κοινότητες του Δήμου, γεγονός που πιθανότητα συνδέεται αφενός με τη δομή που είχε κατά το παρελθόν η οικονομία του αστικού ιστού και αφετέρου με την ύπαρξη μεγαλύτερων δυνατοτήτων απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα για τους κατοίκους των κοινοτήτων.

Ο κλάδος της γεωργίας και της κτηνοτροφίας έχει πλέον χάσει την πρωτοκαθεδρία που διατηρούσε, η οποία περνά στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, ωστόσο καταφέρνει να επιδείξει μια αξιοσημείωτη αντίσταση στις πιέσεις των τελευταίων ετών, αποδεικνύοντας έτσι την προοπτική και το δυναμισμό που διαθέτει, ιδιαίτερα εάν συνυπολογισθούν και οι ευρύτατες πολλαπλασιαστικές του επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο.  Μάλιστα η ανθεκτικότητα αυτή παρουσιάζεται και στα επίπεδα απασχόλησης που προσφέρει ο πρωτογενής τομέας (πλησιάζει το 30% του συνόλου, με τις κοινότητες να έχουν στην πλειονότητά τους ποσοστά που υπερβαίνουν το 40%), σε αντίθεση ιδιαίτερα με το δευτερογενή τομέα, ο οποίος έχει πλέον απολέσει οριστικά τον κυρίαρχο ρόλο του παρελθόντος.

Η καλλιέργεια ροδακίνων και νεκταρινιών παραμένει κυρίαρχη, παρά τις αυξομειώσεις που παρουσιάζει κατά καιρούς, κυρίως με επιτραπέζια ροδάκινα, καθώς η καλλιέργεια βιομηχανικών ροδακίνων συνηθίζεται στη Νάουσα πολύ λιγότερο σε σχέση με τους λοιπούς δήμους της Ημαθίας. Οι λοιπές καλλιέργειες έχουν πολύ μικρότερη παρουσία, καθώς αξιοσημείωτη ισχύ έχουν μόνο τα Κεράσια και τα Μήλα σε Ροδοχώρι και Γιαννακοχώρι και τα ακτινίδια στην Επισκοπή, όπως και οι αροτραίες καλλιέργειες στις κοινότητες του κάμπου, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί η παρουσία του αμπελοοινικού κλάδου, η δυναμική του οποίου ασφαλώς δεν εξαντλείται στην έκταση που σήμερα καλλιεργείται, η οποία δεν έχει μεταβληθεί σε αξιοσημείωτο βαθμό τα τελευταία χρόνια.

Προκύπτει ξεκάθαρα λοιπόν η αναγκαιότητα για επιλογή ενός νέου οικονομικού μοντέλου, το οποίο θα απαντά σε αυτή τη διαρκή αποδυνάμωση της τοπικής οικονομίας, στηριζόμενο στην αξιοποίηση της πλούσιας τοπικής πρωτογενούς παραγωγής, με γνώμονα την προσθήκη αξίας σε αυτήν. Αναμένουμε με ενδιαφέρον το 2ο τμήμα της Μελέτης, το οποίο θα αναλωθεί ακριβώς σε συγκεκριμένες προτάσεις αξιοποίησης του πρωτογενούς τομέα στο Δήμο Νάουσας, παρέχοντας διέξοδο στις επενδυτικές ανησυχίες των κατοίκων.

Μια αξιόλογη μελετητική προσπάθεια, με πρωτοβουλία του δημάρχου Νίκου Κουτσογιάννη, που σίγουρα θα αποτελέσει το στρατηγικό χάρτη ανάπτυξης του δήμου Νάουσας στον πρωτογενή τομέα, για τον οποίο ο κ. Κουτσογιάννης πιστεύει ιδιαίτερα στην υπεραξία της μεταποίησής του.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής