breaking news Νέο

Σ.Φάμελλος: «Έχουν περάσει δύο χρόνια από την έγκριση του Π.Σ.Δ. από την Ε.Ε. και δεν έχουν γίνει ούτε οι μελέτες»

Σ.Φάμελλος: «Έχουν περάσει δύο χρόνια από την έγκριση του Π.Σ.Δ. από την Ε.Ε. και δεν έχουν γίνει ούτε οι μελέτες»

SOS εκπέμπει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος στο θέμα της ανακύκλωσης και ζητεί να δημιουργηθεί νέα αντίληψη στην κοινωνία πάνω σ' αυτό.

Για το λόγο αυτό συγκαλεί μέσα στο προσεχές διάστημα διευρυμένη σύσκεψη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, προκειμένου να «τρέξει» ο σχεδιασμός που υπάρχει για την περιοχή και να μη χαθούν κονδύλια, που έχουν εξασφαλισθεί μεν, αλλά δεν έχουν αξιοποιηθεί.

Όπως υποστηρίζει, «είναι απαραίτητο να δημιουργήσουμε μία νέα αντίληψη στην κοινωνία μας για τα θέματα της ανακύκλωσης και του περιβάλλοντος». Σήμερα,  να αναφερθεί, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργούν 11 Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, 17 Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και 7 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών.

Η δε κατάσταση στην περιοχή, σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας, είναι απογοητευτική, με τον κ. Φάμελλο να επισημαίνει : «Έχουν περάσει δύο χρόνια από την έγκριση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων της Κεντρικής Μακεδονίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν έχουν γίνει ούτε οι μελέτες».

 

Το σχέδιο

Σ' ό,τι αφορά στο σχέδιο, αυτό, να θυμίσουμε, προβλέπει, μεταξύ άλλων, τρεις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (δύο στη Θεσσαλονίκη και μία στις Σέρρες) και οκτώ μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων (δύο στη Θεσσαλονίκη, δύο στη Χαλκιδική, μία στην Πιερία, μια στο Κιλκίς, μία στην Ημαθία και μία στην Πέλλα). Ο προϋπολογισμός των συγκεκριμένων έργων ξεπερνά τα 260.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, οι μελέτες των έργων όχι μόνο δεν έχουν ωριμάσει, αλλά δεν έχουν προχωρήσει, όπου η έλλειψη αυτή ωριμότητας – όπως τονίζει ο ίδιος – έχει ως συνέπεια τη στασιμότητα στη διαλογή βιοαποβλήτων και την κομποστοποίηση. Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι η απουσία σύγχρονων υποδομών έχει ως αποτέλεσμα να παραμείνει σε χαμηλά ποσοστά η ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών.

Και κοντά σ' αυτό να επισημανθεί και πάλι ότι απουσιάζουν οι σύγχρονες υποδομές στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Και τούτο, γιατί τα ποσοστά καθαρής ανακύκλωσης στους Δήμους της περιοχής δεν ξεπερνούν το 7%, την ώρα που άλλες περιοχές, όπως της Κρήτης, βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη δημιουργία σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων!

 

Επτά στους δέκα λένε «όχι» στη χρήση της πλαστικής σακούλας

Στο μεταξύ, περισσεύουν τα χαμόγελα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θεωρώντας ότι πέτυχε το μέτρο της... σακούλας. Και τώρα στελέχη του υπουργείου κάνουν λόγο ότι «θα πρέπει να περάσουμε στην επόμενη φάση, που είναι να επιστραφεί στους καταναλωτές το περιβαλλοντικό τέλος».

Σύμφωνα, δε, με εκπροσώπους αλυσίδων καταναλωτικών αγαθών, το περιβαλλοντικό τέλος, που καθιερώθηκε στις αρχές του χρόνου σε όσους χρησιμοποιούν σακούλες, εκτιμάται ότι έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της χρήσης της κατά 70% σε διάστημα μόλις τριών μηνών. Και μέσα στις προσεχείς μέρες, μάλιστα, αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα ακριβή στοιχεία από το υπουργείο και τους εμπλεκόμενους φορείς.

 

Μέτρο με θετικά αντίμετρα και όχι εισπρακτικό

Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι ο νόμος ορίζει πως το συγκεκριμένο ειδικό τέλος πρόκειται να χρηματοδοτεί τις δράσεις του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης πλαστικής σακούλας στα επίπεδα των 40 τεμαχίων το άτομο το 2025, από 363 τεμάχια που είναι σήμερα.

Κάτι που, όπως εξηγεί, ο κ. Φάμελλος, πρόκειται για ένα μέτρο με θετικά αντίμετρα και όχι εισπρακτικό και σημειώνει: «Για το σκοπό αυτόν από τα έσοδα του περιβαλλοντικού τέλους, αφού γίνει σχετικός διαγωνισμός, θα προμηθευθούμε πάνινες σακούλες πολλαπλών χρήσεων. Δεν είναι χαράτσι».

Τέλος, σημειώνεται πως σύμφωνα με το νόμο, από την 1η Ιανουαρίου 2019 το περιβαλλοντικό τέλος θα αυξηθεί στο 0,07 ευρώ.

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής