breaking news Νέο

Δημήτρης Μάντσιος στο www.imerisia-ver.gr: «Προσπαθούμε να καταστεί η Ημαθία τουριστικός προορισμός»

Δημήτρης Μάντσιος στο www.imerisia-ver.gr: «Προσπαθούμε να καταστεί η Ημαθία τουριστικός προορισμός»

Οξυδερκής, φιλότιμος, εργατικός, με μεράκι για την τουριστική ανάπτυξη της περιφερειακής μας ενότητας. Ο λόγος φυσικά για τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας Δημήτρη Μάντσιο και τα όσα σημαντικά μας κατέθεσε στη διαδικτυακή συνέντευξη του στις ΑΝΑ…κρίσεις, στη web tv της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ. Ειλικρινής ο κ. Μάντσιος, μας δήλωσε ότι η Ημαθία δεν είναι τουριστικός προορισμός και απαιτείται ομαδική προσπάθεια και συνεργασία από τους επαγγελματίες του χώρου με την ΠΚΜ, την Π.Ε. Ημαθίας, τους δήμους και το Επιμελητήριο. Σταχυολογήσαμε τα σημαντικότερα σημεία των όσων μας είπε για τον τουρισμό, αλλά και τη συμμετοχή του στα τοπικά κοινά της Νάουσας, ως δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας και τέως αντιδήμαρχος πολιτισμού  και σας τα παρουσιάζουμε:

 

Ο τουρισμός είναι συλλογικό προϊόν. Η ξενοδοχειακή πληρότητα της Ημαθίας δεν κινείται, όπως θα θέλαμε, αφού αγγίζει μόλις το 55%, με αύξηση τους χειμερινούς μήνες, λόγω των χιονοδρομικών κέντρων μας και με κατακόρυφη πτώση άνοιξη και καλοκαίρι.

 

Δεν είμαστε τουριστικός προορισμός. Προσπαθούμε, χτίζοντας με πρότυπο την προσέλκυση διεθνούς τουρισμού, αλλά απαιτείται μια πενταετία, για να δρέψουμε καρπούς.

 

Διαθέτουμε 33 ξενοδοχεία και 1.550 κλίνες, κανένα όμως πεντάστερο και μόλις ένα τετράστερο.

 

Τα αρχαιολογικά μας ευρήματα είναι οικουμενικός μαγνήτης. Έπρεπε οι επισκέπτες μας να είναι διπλάσιοι, αλλά δεν διαθέτουμε τις κατάλληλες υποδομές.

Αιγές, Βέροια, Μίεζα, αλλά και Δίον με Πέλλα, αποτελούν ένα αρχαιολογικό τόξο προσέλκυσης επισκεπτών πολυήμερης διαμονής. Σημαντική η προσφορά της Αγγελικής Κοτταρίδη.

 

Η Βέροια διαθέτει τη μοναδικότητα να συνδυάζει τον παλαιοχριστιανικό και βυζαντινό λατρευτικό τουρισμό με τα οθωμανικά της μνημεία και την εβραϊκή συναγωγή.

 

Πρέπει να αναδειχθεί η Ημαθία ως γαστρονομικός προορισμός, συνδυάζοντας την παραδοσιακή μας κουζίνα με το ξινόμαυρο κρασί και τα φρούτα μας. Σε συνεργασία με το Επιμελητήριο, θα εκπαιδεύσουμε τους υπαλλήλους των εστιατορίων, ώστε να αναδειχθεί η φήμη τους.

 

Τα ξενοδοχεία της Ημαθίας έχουν μπει στο πρόγραμμα «ελληνικό πρωινό». Προσφέρουμε στους πελάτες μας πίτες, γαλακτοκομικά προϊόντα της περιοχής μας, μέλι, μαρμελάδες, κομπόστες και φρούτα  εποχής.

 

Το Imathia Quality στο «Ζάππειο» ανέδειξε  με επιτυχία τον αγροτοδιατροφικό μας τομέα. Παρουσιάσαμε, σε συνεργασία με μεγάλους σεφ, ένα μοναδικό δείπνο υψηλής γαστρονομίας στους καλεσμένους μας, με όλα τα υλικά να είναι από την Ημαθία. Μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων, αλλά και logistics, έδειξαν ενδιαφέρον για το κρέας, τα τυριά, τις μαρμελάδες, τα βότανα του τόπου μας.

 

Σημαντικός ο λαϊκός πολιτισμός. Πρωτοπόρος ο Γιώργος Μελίκης, που έχει δέσει την παράδοση με την καθημερινότητα της Ημαθίας.

 

Για το δρώμενο «Μπούλες» της Απόκριας στη Νάουσα ήρθαν πάνω από 15.000 επισκέπτες. Πολλοί εξ’ αυτών έμειναν σε ξενοδοχεία της Πέλλας και της Πιερίας, αφού η πληρότητα της Ημαθίας ήταν στο 100%.

 

Ο Κουτσογιάννης, σε συνεργασία με την Έφορο Αρχαιοτήτων, έχει βάλει τη Νάουσα στον αρχαιολογικό χάρτη.

 

Ο πρόεδρος της δημοκρατίας έθεσε υπό την αιγίδα του την ανασκαφή στο αρχαίο θέατρο της Μίεζας, όπου δίπλα του βρίσκεται το Γυμνάσιο του Αριστοτέλη. Στη Μίεζα συνυπήρξαν οι δυο μέγιστοι της ανθρωπότητας. Ο Αλέξανδρος και ο Αριστοτέλης.

 

Στις 20 Απριλίου θα κατατεθούν οι προτάσεις για το διεθνή διαγωνισμό εκμίσθωσης για 35 έτη του χιονοδρομικού κέντρου των 3-5 Πηγαδιών. Στόχος να αναπτυχθεί ορεινός τουρισμός στα 3-5 Πηγάδια, αλλά και στο Σέλι, 365 ημερών. Ο αθλητικός και ο τουρισμός υπαίθρου πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητά μας. Χρειάζεται στρατηγική χάραξη σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας.

 

Πρέπει να βάλουμε την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην υπηρεσία του τουριστικού μας προϊόντος.

 

Ζωοδότης ποταμός ο Αλιάκμονας. Θα μπορούσαν να αναπτυχθούν δράσεις, όπως το κανό, η κωπηλασία. 

 

Πρέπει να δώσουμε προσβασιμότητα στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου. Να υπάρχει αξιοπρεπείς  συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και  χώρος στάθμευσης, ώστε να αναπτυχθούν δίπλα του μικρές επιχειρήσεις, που θα έχουν σχέση με το μνημείο.

 

Η Ημαθία οφείλει να αναπτύξει προσβάσιμο τουρισμό για άτομα με ειδικές ανάγκες. Ο ΣΕΤΕ σε μελέτη του αναφέρει ότι για κάθε επισκέπτη με ειδικές ανάγκες, έρχονται και άλλα άτομα, για να τον υπηρετήσουν. Να κατασκευαστούν ομοιώματα μνημείων, χάρτες για τυφλούς, να μπουν παντού ράμπες, ώστε να δώσουμε πρόσβαση στα άτομα αυτά, τα οποία έχει υπολογιστεί ότι διαμένουν σε μια αντίστοιχη περιοχή 2 με 3 μέρες.

 

Μεγάλο σχολείο η συμμετοχή στα κοινά. Προσπαθήσαμε να βρούμε λύση, μαζί με το δήμαρχο, ώστε να παραμείνει στο δήμο το άλσος του Αγίου Νικολάου. Έγιναν πολλά λάθη στο παρελθόν, που διορθώσαμε και συνεχίζουμε να διορθώνουμε.

 

Ολοκληρώνεται σύντομα η εκκαθάριση της ΕΤΑ (σ.σ. δημοτικό  ξενοδοχείο «Βέρμιο»), ώστε να τεθούν στερεές βάσεις στη μακροχρόνια μίσθωσή του.

 

Μέχρι στιγμής θα είμαι εκ νέου υποψήφιος με τον «Κοινό Τόπο» το 2019. Θα εξαρτηθεί βέβαια και με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν τότε (σ.σ. ο κ. Μάντσιος εννοεί την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τα όσα τραγικά θέλει να επιφέρει στον «Καλλικράτη» ο κ. Σκουρλέτης και η κυβέρνηση).

 

Ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Μάντσιου μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο site μας www.imerisia-ver.gr.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής