breaking news Νέο

Κ. Παπακώστα-Σιδηροπούλου : «Καθυστέρηση Πληρωμής των Τευτλοπαραγωγών για τη Σοδειά του 2017»

Κ. Παπακώστα-Σιδηροπούλου : «Καθυστέρηση Πληρωμής των Τευτλοπαραγωγών για τη Σοδειά του 2017»

Σε δυσμενή οικονομική θέση έχουν βρεθεί οι τευτλοπαραγωγοί, καθώς δεν έχουν λάβει ακόμη τα χρήματα που δικαιούνται για την καλλιέργεια του 2017.

Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί καταγγέλλουν, πως καθυστερεί η πληρωμή τους, ενώ παράλληλα η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) αναβάλει συνεχώς την αποπληρωμή της. Η νέα διοίκηση, η οποία ανέλαβε τέλος Οκτωβρίου του 2017, είχε αρχικά δεσμευτεί, πως η πληρωμή θα πραγματοποιούταν έως 31 Δεκεμβρίου 2017. Ωστόσο, η ημερομηνία αυτή, η οποία προβλέπεται εξάλλου και στο συμφωνητικό που έχουν συνάψει οι παραγωγοί με την ΕΒΖ, δεν τηρήθηκε.

Μετά από σειρά αντιδράσεων, κινητοποιήσεων αλλά και καταλήψεων από την πλευρά των παραγωγών, στις 8 Φεβρουαρίου 2018 έλαβαν περίπου το 35% των χρημάτων τους. Το υπολειπόμενο ποσό δεν έχει δοθεί ακόμα, πράγμα που φέρνει τους τευτλοπαραγωγούς σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε πρόσφατα πως το ζήτημα της πληρωμής των 6 εκατ. Ευρώ περίπου, που έπρεπε να είχαν πληρωθεί προτού ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος, ενδέχεται να τακτοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Ο Πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στο Περιφερειακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας, ενημέρωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τον νέο στρατηγικό επενδυτή, ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις εξαγγελίες, η πληρωμή των αγροτών θα πραγματοποιηθεί ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων.

Διεκδικώντας τις αποζημιώσεις τους, τευτλοπαραγωγοί έχουν προχωρήσει σε κατάληψη της ΕΒΖ, ενώ δήλωσαν απογοητευμένοι από τις αόριστες υποσχέσεις της Κυβέρνησης.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

  1. Πότε και με ποιό χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί η πληρωμή των τευτλοπαραγωγών για την καλλιέργεια του 2017;
  2. Σε ποιά φάση βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τον στρατηγικό επενδυτή για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης;
  3. Ποιός είναι ο προγραμματισμός σας για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και για τους τευτλοπαραγωγούς της Χώρας, σε περίπτωση που δεν καρποφορήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον στρατηγικό επενδυτή;

 

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου                                                           Αθήνα, 30 Μαρτίου 2018             

Βουλευτής Β’ Αθηνών

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής