breaking news Νέο

Σε επαγρύπνηση για κρούσματα ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων ενόψει Πάσχα

Σε επαγρύπνηση για κρούσματα ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων ενόψει Πάσχα

Το ότι αρνιά και κατσίκια, αν και εισάγονται από το εξωτερικό, από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτες χώρες, όπως είναι η ΠΓΔΜ, βαφτίζονται... «ελληνικά» και πωλούνται ακριβότερα, σε βάρος της τσέπης και ενδεχομένως της υγείας χιλιάδων καταναλωτών, είναι ένα φαινόμενο, το οποίο οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν και καλά κρατεί.

Θα περίμενε κανείς, βέβαια, τις ημέρες του Πάσχα οι έλεγχοι να εντατικοποιηθούν και το φαινόμενο των «ελληνοποιήσεων» αμνοεριφίων να μειωθεί, εξαιτίας της προόδου της τεχνολογίας.

«Από τη στιγμή που δεν έχει εμπλακεί το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ στα σφαγεία, δεν μπορεί να γίνει σωστός έλεγχος και να παίρνει ο καταναλωτής τα ζώα σφαγιασμένα και όχι ασφράγιστα», εξηγεί ο Νίκος Κακαφίκας, πρόεδρος της Συντεχνίας Κρεοπωλών Βέροιας – Νάουσας. «Τι εννοούμε όταν λέμε σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ; Ότι από την ώρα που το αμνοερίφιο μπαίνει στο σφαγείο, όπως και για όλα τα σφάγια βέβαια, θα υπάρχει ιχνηλασιμότητα. Δηλαδή, από τη σφαγή του αμνοεριφίου μέχρι την ώρα που θα πάει στο πιάτο του καταναλωτή».

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» ο κ. Κακαφίκας, «την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι και το απόγευμα βρέθηκε στην πλατεία Ωρολογίου αγροτικό με πινακίδες κυκλοφορίας από την Κοζάνη, στο οποίο υπήρχαν αμνοερίφια ασφράγιστα μέσα σε κόκκινες σακούλες και χωρίς παραστατικά φυσικά».

 

Στα περσινά επίπεδα οι παράνομες ελληνοποιήσεις και φέτος

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός πάνω στο θέμα αυτό παρουσιάζεται ο κ. Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος του σωματείου Κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, που στις 26/3/2018 απέστειλε στους αρμόδιους φορείς επιστολή, «η παράνομη σφαγή και διακίνηση αμνοεριφίων γιγαντώνεται την περίοδο του Πάσχα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες ζώα αγνώστου προελεύσεως και αμφιβόλου ποιότητας να καταλήγουν στο πιάτο του καταναλωτή. Υποστηρίζει, δε, ότι οι υπεύθυνοι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν ανταποκρίνονται στα καλέσματα των επαγγελματιών του χώρου, δεν γίνονται έλεγχοι όπως πρέπει και πως σφαγιάζονται το τελευταίο διάστημα ζώα που εισάγονται, τα οποία στη συνέχεια ορισμένοι θα διαθέσουν στην αγορά ως ελληνικά. Ο ίδιος ακόμα εκτιμά ότι οι παράνομες ελληνοποιήσεις θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα.

Εδώ, λοιπόν, θα πρέπει οι καταναλωτές να γνωρίζουν ότι το αρνάκι και το κατσικάκι που θα αγοράσουν για το πασχαλινό τραπέζι τους, θα πρέπει να φέρουν πάνω τους κωδικό σφαγείου και, εάν είναι ελληνικά, μπλε σφραγίδα, όπου θα αναγράφεται ευκρινώς η λέξη «ΕΛΛΑΣ».

 

Διαρκής έλεγχος

Από την πλευρά του, ο Στράτος Νικολάου, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος, που υπάγεται στην υπηρεσία «ΕΛΓΟ Δήμητρα», υποστηρίζει ότι δέχονται καταγγελίες για παράνομες ελληνοποιήσεις και η υπηρεσία του προχωρά σε ελέγχους, με μικτά κλιμάκια. «Υπάρχει διαρκής έλεγχος στη διαχείριση ζώων», λέει.

Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι τα σφάγια φέρουν ταυτότητα και κωδικό με τα στοιχεία να είναι διαθέσιμα on line, για να μπορούν να συγκριθούν με εκείνα που εμφανίζονται στα πιστοποιητικά.

 

Επαγρύπνηση

«Είμαστε σε επαγρύπνηση», υποστηρίζει η αντιπεριφερειάρχης αγροτικής οικονομίας Γερακίνα Μπισμπινά. Στελέχη της ίδιας υπηρεσίας τονίζουν ότι τα κρούσματα ελληνοποιήσεων είναι περιορισμένα, λόγω χαμηλής τιμής αμνοεριφίων από τους κτηνοτρόφους.

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής