breaking news Νέο

Χρ. Κούτρας, αποκλειστικό : «Η νέα μονάδα θα ήταν έτοιμη, αν δεν παρακρατούνταν χρημάτων από την ΤτΕ»!

Χρ. Κούτρας, αποκλειστικό : «Η νέα μονάδα θα ήταν έτοιμη, αν δεν παρακρατούνταν χρημάτων από την ΤτΕ»!

Μια σημαντική διάσταση στο περιβόητο αποθεματικό πλεόνασμα της χώρας έδωσε ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας, δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφούσας παράταξης του Κώστα Βοργιαζίδη, Χρήστος Κούτρας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη διαδικτυακή τηλεόραση της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ, στην εκπομπή ΑΝΑ…κρίσεις, το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης, 5ης Απριλίου (σ.σ. μπορείτε να την παρακολουθήσετε σε μαγνητοσκόπηση στο www.imerisia-ver.gr). Ο κ. Κούτρας τόνισε ότι η νέα μονάδα του Νοσοκομείου Βέροιας, η οποία με την ολοκλήρωσή της αναμένεται να δώσει σημαντικές λειτουργικές «ανάσες», θα είχε τελειώσει, αν τα χρήματα που προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια, του ΠΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας, πήγαιναν κατευθείαν στον ανάδοχο του έργου και δεν παρακρατούνταν μέρους τους από την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας, για το αποθεματικό πλεόνασμα της χώρας!

Όπως τόνισε ο κ. Κούτρας, στη χρηματοδότηση, πέραν του κτιριολογικού εξοπλισμού, περιλαμβάνεται και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, ενώ το απαιτούμενο επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να βρεθεί, παρά τα στενά πλαίσια που διέρχεται οικονομικά η χώρα, μέσα από προσλήψεις.

Βαδίζοντας στο 64ο έτος της ζωής του, ο Χρήστος Κούτρας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους συναδέλφους του ιατρούς, όλων των ειδικοτήτων και πρωτίστως των παθολόγων, αφού μας τόνισε ότι ένας γιατρός, αν σταματήσει να διαβάζει, έχει….τελειώσει ως λειτουργός.

Το σημαντικότερο  αίτημά του προς το διοικητή του Νοσοκομείου Ημαθίας Δημήτρη Μαυρογιώργο, για τον οποίο ο κ. Κούτρας εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια («ο διοικητής είναι άνθρωπος του διαλόγου. Είναι ανήσυχος και γυρίζει όλο το Νοσοκομείο, συνομιλώντας με γιατρούς και προσωπικό. Δεν είναι ο άνθρωπος του γραφείου. Ο ορθολογισμός του, είναι αντίστοιχος με του Κώστα Βοργιαζίδη», μας είπε), είναι η δημιουργία βιβλιοθήκης της παθολογικής ειδικότητας στην κλινική του, η οποία θα διαθέτει συνδρομή στα πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά περιοδικά της παθολογίας παγκόσμια.

«Στην παθολογική κλινική λειτουργούμε με αρχές. Έχουμε 4  ειδικούς παθολόγους και 12 ειδικευόμενους, Ξεκινάμε από την εισαγωγή του ασθενούς στα επείγοντα, ενώ το πρωί ενημερώνομαι για το ιστορικό κάθε ασθενούς και ακολουθούν πολύωρες επισκέψεις στους θαλάμους. Γίνονται μαθήματα προς τους ειδικευόμενους 3 φορές τη βδομάδα. Είμαι αυστηρός προς τους γιατρούς, το λένε άλλωστε και οι ίδιοι. Έχω αυξημένες απαιτήσεις, αφού θέλω την καλύτερη ποιότητα παροχής υπηρεσιών στους αρρώστους μας. Έχουμε ομογενοποιήσει τα σχήματα θεραπείας μας, για αυτό και η κλινική μας έχει χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας. Λειτουργούμε ως ομάδα και αυτό το αντιλαμβάνονται οι ειδικευόμενοι, αφού η παρεχόμενη εκπαίδευση της κλινικής μας είναι από τις καλύτερες στη χώρα μας. Η παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Βέροιας διαθέτει 31 κλίνες, αλλά νοσηλεύουμε και ασθενείς μας σε άλλες κλινικές. Οφείλουμε να έχουμε το πάθος να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες στους συμπολίτες μας. Είναι σημαντικό να μιλάς με τους ασθενείς, έτσι βρίσκεις λύσεις στα προβλήματά τους», μας λέει ο γιατρός, που δεν σταματά να επισημαίνει ότι διαβάζει συνεχώς πάνω στην επιστήμη του, ενώ τις επόμενες βδομάδες θα μιλήσει για θέματα της ειδικότητάς του, στο Διδυμότειχο!

Συνεχίζουμε με το απαύγασμα των όσων μας είπε ο αγαπητός μας γιατρός, ο οποίος έκανε και σημαντική αναφορά στο Νοσοκομείο της Νάουσας, επισημαίνοντας ότι οι 120 κλίνες του είναι απαραίτητες στη δευτεροβάθμια δημόσια υγεία της περιφερειακής μας ενότητας.

Το 70% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί ή έχει ανοσία στην ιλαρά. Στην Ημαθία, σε συνεργασία με την παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Βέροιας, έχουν εμβολιαστεί παιδιά ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως οι Ρομά. Το ανασολογικό φράγμα κατά της ιλαράς είναι ικανό. Οι πρόσφυγες από τη Συρία είναι στην πλειοψηφία τους εμβολιασμένοι, αφού η χώρα είχε ένα καλό σύστημα δημόσιας υγείας.

Για τη γρίπη θέλω οι παθολόγοι και οι γενικοί γιατροί να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι. Η κλινική μας δεν έχει μεγάλη θνησιμότητα, αφού οι γιατροί μας έχουν εκπαιδευτεί στο  να παρέχουν τα κατάλληλα αντιϊκά και αντιβιοτικά σχήματα. Έχω κάνει τα τελευταία χρόνια 23 ομιλίες για τα αντιβιοτικά σχήματα. Υπόσχομαι να τα επαναλάβω, ώστε να ενημερωθούν οι συνάδελφοί μου στην Ημαθία. Το εμβόλιο βοηθά, αρκεί το υπουργείο να επιλέξει τα στελέχη του ιού της γρίπης από το Φεβρουάριο και να γίνει στις ευαίσθητες ομάδες το φθινόπωρο.

Το Νοσοκομείο Βέροιας διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ).

Στην Ευρώπη όλα τα Νοσοκομεία έχουν την προστασία ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης.

Δεν έχουμε προβλήματα με τη χορήγηση φαρμάκων στους ασθενείς.

Στη νέα πτέρυγα θα εγκατασταθεί μια από τις καλύτερες μονάδες εντατικής θεραπείας στη Βόρεια Ελλάδα, με 8 κλίνες και άλλες 2 για ευαίσθητους σε μικρόβια ασθενείς. Στη νέα πτέρυγα επίσης θα εγκατασταθούν ο τεχνητός νεφρός και η περιτοναϊκή κάθαρση, η παιδιατρική, η ΩΡΛ, η οφθαλμολογική και η ουρολογική κλινική, όπως και τα χειρουργεία.

Θέλουμε στο χώρο των σημερινών χειρουργείων να δημιουργήσουμε μια μονάδα αυξημένης φροντίδας για 10 περίπου ασθενείς.

Έχω άψογη συνεργασία με τους διευθυντές όλων των κλινικών του Νοσοκομείου Βέροιας.

Πρέπει να ενισχυθούν οι δομές της πρωτοβάθμιας δημόσιας υγείας. Δεν χρειάζονται καινούργια κτίρια, αλλά παθολόγοι και γενικοί ιατροί. Ο Αλέκος Παπαδόπουλος το 2000 είχε ζητήσει την πρόσληψη 3.500 παθολόγων και 2.500 παιδιάτρων στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Αν είχε εφαρμοστεί η πρότασή του, θα είχε λυθεί από τότε το πρόβλημα.

Αν υπήρχε πραγματική ενοποίηση των νοσοκομείων, αυτό θα ήταν θετικό. Δεν μπορεί να κλείσει το Νοσοκομείο της Νάουσας με τις 120 κλίνες που διαθέτει. Έχει ανακαινιστεί πριν λίγα χρόνια, διαθέτει νέα χειρουργεία και η απόκτηση του αξονικού τομογράφου θα δώσει σημαντική βοήθεια. Θα μπορούσε να μπει στη Γ΄ ζώνη, η οποία δίνει πλεονεκτήματα, όσον αφορά στη στελέχωσή του με ιατρικό προσωπικό.

Στο δημοτικό ιατρείο Βέροιας σύντομα θα λειτουργήσει οδοντιατρείο με νέα καρέκλα και μηχανήματα, με χρηματοδότηση του ΚΑΠΑ. Σύντομα ξεκινά η λειτουργία και του δημοτικού φαρμακείου.

Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον Κώστα Βοργιαζίδη. Είναι ένας ακέραιος, ηθικός και υψηλών δυνατοτήτων άνθρωπος, που δεν παίρνει μόνος του αποφάσεις, αλλά διαβουλεύεται με την ομάδα του. Ως μηχανικός άλλωστε, είναι ορθολογιστής, έχοντας καταφέρει να μειώσει το δανεισμό του δήμου Βέροιας.  Θα είμαι εκ νέου και για τελευταία φορά υποψήφιος μαζί του το 2019.

Η απλή αναλογική, αν εφαρμοστεί άμεσα, θα δημιουργήσει προβλήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πρέπει να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο τουλάχιστον δυο θητειών, ώστε να ωριμάσουν οι συνθήκες, όπως έγινε και στην Κύπρο.

Με το Χρήστο Κούτρα κλείσαμε τούτη τη συνέντευξη με την υπόσχεσή του ότι θα μας δώσει την πολύτιμη εμπειρία του, προς όφελος των συμπολιτών μας, μέσω της αρθρογραφίας του στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ.

Την αναμένουμε, ευχόμενοι Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το προσωπικό του Νοσοκομείου Ημαθίας και φυσικά στους ασθενείς του, γρήγορη ανάρρωση.

Θόδωρος Ελευθεριάδης

 

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής