breaking news Νέο

Θεσμός προβολής της τοπικής παραγωγής η 3η Γιορτή Κηπευτικών Αγίου Γεωργίου

Θεσμός προβολής της τοπικής παραγωγής η 3η Γιορτή Κηπευτικών Αγίου Γεωργίου

Στα βήματα της πετυχημένης προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια, φιλοδοξεί να βαδίσει και φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Βέροιας, διοργανώνοντας τη γιορτή κηπευτικών. Πρόκειται για μια ξεχωριστή γιορτή για τους κατοίκους του Αγίου Γεωργίου, αφού τα κηπευτικά αποτελούν την κύρια παραγωγή τους, όπου και έχουν πλέον εξέχουσα θέση στη ζωή τους, τόσο γιατί αποτελούν την κύρια πηγή εισοδήματος της κοινότητάς τους, όσο και για το λόγο ότι έχουν κάνει γνωστό τον τόπο τους σε όλη την Ελλάδα.

«Με την εκδήλωση αυτή επιθυμούμε, αφ’ ενός μεν να δώσουμε την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν και να γευτούν τα τοπικά μας προϊόντα, με βάση τα λαχανικά, αλλά και να κατατεθούν ιδέες και γαστρονομικές προτάσεις», είπε ο κ. Θεοφάνης Κουτρουλιάς, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Βέροιας, στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες το απόγευμα στα γραφεία του Συλλόγου, με αφορμή το γεγονός αυτό. Και συνέχισε λέγοντας: «Φέτος για πρώτη φορά θα δηλώσουμε την παρουσία μας και στην πόλη της Βέροιας, δημιουργώντας ένα περίπτερο την Παρασκευή 28 Ιουλίου, στον εξωτερικό χώρο του Δημαρχείου της πόλης. Εκεί, υπό τους ήχους παραδοσιακών ακουσμάτων της χώρας, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γευθούν μια μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων, με βάση τα κηπευτικά και να απολαύσουν μια πολύχρωμη χορευτική παράσταση των τμημάτων παραδοσιακών χορών του συλλόγου μας. Στη συνέχεια, την Κυριακή 30 Ιουλίου, στον προαύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γεωργίου Βέροιας θα λάβει χώρα το καθιερωμένο παραδοσιακό γλέντι, με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό σχήμα, που θα μας ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα».

Ο κ. Κουτρουλιάς ακόμα ένοιωσε την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους τους παραγωγούς, που στηρίζουν αυτή τη γιορτή με τα παραγόμενα κηπευτικά τους προϊόντα, καθώς και όλους τους εθελοντές, που συμμετέχουν στην πραγματοποίηση της γιορτής των κηπευτικών.

Ο ίδιος συνάμα εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, το Δήμο Βέροιας, το Επιμελητήριο Ημαθίας και την Κεντρική Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης, που στηρίζουν την εκδήλωση αυτή.

«Θέλουμε να γίνει θεσμός αυτή η γιορτή των κηπευτικών»

Από την πλευρά του, ο έφορος του συλλόγου Γιάννης Ξενιτίδης, σημείωσε : «Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια όλων των κατοίκων του Αγίου Γεωργίου, για να γίνει θεσμός αυτή η εκδήλωση, μέσα από τον οποίο επιζητούμε να προβληθεί η τοπική παραγωγή, που στηρίζει οικονομικά το χωριό από τα μέσα της δεκαετίας του '60. Αυτοί οι παραγωγοί που κράτησαν και ανέδειξαν το χωριό για μισό αιώνα».

Όπως επεσήμανε ο κ. Ξενιτίδης, «η πιπεριά του Αγίου Γεωργίου είναι αυτή που καλύπτει από το μήνα Μάιο έως και το Σεπτέμβριο όλη την Ελλάδα, ενώ γίνεται και εξαγωγή ποσοτήτων της και στις βαλκανικές χώρες. Γι' αυτό και θεωρούμε υποχρέωσή μας την ανάδειξη αυτή του προϊόντος, ώστε να υπάρξει συνέχεια και για τις νέες γενιές».

«Ξεκινήσαμε να παράγουμε κηπευτικά με 100 στρέμματα και σήμερα έχουμε πάει στα 1200 στρέμματα»

Με τη σειρά του, ο κ. Διογένης Παπαπετρίδης, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πρώτους που ξεκίνησε την παραγωγή κηπευτικών, από το 1967, είχε να θυμάται : «Από τα ξύλινα θερμοκήπια που ξεκινήσαμε δειλά δειλά να παράγουμε κηπευτικά και ιδιαίτερα την πιπεριά, περάσαμε τη δεκαετία του 1980 στις σιδηροκατασκευές, έχοντας τότε και τη βοήθεια - στήριξη της Διεύθυνσης Γεωργίας (με την παροχή προγραμμάτων και τις γνώσεις των γεωπόνων), κατόπιν τη δεκαετία του 1990 περάσαμε και στην προμήθεια των υβριδικών σπόρων - προερχόμενοι κατ' εξοχήν από την Ολλανδία -, όπου διπλασιάσαμε τις ποσότητες και την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων. Ενδεικτικά να σας πω ότι στις αρχές του '60 ξεκινήσαμε με 100 στρέμματα και σήμερα έχουμε φθάσει να καλλιεργούμε 1200 στρέμματα στον Άγιο Γεώργιο. Βέβαια ακόμα μέσα σ' όλη αυτήν την προσπάθεια αξίζει να αναφέρουμε ότι υπήρχαν και υγιείς συνεταιρισμοί, οι οποίοι και συνεισέφεραν στην προώθηση των προϊόντων αυτών και στηρίζουν ακόμα και σήμερα. Ενώ να σημειώσουμε ότι τα χώματα του Αγίου Γεωργίου είναι αυτά που παράγουν τη μοναδική σε ποιότητα πιπεριά! Κοντά σ' όλα αυτά να αναφέρουμε ότι για μένα πολύτιμη βοήθεια στην όλη αυτή προσπάθεια που στήθηκε, ήταν ότι πήγα στην Ιταλία το 1982 και 1983, όπου και απέκτησα παραστάσεις στην κατασκευή σύγχρονων θερμοκηπίων».

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής