breaking news Νέο

Θ. Παπακωνσταντίνου και Δ. Σταμπουλής σχολιάζουν την απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικής ενοποίησης Ταμείων εντός ΕΦΚΑ

  • Θ. Παπακωνσταντίνου και Δ. Σταμπουλής σχολιάζουν την απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικής ενοποίησης Ταμείων εντός ΕΦΚΑ
  • Θ. Παπακωνσταντίνου και Δ. Σταμπουλής σχολιάζουν την απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικής ενοποίησης Ταμείων εντός ΕΦΚΑ

Ως ένα ακόμα χαράτσι και σίγουρα οτιδήποτε άλλο παρά ασφαλιστική ρύθμιση, είχαν χαρακτηρίσει την ενοποίηση των παλιών ταμείων, όπως και το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών, επαγγελματίες και επιστημονικοί φορείς της χώρας. Και τώρα εμφανίζονται δικαιωμένοι - σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες – από την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία κρίνει καταρχήν ως αντισυνταγματική τη διάταξη του Νόμου 4387 του 2016, που αφορούσε στην ενοποίηση εντός του ΕΦΚΑ των ταμείων ασφάλισης – προ «νόμου Κατρούγκαλου» - των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων, των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων, των γιατρών, των μηχανικών και των αγροτών (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ αντίστοιχα). Ως αντισυνταγματικός φέρεται ότι έχει κριθεί και ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών για τις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες. Επισημαίνεται ότι πριν από το «νόμο Κατρούγκαλου», οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες κατέβαλαν εισφορές, βάσει ασφαλιστικών κατηγοριών, όπως αυτές διαμορφώνονταν σύμφωνα με τα έτη ασφάλισής τους.

Με το Νόμο 4387, σύμφωνα με τις αιτιάσεις των επιστημονικών φορέων, το ύψος των εισφορών υπολογίζεται στο 26,95% του δηλωθέντος εισοδήματος. Μάλιστα, από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ έως σήμερα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες υποχρεώνονται να καταβάλουν μεγαλύτερες εισφορές λανθασμένα. Αυτό συμβαίνει, επειδή το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους το Ταμείο – εξαιτίας έλλειψης ενημερωτικών στοιχείων – τους αναγκάζει να υπολογίζουν το ποσό που οφείλουν, όχι με βάση τα εισοδήματα του προηγούμενου χρόνου, αλλά βάσει των προπερσινών απολαβών τους!

 

Αίσθηση δικαίωσης για τους επαγγελματικούς φορείς!

Με την επικείμενη απόφαση, λοιπόν, του ΣτΕ, βάση της οποίας κρίνονται ως αντισυνταγματικές οι διατάξεις για την υπαγωγή των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ και για τον υπολογισμό των εισφορών τους, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) σημείωσε πως ουσιαστικά ξηλώνονται όλο το νομοσχέδιο και η αρχιτεκτονική του συστήματος, με τον πρόεδρό της Βασίλη Κορκίδη να καλεί τους εμπόρους μέχρι τη δημοσιοποίηση της δικαστικής απόφασης να είναι συνεπείς στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.

«Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) ήταν από τους πρώτους φορείς, που προσέφυγαν κατά του νόμου Κατρούγκαλου, δίδοντας μάχη για την κατάργησή του, καθώς ήταν σαφές από την πρώτη στιγμή εφαρμογής του ότι θα φέρει ενώπιον μιας νέας οικονομικής καταστροφής τα ήδη μαστιζόμενα από την πολιτική των μνημονίων φαρμακεία», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης. «Η απόφαση αυτή του ΣτΕ δεν μπορεί παρά να αποτελεί ένα αισιόδοξο μήνυμα, μια ανάσα για εμάς τους φαρμακοποιούς, που καθημερινά δίνουμε τον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των φαρμακείων σε κάθε γειτονιά της πόλης και ενίοτε την παροχή υπηρεσιών σε ανθρώπους των χωριών», επεσήμανε στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» ο Διονύσης Σταμπουλής, Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας.

 

«Λυπούμαστε μεν, αλλά βγαίνουμε δικαιωμένοι!»

«Εμείς ως «Πρωτοβουλία αγροτών», να θυμίσω ότι πολύ τεκμηριωμένα από το 2014, στη συνάντηση που είχαμε τότε με τον κ. Κατρούγκαλο, του είχαμε επισημάνει σχετικά με τον ΕΦΚΑ, ότι επρόκειτο για ένα θνησιγενές ταμείο. Μάλιστα, είχαμε παρουσιάσει στον κ. Κατρούγκαλο μία ολοκληρωμένη εικόνα ότι μπορούμε να κρατήσουμε τον ΟΓΑ και ότι κάλλιστα θα μπορούσαμε να έχουμε ένα ταμείο βιώσιμο οι αγρότες. Σε αντίθεση με τα πιστεύω του – τότε – πρώην υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και νυν αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών, ο οποίος επέμενε στον ΕΦΚΑ, παρ' ότι δεν μπόρεσε το ταμείο αυτό να επιβιώσει στα 2 με 3 χρόνια.

Λυπούμαστε μεν, αλλά βγαίνουμε δικαιωμένοι! Επίσης να υπενθυμίσω ότι στις κινητοποιήσεις του 2015 κυρίαρχο αίτημα των αγροτών ήταν ο ΟΓΑ να παραμείνει σ' αυτούς!», ανέφερε με τη σειρά του ο Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, Γενικός Γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας και συντονιστής της κίνησης «Πρωτοβουλία αγροτών».

 

Έως το Μάιο η καθαρογραφή της απόφασης

Η απόφαση αυτή του Συμβουλίου της Επικρατείας αναμένεται να καθαρογραφεί το αργότερο έως το Μάιο και από το περιεχόμενό της θα εξαρτηθούν οι εξελίξεις. Που σημαίνει ότι, εφόσον θεωρηθούν αντισυνταγματικές οι διατάξεις ενοποίησης στον ΕΦΚΑ των ταμείων ασφάλισης, που είχαν – προ «νόμου Κατρούγκαλου» - οι ασκούντες επιστημονικά επαγγέλματα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, καθώς και ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, για να μην «βουλιάξει» το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και να αποφύγει να μπει σε μεγάλες περιπέτειες πριν από την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί, έως ότου καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ (δεν αποκλείεται να εντοπίζει και άλλα προβλήματα στο «νόμο Κατρούγκαλο»), να αποκλείσει οποιοδήποτε σενάριο (ακόμα και της επιστροφής των συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων σε ένα καθεστώς αρκετά όμοιο με το προγενέστερο), όπως σημείωσαν νομικοί ειδικευμένοι στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.

 

Τι λέει τώρα ο κ. Κατρούγκαλος

Τέλος, να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξής του, ο κ. Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας τις πληροφορίες, που φέρουν την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις ενοποίησης των επιστημονικών ασφαλιστικών φορέων και των αγροτών στον ΕΦΚΑ, καθώς και το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών τους, επέλεξε να αφήσει αιχμές σε βάρος δικαστικών, αναφέροντας :

«Όσοι διαρρέουν πληροφορίες, κινδυνεύουν με το ποινικό αδίκημα της παραβίασης του δικαστικού απορρήτου!». Στο ίδιο πλαίσιο δε, ο πρώην αρμόδιος υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα, επαναλαμβάνοντας ότι δεν έχει καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ, ούτως ώστε να είναι γνωστή η κρίση των μελών της Ολομέλειας.

Παράλληλα, ο ίδιος επιχείρησε να υπερασπιστεί τις επιλογές του, όσον αφορά στον περίφημο νόμο, τονίζοντας ότι η ουσία των διατάξεων, που είναι η ισορροπία των κανόνων, θα διατηρηθεί, «όπως έχει αποδειχθεί, το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνουν λιγότερο, ενώ το 20% είναι εύλογο να αντιδρά», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ρεπορτάζ: Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Δ. Σταμπουλής

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής