breaking news Νέο

Θανάσης Θεοχαρόπουλος : «Προϊόν εκμετάλλευσης τα εθνικά θέματα από τον Καμμένο για την κομματική του διάσωση»

Θανάσης Θεοχαρόπουλος : «Προϊόν εκμετάλλευσης τα εθνικά θέματα από τον Καμμένο για την κομματική του διάσωση»

Συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής Θανάση Θεοχαρόπουλου στη «ΚΟΝΤRΑ NEWS» και τη δημοσιογράφο Σοφία Λιάκου

Γιατί έπρεπε να γίνει προϊόν εκμετάλλευσης από την αντιπολίτευση η φυλάκιση των δυο αξιωματικών μας; Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση;

Το Κίνημα Αλλαγής κρατά την πιο υπεύθυνη στάση στα εθνικά θέματα, στα οποία δεν χωρούν μικροκομματικές σκοπιμότητες αλλά απαιτείται εθνική συνεννόηση. Η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα είναι απαράδεκτη. Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία χειροτέρεψαν σε όλα τα επίπεδα μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην χώρα μας, μια αποτυχημένη επίσκεψη με επικίνδυνη επιπολαιότητα στους χειρισμούς της κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας φέρει ευθύνη, καθώς ανέχεται και καλύπτει τις άστοχες και επικίνδυνες ενέργειες του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Τα εθνικά θέματα έχουν μετατραπεί σε προϊόν εκμετάλλευσης από τον ίδιο τον Πάνο Καμμένο με στόχο την κομματική του διάσωση. Πρόκειται για εθνικά επικίνδυνη στάση, καθώς στα ελληνοτουρκικά μία σπίθα μπορεί να ανάψει τη φωτιά.

 

Ποια η γνώμη σας για τη διαπραγμάτευση; Θα υπάρξει καθαρή έξοδος;

Καθαρή έξοδος από πού; Από τη διαρκή και σκληρή επιτροπεία; Η καθαρή έξοδος από την κρίση είναι η νέα αυταπάτη του 2018. Η υπογραφή της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για μια πενταετία σημαίνει υπερφορολόγηση και διαρκής έλεγχος. Διαπραγμάτευση δεν σημαίνει παράδοση άνευ όρων σε μία νεοφιλελεύθερη ατζέντα. Η κοινωνία σήμερα δεν τα βγάζει πέρα, τα νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, το βιοτικό επίπεδο συνεχώς υποβαθμίζεται, οι ελεύθεροι επαγγελματίες πνίγονται από το άδικο ασφαλιστικό και φορολογικό. Οι εργασιακές σχέσεις χειροτερεύουν, οι μισθοί μειώνονται, και οι συνταξιούχοι συνεχίζουν να επωμίζονται τα βάρη της κρίσης. Η δε νέα γενιά βρίσκεται σε απόγνωση. Έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να υπάρξει με τις σημερινές ασκούμενες πολιτικές. Απαιτείται αλλαγή πορείας. Γενναίες προοδευτικές τομές παντού και ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

 

Τι πολιτική στόχευση έχει το Κίνημα Αλλαγής και σε τι διαφέρει από το παλιό ΠΑΣΟΚ;

Να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, να συμβάλλει αποφασιστικά στην υπέρβαση της παρατεταμένης κρίσης και μαζί με τα άλλα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα να εργαστεί για αλλαγή της ευρωπαϊκής πορείας με στόχο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και μία πολιτική κοινωνικής συνοχής. Ως προς το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, συγκροτούμε το νέο σοσιαλδημοκρατικό φορέα στην χώρα μας, κρατώντας μόνο τα θετικά του παρελθόντος. Στόχος μας δεν είναι η ανακύκλωση παθογενειών αλλά η υπέρβασή τους. Δεν κάνουμε reunion του ΠΑΣΟΚ, αυτό δεν ενδιαφέρει ούτε εμάς ούτε τους πολίτες που θέλουμε να μας εμπιστευθούν. Υλοποιούμε τις συνεδριακές μας αποφάσεις για την συγκρότηση μίας ισχυρής προοδευτικής παράταξης με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Όσον αφορά τη διάκριση μεταξύ παλαιού και νέου, η συνύπαρξη της απαραίτητης ανανέωσης με την εμπειρία είναι αυτή που θα οδηγήσει στα καλύτερα αποτελέσματα. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε ότι μέρος του παλαιού ΠΑΣΟΚ, αλλά και της σχετικής νοοτροπίας έχει μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντοτε βέβαια ελλοχεύει ο κίνδυνος «πασοκοποίησης» του εγχειρήματος, κανείς μας όμως δεν θα επιβεβαιώσει τους πολιτικούς μας αντιπάλους.     

 

Αν γίνονταν τώρα εκλογές τι ποσοστό θα δίνατε στο Κίνημα Αλλαγής;

Όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι είμαστε σταθερά τρίτη δύναμη, με ανοδική δυναμική. Αυτό βεβαίως δεν μας αρκεί, τα διψήφια ποσοστά δεν μπορεί παρά να είναι ο ελάχιστος στόχος και μόνο η αρχή. Στόχος μας είναι να ανατρέψουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς και να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις απέναντι στην καταστροφική πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

 

Πώς βλέπετε την πορεία συγκρότησής του; Σας ενοχλεί ότι είναι διορισμένα όλα τα όργανα;

Η συγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής προχωρά και αυτό είναι θετικό στοιχείο. Η υπέρβαση των επιμέρους κομμάτων έχει αρχίσει να συντελείται. Σήμερα συνεδριάζει για πρώτη φορά η νέα Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής και αναδεικνύεται Εκτελεστική Γραμματεία. Αυτά ούτε δεδομένα ήταν ούτε εύκολα επιτεύχθηκαν. Από αύριο, χωρίς καμία νέα καθυστέρηση, οφείλουμε να ξεκινήσουμε την συγκρότηση στη βάση με τις νέες νομαρχιακές επιτροπές. Είναι αλήθεια βέβαια ότι πολλά πράγματα δεν έχουν γίνει με τον πλέον ορθόδοξο τρόπο. Από την πρώτη στιγμή επέμενα να προηγηθεί το ιδρυτικό συνέδριο της εκλογής επικεφαλής. Επίσης πρότεινα η Κεντρική Επιτροπή να εκλεγεί με καθολική ψηφοφορία στο Συνέδριο με καθορισμένες κοινά αποδεκτές αναλογίες μεταξύ των κομμάτων και των κινήσεων. Όμως οι διαδικασίες δεν μπορούν να προχωρήσουν αγνοώντας τη θέληση όλων των συμμετεχόντων και τον βαθμό της πολιτικής ωρίμανσης των πραγμάτων. Όσον αφορά την ΔΗΜΑΡ, με προσήλωση στις δημοκρατικές διαδικασίες, πραγματοποίησαμε εσωκομματικές εκλογές με κάλπη για την ανάδειξη των μελών μας στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής. Με πράξεις και όχι με λόγια προχωράμε στη νέα εποχή.

 

Επιμένετε σε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης. Πώς θα γίνει κάτι τέτοιο όταν σε καίρια ζητήματα ανταλλάσσετε «πόλεμο» διαφωνιών;

Επιμένω και θα επιμένω για εθνική συνεννόηση. Στην Κύπρο, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, όπου αυτό συνέβη, χρειάστηκε μόλις μια τριετία για να ανακάμψουν. Εμείς κοντεύουμε δεκαετία και βλέπουμε. Τα προβλήματα δεν λύνονται με το «φύγε εσύ, έλα εσύ». Στην Πορτογαλία μάλιστα, που την επικαλείται ως παράδειγμα ο κ. Τσίπρας, να του θυμίσουμε, ότι εκεί δεν κυβερνά αριστερό κόμμα σε συνεργασία με κόμμα του δεξιού εθνικολαϊκισμού. Κυβερνούν οι Σοσιαλδημοκράτες με την στήριξη της Αριστεράς και σε συνεννόηση με την δεξιά αντιπολίτευση για τα μέτρα και τις πολιτικές που απαιτούνται. Καμιά σχέση με τον διχαστικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Η εθνική συνεννόηση είναι ζήτημα επιβίωσης για την χώρα. Για αυτό τίθεται επιτακτικά η προτεραιότητα για μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης μετά από τις εκλογές και όχι για μονομερείς συνεργασίες με ένα από τα δύο κόμματα του υφιστάμενου μικρού και κακέκτυπου δικομματισμού.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής