breaking news Νέο

Άμα έχεις άστρο….

Άμα έχεις άστρο….

Την … απίθανη ιστορία του παγκοσμίου φήμης Έλληνα αστροφυσικού της ΝΑΣΑ Θανάση Οικονόμου, μας αποκάλυψε ο εξίσου καταξιωμένος δημοσιογράφος για πολλά χρόνια της ΕΤ3 και τώρα της ΤV 100, Παντελής Σαββίδης. Χάρη της στενής φιλίας που τους συνδέει, ο κ. Σαββίδης προλόγισε τον καλεσμένο της ΕΜΕ Ημαθίας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Εκκοκκιστήριο ιδεών.

«Ο Έλληνας του Άρη» γεννήθηκε το 1937 στο χωριό Ζιάκα των Γρεβενών και έζησε τη φρίκη του εμφυλίου σε πρώτο πρόσωπο! Δεν είχε πάει ποτέ σχολείο και έβοσκε πρόβατα στο βουνό του χωριού του, κοιτάζοντας τα αστέρια στον ουρανό, που τόσο πολύ απολάμβανε. Στην τρυφερή ηλικία των 11 χρονών ξεκίνησε την επίπονη πορεία της ζωής του. Παιδί του «παιδομαζώματος» ή «παιδοσωσίματος», ήταν ένα από τα 25.000 παιδιά, που απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, για να σωθούν. Μετά από τρεις μέρες περπάτημα, μαζί με άλλα παιδιά, βρέθηκε στην Αλβανία και από εκεί στην Τσεχοσλοβακία, όπου έμεινε σε ορφανοτροφείο για πολλά χρόνια. Στην Τσεχία πήγε δημοτικό και γυμνάσιο και ακολούθως σπούδασε Πυρηνική Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Πράγας. Το 1964 μετανάστευσε στο Σικάγο, που ήταν τα άλλα του δύο αδέλφια και ψάχνοντας για εργασία, βρήκε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, στην ομάδα που προετοίμαζε την αποστολή της Σελήνης. Κάπου εκεί φάνηκε ότι η μοίρα του άρχιζε να αλλάζει! Από τη θέση αυτή ξεκίνησε την πολύχρονη συνεργασία του με τη ΝΑΣΑ, που κρατάει ακόμα, αφιερώνοντας τη ζωή του στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Ίσως τελικά, να μην είναι και τόσο τυχαίο, που ο Θανάσης Οικονόμου αγάπησε τόσο πολύ τα άστρα. Τον ακολουθούν μία ολόκληρη ζωή…


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής