breaking news Νέο

Η εγκατάλειψη της Βεργίνας, του συνταξιούχου δικηγόρου Λάζαρου Χ. Ιωσηφίδη

Η εγκατάλειψη της Βεργίνας, του συνταξιούχου δικηγόρου Λάζαρου Χ. Ιωσηφίδη

Με αφορμή το φοβερό τροχαίο ατύχημα που έγινε στη Βεργίνα τη Μεγάλη Τετάρτη, 4 Απριλίου, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 25χρονος, Χρήστος Θεοχαρόπουλος. Οφείλω να επισημάνω τις άπειρες ελλείψεις και προβλήματα της σημερινής «τουριστικής» Βεργίνας.

Εκεί, μπροστά από μερικά χρόνια είχε την έδρα του, μόνιμα, ένα ιατρείο που εξυπηρετούσε και τα γύρω χωριά, Μετόχι, Παλατίτσια και Συκιά, αντιμετωπίζοντας και τα έκτακτα περιστατικά. Λόγω επίσης της μεγάλης κίνησης επισκεπτών και τουριστών διέθετε και Τουριστική Αστυνομία.

Οι σημαντικές αυτές Δημόσιες Υπηρεσίες, δυστυχώς, έχουν καταργηθεί.

Πέραν αυτών, παρατηρούμε σήμερα στους δρόμους της, επικίνδυνες για πεζούς και αυτοκίνητα λακκούβες, ακαλαίσθητα μπαλώματα, εσφαλμένη και ελλιπή σήμανση πινακίδων κυκλοφορίας.

Σε ορισμένα σημεία των δρόμων οι ενδεικτικές πινακίδες «Stop» αποκολλήθηκαν από τα κοντάρια τους και έπεσαν, χωρίς να αποκατασταθούν, ενώ άλλες δεν είναι ορατές από τους οδηγούς των αυτοκινήτων και άλλων τροχοφόρων οχημάτων.

Πανύψηλα αγριόχορτα «στολίζουν» και τις δύο πλευρές των δρόμων, παρουσιάζοντας εικόνα τριτοκοσμικής χώρας.

Και γεννιέται ένα εύλογο ερώτημα και δικό μου αλλά και όλων των κατοίκων και επισκεπτών. Πού είναι ο Πρόεδρος του Τοπικού Δημοτικού Διαμερίσματος; Πού είναι ο Δήμος και η Περιφέρεια; Δεν βλέπουν τη σημερινή κατάντια, της «τουριστικής» Βεργίνας;

Αναλώνονται οι επιβάτες του σε αθρόες επισκέψεις και οι εκπρόσωποί τους σε συμμετοχές σε διεθνή φόρα και οργανισμούς στη Γερμανία, τη Ρωσία και σε άλλες χώρες για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Ημαθίας. Και να δουν οι κάτοικοί τους – τουρίστες τα σημερινά μας χάλια στον σημαντικότερο χώρο, τον χώρο των Αιγών, με το Ανάκτορό τους, τον Τάφο του Ρωμαίου και το Ιερό της Εύκλειας, τους Τάφους του Φιλίππου και του Πρίγκιπα, το νεκροταφείο των Αιγών για τους πολίτες της εποχής εκείνης και τόσες άλλες αρχαιότητες της περιοχής που καθημερινά επισκέπτονται εκατοντάδες τουρίστες;

Εδώ και μερικά χρόνια, πριν από την ενσωμάτωση της Βεργίνας στον Δήμο Βέροιας, επιβατικό αυτοκίνητο, πηγαίνοντας για τη Βεργίνα, προκειμένου να επισκεφθούν τις αρχαιότητες, έχασε τον προσανατολισμό του, συνηθισμένο περιστατικό για τους τουρίστες – λόγω εσφαλμένης σήμανσης της πρώτης εισόδου στο χωριό από Βέροια – και ακολουθώντας το δικό μας μέχρι το κτήμα μας, δυτικά του χωριού, σταμάτησε κοντά μας και ο οδηγός του μας ρώτησε κατά που πέφτουν οι βασιλικοί τάφοι.

Όταν τον ενημερώσαμε για τη σωστή κατεύθυνση που έπρεπε να ακολουθήσει, ρώτησε. Παρακαλώ, κύριε, ακόμη μια ερώτηση.

Έχετε Δήμαρχο; Βεβαίως και έχουμε απαντώ.

Να τον χαίρεστε, μου είπε με ένα ειρωνικό χαμόγελο και γκάζωσε το αυτοκίνητό του.

Και κάτι τελευταίο. Δεν είναι στις προθέσεις μου να αποδώσω ευθύνες οπουδήποτε και σε οποιονδήποτε. Απλά επισημαίνω και την παράλειψη τοποθέτησης μιας προτομής του Φιλίππου ή του Μέγα Αλέξανδρου σε κάποια πλατεία της Βεργίνας.

Ευχής έργο θα ήταν να εκδηλωθεί από κάπου κάποια πρωτοβουλία για τον σκοπό αυτό, που ένθερμα θα στηρίξω και θα συνδράμω.

Λ.Χ. Ιωσηφίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής