breaking news Νέο

Πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ημαθίας η ημερίδα για τη «ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών»

  • Πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ημαθίας η ημερίδα για τη «ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών»
  • Πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ημαθίας η ημερίδα για τη «ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών»
  • Πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Ημαθίας η ημερίδα για τη «ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών»

«Ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών» ήταν το θέμα της ενημερωτικής ημερίδας, που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ημαθίας χθες στις 10.30 π.μ., με κεντρικό ομιλητή τον ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους κ. Φώτη Κουρμούση (ο οποίος, σημειωτέον, έχει αναλάβει να βρεθεί σε 50 πόλεις της Ελλάδος και να προβεί σε ανάλογη ενημέρωση πάνω στο θέμα αυτό).

Λίγο πριν πάρει το λόγο ο κ. Κουρμούσης, η κ. Ιφιγένεια Βλαχογιάννη έκανε μια σύντομη παρουσίαση της πορείας των «κόκκινων» δανείων, επισημαίνοντας ότι «από το 2008 είχε προβλεφθεί ότι η κρίση θα ήταν μακρά και πως τα προβλήματα γίνονταν ολοένα και εντονότερα, οπότε γι' αυτά θα έπρεπε να βρούμε λύσεις. Αρκεστήκαμε σε διμερείς διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και σήμερα είναι πιο τραγικά τα πράγματα».

Στην ομιλία του ο κ. Κουρμούσης επικεντρώθηκε στην παρουσίαση του νομοθετικού πλαισίου του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.

Μιλώντας για το νόμο, ο ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους προσδιόρισε ότι έχει τρεις αρχές. Η πρώτη είναι ότι η κάθε επιχείρηση, που μπαίνει στη ρύθμιση, πληρώνει για τα παλιά της χρέη μόνο από τα χρήματα που της περισσεύουν (τουτέστιν έσοδα μείον έξοδα). Η δεύτερη αρχή έχει να κάνει με το ότι στο τέλος της δεκαετίας ό,τι περισσέψει από τις παλιές οφειλές διαγράφεται. Και η τρίτη αρχή είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει «κούρεμα», όταν υπάρχει ακίνητη περιουσία.

 

Διαδικασία εισόδου

Όσον αφορά στη διαδικασία εισόδου στη ρύθμιση, ο κ. Κουρμούσης ενημέρωσε ότι οι επιχειρηματίες μπορούν να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να κάνουν την αίτησή τους. Και μάλιστα ότι υπάρχει αναλυτικός οδηγός, για να προχωρήσουν τη διαδικασία. Στη συνέχεια, είπε, την αίτησή τους τη βλέπει ένας συντονιστής, ο οποίος και καλεί αυτούς που έχουν να λαμβάνουν χρήματα από τον επιχειρηματία, γίνεται διαπραγμάτευση και στο τέλος ψηφίζουν. Αν το 60% - όπως είπε - εγκρίνει τη συμφωνία, τότε η ρύθμιση προχωρά.

Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν, οι περισσότερες εστίασαν στη συμπεριφορά των τραπεζών και δη την απροθυμία, την οποία επέδειξαν να μπουν στην εν λόγω διαδικασία. Όπως επεσήμανε ο κ. Κουρμούσης, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου προσπεράστηκαν όλα τα προβλήματα που υπήρχαν με τις τράπεζες (π.χ. νομοθεσία που να καλύπτει τους υπαλλήλους της τράπεζας) και από εδώ και πέρα ο ρυθμός θα επιταχυνθεί. Σε σημείο που - όπως είπε ο ίδιος - από τον ερχόμενο Μάιο οι τράπεζες θα στέλνουν οι ίδιες επιστολές σε πελάτες τους και θα τους καλούν να μπούνε στη ρύθμιση.

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής