breaking news Νέο

Νέες τάσεις και προοπτικές στο ροδάκινο : Πρωτοβουλία ενημέρωσης από τη Διεπαγγελματική

  • Νέες τάσεις και προοπτικές στο ροδάκινο : Πρωτοβουλία ενημέρωσης από τη Διεπαγγελματική
  • Νέες τάσεις και προοπτικές στο ροδάκινο : Πρωτοβουλία ενημέρωσης από τη Διεπαγγελματική
  • Νέες τάσεις και προοπτικές στο ροδάκινο : Πρωτοβουλία ενημέρωσης από τη Διεπαγγελματική
  • Νέες τάσεις και προοπτικές στο ροδάκινο : Πρωτοβουλία ενημέρωσης από τη Διεπαγγελματική
  • Νέες τάσεις και προοπτικές στο ροδάκινο : Πρωτοβουλία ενημέρωσης από τη Διεπαγγελματική
  • Νέες τάσεις και προοπτικές στο ροδάκινο : Πρωτοβουλία ενημέρωσης από τη Διεπαγγελματική
  • Νέες τάσεις και προοπτικές στο ροδάκινο : Πρωτοβουλία ενημέρωσης από τη Διεπαγγελματική

-Από το Διευθυντή του Κρατικού Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων της Ισπανίας Ενημέρωση Οργανώσεων Παραγωγών και καλλιεργητών για νέες τάσεις και προοπτικές στο ροδάκινο

-Κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων Χρήστου Γιαννακάκη

 

Ήρθε για να τους ενημερώσει, διαφωτίσει και κατατοπίσει! Ο λόγος για το δόκτωρα Ιγνάσι Ιγκλέσιας, Διευθυντή του Κρατικού Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων της Ισπανίας, που βρέθηκε την Τετάρτη στη Βέροια, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πυρηνόκαρπων Χρήστου Γιαννακάκη.

Σκοπός της παρουσίας του Ισπανού ερευνητή εδώ δεν ήταν άλλος από το να ενημερώσει αρχικά τους προέδρους των Οργανώσεων Παραγωγών και μετέπειτα τους ροδακινοκαλλιεργητές της περιοχής μας, στις εγκαταστάσεις της πρώην ΕΑΣ Βέροιας και νυν της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης (Μακροχώρι), αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στην καλλιέργεια της Ισπανίας, για τις τάσεις, την υπερπαραγωγή.

Προλογίζοντας την ενημερωτική εκδήλωση, ο κ. Γιαννακάκης επεσήμανε πως η κατάσταση στην Ισπανία, σ' ό,τι έχει να κάνει με το ροδάκινο, την περσινή χρονιά υπήρξε καταστροφική, τέτοια που παρουσιάζεται ως η χειρότερη των τελευταίων 50 ετών! Κάτι που είχε ως αντίκτυπο – όπως είπε - να εγκαταλείψει το 8% των παραγωγών τη ροδακινοκαλλιέργεια!

 

Πρώτη παραγωγός και εξαγωγική χώρα η Ισπανία στο ροδάκινο, αλλά 41η στην κατανάλωση!

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ο κ. Ιγκλέσιας και με το Δημήτρη Βακάμη να κάνει την παράλληλη μετάφραση από τα αγγλικά, είχε πρώτα να πει ότι η Ισπανία είναι η πρώτη χώρα σε παραγωγή ροδακίνου, μετά την Κίνα, η πρώτη εξαγωγός χώρα, αλλά 41η στην κατανάλωση. Σημείωσε, δε πως «παρά την καλή δουλειά που γίνεται, το αποτέλεσμα στην τσέπη του παραγωγού είναι μηδενικό. Στο μέλλον ένα λάθος σε μια ποικιλία μπορεί να σε καταστρέψει.

Πρέπει να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί. Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να μειώσουμε τα κόστη παραγωγής και να ανέβουν οι τιμές».

 

Οι λόγοι της μείωσης στην κατανάλωση ροδακίνου...

Συνεχίζοντας, ο Ισπανός ερευνητής έκανε αναφορά στους λόγους, που παρατηρείται μείωση στην κατανάλωση ροδακίνου, επισημαίνοντας ότι : «ο βασικός λόγος είναι πως δεν ικανοποιούνται οι καταναλωτές από την ποιότητα και τη γεύση και πως δεν υπάρχει σταθερότητα. Ο καταναλωτής δεν αγοράζει και δεν ξαναγοράζει. Αντίθετα, τα κόστη παραγωγής είναι υψηλά και οι τιμές που εισπράττει ο παραγωγός, είναι χαμηλές. Και όσο χαμηλότερες είναι οι τιμές του παραγωγού, τόσο χειρότερη είναι και η ποιότητα».

 

... αλλά και τρόποι βελτίωσης

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, ο κ. Ιγκλέσιας είχε να προτείνει: τη βελτίωση της ποιότητας με τη λογική και την προσδοκία του καταναλωτή, τη βελτίωση των αποδόσεων ανά στρέμμα και τη μείωση των εξόδων, όπου και θα επιφέρει την πτώση του κόστους παραγωγής ανά κιλό, την οργάνωση της προσφοράς προς την αγορά, ώστε να υπάρχει μια πιο άμεση εικόνα για το τι θέλει η αγορά, για την αποφυγή λαθών από την επιλογή των ποικιλιών. Και τέλος να φύγουν οι ενδιάμεσοι, που προσθέτουν κόστος στο παραγόμενο προϊόν, μέχρι αυτό να φθάσει στον καταναλωτή».

 

Τρόποι μείωσης κόστους παραγωγής

Παράλληλα, ο κ. Ιγκλέσιας αναφέρθηκε και στους τρόπους, με τους οποίους θα επιτευχθεί η μείωση του κόστος παραγωγής. Όπως είπε, με τη μείωση του εργατικού κόστους πρωτίστως. Με μικρότερα δένδρα (το αποκαλούμενο Καταλανικό βάζο) και μηχανοποίηση των εργασιών. Συγκεκριμενοποιώντας ακόμα καλύτερα το ζήτημα της μείωσης του κόστους παραγωγής, ο κ. Ιγκλέσιας είπε «είναι το να περάσουμε στα γραμμικά συστήματα δένδρων, τα 2D και όχι τα ογκώδη 3D που έχουμε σήμερα, καθώς το 50% - 60% είναι εργατικότητα. Ψηλά δένδρα σημαίνει χαμένη ενέργεια και χάσιμο χρόνου, ενώ ένα στενό γραμμικό δένδρο φωτίζεται καλύτερα, με αποτέλεσμα σταθερή ποιότητα σε όλο το δένδρο και μεγαλύτερη αποδοτικότητα. Ακόμα να μηχανοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερες εργασίες. Μία τάση παγκοσμίως είναι τα δένδρα να ταιριάζουν με τις μηχανές».

 

Συγκριτικά στοιχεία

Επιπλέον, ο Ισπανός ερευνητής παρουσίασε με πίνακες στους παραγωγούς (που βρέθηκαν κυρίως από το Διαβατό και το Μακροχώρι σ' αυτή την ενημερωτική συνάντηση) συγκριτικά στοιχεία για το κόστος παραγωγής, τις τιμές και το εργατικό κόστος σε διάφορες χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών και της χώρας μας, όπως ακόμα και άκρως διαφωτιστικές φωτογραφίες σχετικά με τις νέες τάσεις καλλιέργειας, αυτές των μικρών και γραμμικών δένδρων.

Ρεπορτάζ: Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης

 

 


Γιαννακάκης-Ιγκλέσιας 2
παρόντες σε ημερίδα διεπαγγελματικής
παρόντες σε ημερίδα διεπαγγελματικής 2
Γιαννακάκης-Ιγκλέσιας 3
παρόντες σε ημερίδα διεπαγγελματικής 3
Γιαννακάκης-Ιγκλέσιας 4

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής