breaking news Νέο

Με επιτυχία και ισχυρή συμμετοχή ολοκληρώθηκε το τριήμερο των εκδηλώσεων του 4ου Συνεδρίου και της Γενικής Συνέλευσης της ΕΣΕΕ

Με επιτυχία και ισχυρή συμμετοχή ολοκληρώθηκε το τριήμερο των εκδηλώσεων του 4ου Συνεδρίου και της Γενικής Συνέλευσης της ΕΣΕΕ

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας διοργάνωσε στις 20-21 Απριλίου 2018 το 4ο Συνέδριό της με θέμα «Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα- Ο Μεγάλος Πρωταγωνιστής της Ανάπτυξης» και διεξήγαγε την επόμενη ημέρα στις 22 Απριλίου την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευσή της.

 

Την πρώτη ημέρα χαιρέτησαν την έναρξη του Συνεδρίου ο Έλληνας Επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος καθώς και οι Ευρωβουλευτές μας κ.κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, Γιώργος Κύρτσος, Νίκος Ανδρουλάκης και Κώστας Παπαδάκης. Όλοι οι ομιλητές αφού εξήραν τα ρόλο της ΕΣΕΕ στην προάσπιση της Μμε επιχειρηματικότητας, δεσμεύθηκαν ότι συμβάλουν στην προώθηση των θεμάτων των μικρομεσαίων της αγοράς στα ευρωπαϊκά όργανα. Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου και κάλεσε τους μικρομεσαίους να μιλήσουν για τα προβλήματά τους και να αναζητήσουν λύσεις.

 

Το 4ο Συνέδριο της ΕΣΕΕ διαρθρώθηκε σε πέντε θεματικές ομάδες στις οποίες ειδικοί ομιλητές μοιράστηκαν με τους συνέδρους σκέψεις, ιδέες, προτάσεις και εμπειρίες. Πιο συγκεκριμένα στο πρώτο πάνελ με τίτλο «Μικρομεσαία επιχείρηση: Πρωταγωνιστής της ανάπτυξης σε Ελλάδα και Ευρώπη» ο κ. Γ. Μαρκοπουλιώτης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ενημέρωσε ότι η Ελλάδα είναι πρώτη σε ποσοστιαίους όρους στην απορρόφηση του πακέτου Γιούνκερ, ενώ όπως σημείωσε, 2,5 δις  θα  μοχλεύσουν επενδύσεις 9 δις γεγονός που μπορεί να βοηθήσει τη μετάβαση της μικρής εισαγωγικής επιχείρησης σε εξαγωγική. Ο κ. Χ. Στάικος τ. Πρόεδρος του ENTERPRISE GREECE τόνισε ότι η εξωστρέφεια αποτελεί σημαντική μεταβλητή του νέου παραγωγικού υποδείγματος. Η μετάβαση όμως αυτή προϋποθέτει την υποστήριξη των ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών στην μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Το πρόγραμμα COSME, που παρουσίασε ο κ. Κ. Ανδρόπουλος, Υπεύθυνος Μονάδας Προγράμματος COSME και Πολιτικών ΜμΕ, Γ. ∆. Εσωτερικής Αγοράς Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜμΕ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φαίνεται πως μπορεί να συνδράμει ενεργά στην κατεύθυνση αυτή. Ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Θ. Θανόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη χαρτογράφησης των micro επιχειρήσεων, ώστε  να αναδειχθούν οι ιδιαιτερότητες του ελληνικού επιχειρείν. Η συνεργασία της ΕΛΣΤΑΤ με το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ ελπίζουμε πως θα οδηγήσει στην τεκμηρίωση και παρακολούθηση των ιδιαιτεροτήτων αυτών. 

 

Στο δεύτερο πάνελ, με τίτλο  «Μικρομεσαία επιχειρηματικότητα & Χρηματοδότηση», ο κ. Δ. Οικονόμου, εκπρόσωπος της Eurobank ανέφερε ότι η στήριξη των Μμε αποτελεί στρατηγική επιλογή αλλά η ίδια η αγορά ζητάει περισσότερα από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Από την άλλη ο κ. Ν. Μυρτάκης, εκπρόσωπος των συνεταιριστικών τραπεζών, παρουσίασε το δίκτυο των συνεταιριστικών τραπεζών και τη μεγάλη σύνδεσή τους με τις ΜμΕ δεδομένου ότι, το 87% της ζήτησης προέρχεται από την Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα.  Ο κ. Α. Γεωργακάκης, πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ υπογράμμισε ότι, παρά την καλή πρόθεση όλων, δεν διοχετεύονται οι διαθέσιμοι πόροι στην αγορά, γεγονός που απέδωσε στη χαμηλή αντοχή των Τραπεζών στην ανάληψη ρίσκου, παρ’ όλα τα νέα εργαλεία που προωθούνται από την Ε.Ε.  Η κα. Δ. Παπανδρέου από το τομέα της συμβουλευτικής της EBRD ενημέρωσε για τις δράσεις της σε όλους του κλάδους. Τέλος, η κα. Α. Μητσοτάκη συνεισέφερε στο διάλογο της χρηματοδότησης δίνοντας έμφαση στο θέμα των μικροπιστώσεων με την εμπειρία της έως σήμερα μέσω του Action Finance Initiative.

Στο τρίτο πάνελ με θέμα «Τοπική αυτοδιοίκηση και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα: Η περίπτωση των Open-malls», η ειδική γραμματέας κα. Ε. Φωτονιάτα παρουσίασε το νέο πρόγραμμα «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου» το οποίο βασίστηκε σε προτάσεις της ΕΣΕΕ και πλέον παίρνει διαστάσεις ολοκληρωμένης αστικής παρέμβασης. Νέο πρόγραμμα θα προβλέπει:

  • αναβάθμιση της λειτουργικότητας και της αισθητικής του δημόσιου χώρου και
  • αναδιοργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας με υιοθέτηση και χρήση εφαρμογών έξυπνης πόλης.

 

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, κ. Δ. Αυλωνίτης ορθώς τόνισε τη σημασία της σύνδεσης του εμπορίου με την τοπική παραγωγή και τη συμμετοχή του στην αλυσίδα αξίας, ενώ επισήμανε ότι η νέα δράση θα πρέπει να συνδυαστεί με την παράλληλα προσπάθεια εκσυγχρονισμού των Μμ Επιχειρήσεων. Επίσης, ανέδειξε ως κρίσιμο παράγοντα επιτυχίας της δράσης την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του παρεμπορίου.  Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κ.κ.  Γ. Μώραλης, Γ. Γαβρίλης και Κ. Αγοραστός χαιρέτισαν την πρωτοβουλία και δεσμεύτηκαν για τη συνεργασία με τους οικείους Εμπορικούς Συλλόγους. Σημείωσαν εύστοχους προβληματισμούς αναφορικά με ζητήματα που σχετίζονται με παραμέτρους της Κεντρικής Διοίκηση.

 

Στο τέταρτο πάνελ με θέμα: «Επιτυχημένες στρατηγικές μικρομεσαίων επιχειρήσεων και Οικογενειακές Επιχειρήσεις», ο κ. Γ. Δουκίδης με την τοποθέτησή του επιβεβαίωσε τις προσδοκίες μας για την παρουσία του στο συνέδριο. Δεν είναι τυχαίο ότι και η ΕΣΕΕ εστιάζει στον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρών επιχειρήσεων. Ο κ. Δουκίδης μας έδωσε παραδείγματα επιχειρήσεων που ανεξάρτητα του μεγέθους τους, κατάφεραν με καινοτομία και αξιοποιώντας τα ψηφιακά κανάλια να καταφέρουν να αποτελούν τις σημαντικότερες επιχειρήσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η κα Ι. Πεπελάση, τόνισε τον οικογενειακό χαρακτήρα του επιχειρηματικού μοντέλου της χώρας, όχι μόνο σήμερα αλλά και ιστορικά. Το νέο επιχειρηματικό μοντέλο λοιπόν επισημάνθηκε ότι είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο και η γεωργία. Το νέο οικοσύστημα είναι δυναμικό με κεντρικό ρόλο τη μικρή επιχείρηση η οποία μετασχηματίζεται από το οικογενειακό στο νέο επιχειρείν.  Η κα Π. Σκαγιά αφηγήθηκε με δημιουργικό τρόπο την ιστορία της οικογενειακής επιχείρησης η οποία μεγεθύνθηκε σε βάθος χρόνου και τόνισε τη σημασία του προσωπικού στο μέλλον της επιχείρησης.  Ο κ. Δ. Ράντος τόνισε τη σημασία του πελατοκεντρικού χαρακτήρα της επιχείρησης. Είναι πραγματικά σημαντικό να έχει μια επιχείρηση το ικανό προσωπικό να εξυπηρετήσει τον πελάτη με γνώμονα το ποιοτικό αποτέλεσμα και να γνωρίζει σε βάθος την αγορά του προϊόντος.  Επίσης, μία μεταβλητή που αναδείχθηκε και συχνά αγνοείται είναι η τύχη, η οποία όμως από μόνη της δεν λέει απολύτως τίποτα αν δεν αξιοποιηθεί κατάλληλα. Ο κ. Γ. Σακελλαρόπουλος παρουσίασε το υπόδειγμα του επιχειρηματία που συνδύαζε το εμπορικό επιχειρηματικό παρελθόν του με την αγροτική παραγωγή. Επεσήμανε τις δυσκολίες, τον κόπο και τον αγώνα που προϋποθέτει η επιτυχία και την προσπάθεια σταθερότητας στην ποιότητα ανεβάζοντας τον πήχη της ίδιας της επιχείρησης.  Στο πέμπτο πάνελ με θέμα: «Η συνεργασία ως παράγοντας επιτυχίας», οι μετέχοντες κ.κ. Θ. Γιαρμενίτης, Δ. Κυριακόπουλος και Δ. Κοσμίδης αναφέρθηκαν στην σημασία της συνεργασίας για την επιχειρηματική επιτυχία.

 

Κλείνοντας ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης σημείωσε τα ακόλουθα:

 

«Το 4ο Συνέδριο της ΕΣΕΕ με θέμα «Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα – Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ανάπτυξης» επιχείρησε να συμβάλει στο διάλογο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, τοποθετώντας το εμπόριο και την μικρή και μεσαία επιχείρηση στο επίκεντρο της σύνθεσης των παραδοσιακών και καινοτόμων επιχειρηματικών πρακτικών. Εστιάσαμε λοιπόν το ενδιαφέρον μας και προσπαθήσαμε να δώσουμε ρεαλιστικές απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:


•Με ποιο τρόπο οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα γίνουν πιο αποδοτικές και λειτουργικές με απαραίτητη προϋπόθεση την οργάνωση τους στην οικονομία δεδομένων;
•Ποια ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία είναι απαραίτητα και διαθέσιμα σήμερα για τους ΜμΕ επιχειρηματίες;

 
•Πότε θα επαναλειτουργήσουν οι ελληνικές τράπεζες και πως θα ρυθμιστούν τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων;

•Ποια είναι τα πλεονεκτήματα στα οποία μπορούν να στηρίξουν την στρατηγική τους;
•Πως μπορούν να συνεργαστούν με τη τοπική αυτοδιοίκηση για τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου;
•Ποιος θα είναι ο ρόλος της ΕΣΕΕ, και των Εμπορικών Συλλόγων σε όλες αυτές τις διαδικασίες;
Η ευκαιρία που δόθηκε στις επιχειρήσεις να συνομιλήσουν με τρόπο γόνιμο και παραγωγικό, όπως αυτό το Συνέδριο, διαμόρφωσαν τις προϋποθέσεις να μοιραστούμε εμπειρίες και γνώση, πολύτιμα εφόδια για την επιχειρηματικότητα, ειδικά μετά από μία περίοδο βαθιάς ύφεσης. Γι’ αυτό το λόγο, θεωρώ ότι στο Συνέδριο μίλησαν οι μικρομεσαίοι για τις ΜμΕ επιχειρήσεις, αποφεύγοντας τη διατύπωση ανελαστικών - καθολικών συνταγών επιτυχίας, οι οποίες, συχνά στην εφαρμογή τους, συγκρούονται με την ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα. Συνοψίζοντας λοιπόν, δεδομένου ότι δεν κρινόμαστε για το τι κληρονομήσαμε, αλλά για το τι θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές, ελπίζω με αυτές τις ιδέες που εκφράστηκαν από όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά και από τις προτάσεις, που έχουμε επεξεργαστεί, να καταφέρουμε να διαμορφώσουμε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον βιώσιμο και φιλικό στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, ιδίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που πέρα από τη σημαντική συμβολή τους στην οικονομία, διαδραματίζουν ένα πρωταγωνιστικό ρόλο σε Ελλάδα και Ευρώπη. Κλείνοντας, θεωρώ εξαιρετικό και πολύτιμο το περιεχόμενο του Συνεδρίου. Τα συμπεράσματα θα αποσταλούν σε όλους τους συνέδρους αλλά και σε πολλούς θεσμικούς αποδέκτες, ενώ οι διεργασίες του διημέρου μεταδόθηκαν μέσω του YouTube Live σε όλη την Ελλάδα. Συγχαρητήρια στα στελέχη του ΙΝΕΜΥ και σε όλους τους συντελεστές για την άρτια οργάνωση του 4ου Συνεδρίου. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τους συναδέλφους ομιλητές που μίλησαν εκ μέρους όλων μας και ήταν πράγματι εξαιρετικοί.

 
Την Κυριακή, 22 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε και η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ, όπου συμμετείχε το σύνολο των αντιπροσώπων του εμπορικού κόσμου της χώρας από κάθε γωνία της επικράτειας.  Τα θέματα που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον και τις παρεμβάσεις των συνέδρων, ήταν τα ακόλουθα:

  • Τα κόκκινα δάνεια και η ανάγκη διευθέτησής τους: είναι διαπιστωμένο ότι λίγοι οφείλουν τα πολλά και πολλοί τα λίγα και άρα οι αναγκαίες ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν χωρίς ιδιαίτερες απώλειες για την οικονομία και την κοινωνία.
  • Ο εξωδικαστικός μηχανισμός: Είναι το μοναδικό εργαλείο που αυτήν την στιγμή είναι διαθέσιμο στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις και αυτό που προέχει είναι να καταστεί πιο λειτουργικό και περισσότερο προσβάσιμο στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
  • Η φορολογία: Ο εμπορικός κόσμος δεν είναι διατεθειμένος να περιμένει τα αντίμετρα και ζητάει άμεση μείωση της υπερφορολόγησης της επιχειρηματικότητας.
  • Οι ασφαλιστικές εισφορές: Ενόψει της προσεχούς δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ, οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις αναμένουν να δουν πως θα διαμορφωθεί το τοπίο, ελπίζοντας στην εξισορρόπηση ενός συστήματος που στην παρούσα φάση του προβλέπει μεν χαμηλές εισφορές για μία μερίδα ασφαλισμένων, με μηδενική ωστόσο ανταπόδοση και σύνταξη.
  • Η υλοποίηση ενός επιχειρηματικού ακατάσχετου λογαριασμού, ο οποίος εξαγγέλθηκε αλλά δεν πραγματοποιήθηκε:  Μέσω του λογαριασμού αυτού, η επιχείρηση θα μπορεί να ικανοποιεί βασικές λειτουργικές ανάγκες και υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο, τον ΕΦΚΑ, τους εργαζομένους και τους προμηθευτές της.
  •  Οι εναλλακτικές μέθοδοι χρηματοδότησης μπροστά στην ανυπαρξία της τραπεζικής: Μικροδάνεια, crowdfunding και εταιρικές εγγυήσεις μπορεί να αποτελέσουν τα εργαλεία που θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, μέχρι την επανέναρξη της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

Κατά την διάρκεια των εργασιών, το σώμα της Γενικής Συνέλευσης τίμησε και ανακήρυξε σε Επίτιμα Μέλη τους συναδέλφους Νίκο Τζίκα, Παναγιώτη Καραγιάννη, Δημήτρη Δημητριάδη και Χρήστο Αναγνώστου, αναγνωρίζοντας και επιβραβεύοντας την μακροχρόνια και επιτυχημένη συμμετοχή τους στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ και την πολύπλευρη προσφορά τους στον κλάδο.

Η Γενική Συνέλευση στο τέλος των εργασιών της εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη της προς τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη και το Διοικητικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας, εγκρίνοντας με συντριπτική πλειοψηφία τόσο τον διοικητικό όσο και τον οικονομικό απολογισμό της διοίκησης.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής