breaking news Νέο

«Τρέχει» ο εξωδικαστικός μηχανισμός για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

«Τρέχει» ο εξωδικαστικός μηχανισμός για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Περισσότερες από 40.500 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ρύθμισης των οφειλών τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Η πλατφόρμα βρίσκεται σε λειτουργία για 37 εβδομάδες (από 3/8/2017) για τις οφειλές των επιχειρήσεων και 11 εβδομάδες (από 5/2/2018) για τη ρύθμιση οφειλών ελεύθερων επαγγελματιών. Για πολλούς, αυτός ο μηχανισμός θα αποτελέσει «σανίδα σωτηρίας», καθώς δίνεται η δυνατότητα μέσα στην κρίση (ή και παλαιότερα) να κάνουν μια επανεκκίνηση, επιστρέφοντας στον ανταγωνισμό της αγοράς, χωρίς τα βάρη του παρελθόντος.

 

Ελεύθεροι επαγγελματίες – Αγρότες

Από τις 16 Απριλίου άνοιξε η εφαρμογή για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ (Γιατρούς, Δικηγόρους, Μηχανικούς), ενώ για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ η πλατφόρμα έχει ανοίξει από τις 5 Φεβρουαρίου.

Προς το παρόν παραμένουν εκτός οι αγρότες, αλλά η εφαρμογή, αναμένεται να ανοίξει και για αυτούς, από τα μέσα Μαϊου, καθώς έχει ολοκληρωθεί η βεβαίωση οφειλών προς τον ΟΓΑ για το 2015 και το 2016. Το ανώτατο όριο δόσεων είναι οι 120, αλλά μεγαλύτερη περιουσία και εισόδημα σημαίνει λιγότερες δόσεις για την αποπληρωμή της οφειλής.

Με την ένταξη στο μηχανισμό, ο επαγγελματίας μπορεί να ρυθμίσει οφειλές στην εφορία έως και 50.000 ευρώ και άλλα τόσα προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ανάλογα με το εισόδημα και την περιουσία του, μπορεί να τη ρυθμίσει σε έως 120 δόσεις και με εκπτώσεις σε πρόστιμα και προσαυξήσεις που, υπό προϋποθέσεις, φθ;aνουν το 85%.

Μέχρι  την Παρασκευή (20/4), είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία 10.355 ελεύθεροι επαγγελματίες, από τους οποίους, οι 5.787 πέρασαν επιτυχώς την επιλεξιμότητα.

Από τις 726 αιτήσεις που υποβλήθηκαν συνολικά, οι 453 ήταν για οφειλές προς ΑΑΔΕ (Εφορία) και οι 595 προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Ασφαλιστικά Ταμεία).

 

Επιχειρήσεις

Το ενδιαφέρον, δε, για τον εξωδικαστικό είναι μεγάλο, καθώς 30.186 επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής αίτησης για τη ρύθμιση των οφειλών τους, ενώ για 5.403 εξ αυτών έχει διαπιστωθεί ότι πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.

Οριστική υποβολή αίτησης έχουν πραγματοποιήσει 849 οφειλέτες. Από αυτούς, 263 σε διμερή διαπραγμάτευση με πολλαπλούς πιστωτές. Ήδη, οι 26 ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και ρύθμισαν τα χρέη τους. Από τον Ιούνιο αναμένεται να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις με σύνολο οφειλών μικρότερο των 20.000 ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις, τώρα, με οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ τα πράγματα είναι αρκετά πιο απλά, καθώς δεν χρειάζεται υποβολή μελέτης βιωσιμότητας. Αυτή παράγεται με τυποποιημένο τρόπο. Οι πιστωτές έχουν το δικαίωμα να προβούν σε εξατομικευμένη αξιολόγηση βιωσιμότητας, σύμφωνα με τις εσωτερικές διαδικασίες οργάνωσής τους, προκειμένου να εκτιμήσουν την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη.

Για να είναι βιώσιμες, θα πρέπει να έχεις θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά την τελευταία χρήση ή σε δύο από τις τρεις τελευταίες χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης. Παράλληλα, πρέπει ο λόγος του συνόλου των προς ρύθμιση οφειλών (την τελευταία ημέρα του 2016), μετά την αφαίρεση του συνόλου τόκων υπερημερίας, προστίμων και προσαυξήσεων προς το καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, να είναι ίσος ή μικρότερος από 8.

Ο αριθμός των δόσεων για την αποπληρωμή των θεσμικών πιστωτών δεν επιτρέπεται να ξεπερνά τις 120, ενώ στην περίπτωση των λοιπών ιδιωτών πιστωτών δεν επιτρέπεται να ξεπερνά τις 24. Στην περίπτωση οφειλών προς εργαζόμενους, οι μηνιαίες δόσεις, δεν επιτρέπεται να ξεπερνούν τις 6. Τέλος, το ετήσιο ύψος των δόσεων αποπληρωμής δεν μπορεί να υπερβαίνει το 33% του ετήσιου εισοδήματος του επιχειρηματία.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής