breaking news Νέο

Ευκαιρία για τη Βέροια και τον οικισμό του Εργοχωρίου, ξεκινά πρόγραμμα μετεγκατάστασης Ρομά

Ευκαιρία για τη Βέροια και τον οικισμό του Εργοχωρίου, ξεκινά πρόγραμμα μετεγκατάστασης Ρομά

 

-

 

Ένα σημαντικό πρόγραμμα ξεκινά το Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο αφορά στη μετεγκατάσταση Ρομά από καταυλισμούς και παραπήγματα, σε οικισμούς. Ένα πρόγραμμα που σίγουρα ενδιαφέρει τη Βέροια, αφού η κατάσταση στην οποία διαβιούν οι Ρομά του Εργοχωρίου είναι απαράδεκτη και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους, αλλά και για την υγεία του γενικού πληθυσμού. Όπως ανακοίνωσε η αναπληρωτής υπουργός Θεανώ Φωτίου, ανοίγει ο δρόμος για πανελλαδική μετεγκατάσταση των Ρομά σε οργανωμένους οικισμούς. Η πρώτη μετεγκατάσταση θα πραγματοποιηθεί στην Άμφισσα. 

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να στηριχθούν οι οικογένειες των Ρομά (αφορά 110.000 περίπου ανθρώπους, από τους οποίους 9.300 ζουν σε άκρως υποβαθμισμένες συνθήκες), με τα παιδιά να πηγαίνουν όλα στο σχολείο.

Το μοντέλο οργάνωσης του οικισμού συγκροτείται σε οικιστικές ενότητες, «γειτονιές», με δημόσιο χώρο, πλατεία και εσωτερικό πάρκο. Η χωροθέτηση, ο αρχιτεκτονικός-βιοκλιματικός σχεδιασμός και η τυπολογία των οικιών, λαμβάνουν υπόψη τις αρχές του αστικού σχεδιασμού της πόλης, τα τοπικά δεδομένα και τις φυσικές ιδιαιτερότητες του οικοπέδου.

Για τις περιπτώσεις που η προσωρινή μετεγκατάσταση δεν είναι άμεσα εφικτή, λόγω έλλειψης διαθέσιμου και κατάλληλου χώρου, στο πλαίσιο της βελτίωσης συνθηκών διαβίωσης των Ρομά, προωθείται η εγκατάσταση προσωρινών ή κινητών μονάδων υγιεινής και ατομικής καθαριότητας, οικίσκων πολλαπλών χρήσεων, κλπ.

Η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά προετοιμάζει την ενεργοποίηση παρεμβάσεων σε 20 ακόμη δήμους της χώρας, έχοντας ήδη εξειδικεύσει, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους δήμους, παρεμβάσεις για μετεγκαταστάσεις, αναβάθμιση υποδομών, αντικατάσταση παραπηγμάτων με οικίσκους και δημιουργία Πολυκέντρων. Το ποσό των παρεμβάσεων ανέρχεται περίπου στα 30 εκ. ευρώ. 

Επιπροσθέτως, οι Περιφέρειες θα προβούν, το προσεχές διάστημα, σε δράσεις απασχόλησης, επιδότησης ενοικίου, κ.ά., κόστους 53 εκατ. ευρώ. 

Είναι η ευκαιρία για τους Ρομά του οικισμού του Εργοχωρίου να ζήσουν πλέον ανθρώπινα, με χώρους υγιεινής και ενσωμάτωσής τους στην κοινωνία της πόλης, που είναι αποδεδειγμένα προοδευτική.

 

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής