breaking news Νέο

Τίτλοι που κρίθηκαν εκτός γηπέδου

  • Τίτλοι που κρίθηκαν εκτός γηπέδου
  • Τίτλοι που κρίθηκαν εκτός γηπέδου
  • Τίτλοι που κρίθηκαν εκτός γηπέδου
  • Τίτλοι που κρίθηκαν εκτός γηπέδου

1965-1966: Κυπελλούχος δίχως τελικό

 

Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις κυρίως μεταξυ των ρεπόρτερ της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, για το ποιά από τις δυο ομάδες έπαιξε καλύτερο ποδόσφαιρο και ποιά ηταν καλύτερη αυτό ομως το οποίο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει είναι οτι ο φετινός τίτλος παίχθηκε στις αίθουσες των Δικαστηρίων και με την ευκαιρία να θυμηθούμε παιχνίδια ακόμη και διακρίσεις που στο παρελθόν δεν κερδίθηκαν στους αγωνιστικούς χώρους, με πρωταγωνίστρια την ΑΕΚ.

 

ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΔΙΧΩΣ ΤΕΛΙΚΟ

Την περίοδο 1965-1966 στην προκήρυξη του κυπέλλου Ελλάδος προβλέπεται ότι εφόσον στην ημιτελική φάση υπάρχει ομάδα από την Βόρεια Ελλάδα η συγκεκριμένη ομάδα ανεξάρτητα με ποιόν αντίπαλο θα κληρωθεί θα αγωνιστεί στην έδρα της (οι αγώνες σε ολόκληρη την διαδικασία του κυπέλλου ηταν μονοί).

Στην ημιτελική λοιπόν φάση εφθασαν ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, τα Τρίκαλα και η Καβάλα.

Μέχρι την ημέρα της κλήρωσης καμιά από τις τέσσερις ομάδες της ημιτελικής φάσης δεν αμφισβήτησε τον όρο της προκήρυξης που προέβλεπε ότι ο ενας ημιτελικός εφόσον συμμετείχε ομάδα από την Βόρειο Ελλάδα θα διεξάγονταν στη έδρα της.

Η κλήρωση έβγαλε τον Ολυμπιακό αντίπαλο των Τρικάλων και την ΑΕΚ της Καβάλας.

Η ΑΕΚ αμέσως μετά την κλήρωση έθεσε θέμα έδρας αρνούμενη να αγωνιστεί στην Καβάλα όπως προέβλεπε η προκήρυξη υποστηρίζοντας οτι αυτός ο όρος αφορούσε μόνο τις ομαδες της Θεσσαλονίκης και όχι ολόκληρης της Βορείου Ελλάδος.

Μπροστά στην άρνηση της ΑΕΚ να παίξει στην Καβάλα η ΕΠΟ βρηκε μια μεσοβέζικη λύση. Ορισε τον αγώνα Καβάλα - ΑΕΚ σε ουδέτερο γήπεδο, το Καυτατζόγλειο. Τότε ήρθε η σειρά της Καβάλας να αρνηθεί ζητώντας να εφαρμοσθεί η προκήρυξη του κυπελλου και αφου συνάντησε τη άρνηση της ΕΠΟ και της ΑΕΚ δεν κατέβηκε να αγωνιστεί με την ΑΕΚ να προκρίνεται στον τελικό δίχως αγώνα.

Ο τελικός ορίστηκε για τις 10 Ιουλίου του 1966.

Φιναλιστ η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός που είχε αποκλείσει τα Τρίκαλα με τους Πειραιώτες όμως να δηλώνουν κώλυμα για τις 10 Ιουλίου και να ζητάνε την αλλαγή της ημερομηνίας διεξαγωγής του τελικού. Μάλιστα έστειλαν και επιστολή στην ΕΠΟ στην οποία εκτός των άλλων της υπενθυμιζαν την παρατυπία της να ορίσει τον αγώνα Καβάλας - ΑΕΚ στο Καυτατζόγλειο αντι του γηπέδου της Καβάλας, οπως προέβλεπε η προκήρυξη με αποτέλεσμα να μην δεχθεί να παίξει η Καβάλα και να πάρει την πρόκριση η ΑΕΚ στα χαρτιά.

Η ΕΠΟ δεν δέχθηκε να αλλάξει την ημερομηνία του τελικού και ο Ολυμπιακός δεν δέχθηκε να αγωνιστεί.

Ετσι η Ενωση στέφθηκε κυπελλούχος Ελλάδος χωρίς να δώσει αγώνα στα ημιτελικά ούτε φυσικά και στον τελικό!!

 

1978-1979: Το αίσθημα της αδικίας

 

Την σεζόν 1978-1979 ο τίτλος έμμελε να κριθεί σε αγώνα μπαράζ μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού που ισοβάθμισαν στην πρώτη θέση και ο οποίος όμως ποτέ δεν έγινε!!

Την τελευταία αγωνιστική ο Ολυμπιακός ήταν μόνος στην πρώτη θέση έχοντας δυο βαθμούς διαφορά από την δεύτερη ΑΕΚ.

Ο Ολυμπιακός αγωνίζονταν στο Ηράκλειο με τον ΟΦΗ με τον οποίο αναδείχθηκε ισοπαλος 3-3, ενω η ΑΕΚ έπαιζε με τον ΠΑΣ Γιάννινα τον οποίο κέρδισε 7-2.

Ετσι οι δυο ομάδες ισοβάθμισαν στην πρώτη θέση και ορίστηκε αγώνας μπαραζ, για τις 16 Ιουνίου του 1979.

Δυο ημέρες πριν τον αγώνα μπαράζ ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε οτι δεν θα κατέβει να αγωνιστεί διαμαρτυρόμενος για τον διαιτητή του αγώνα του με τον ΟΦΗ τον κ. Παμπορίδη!!

Και η ΑΕΚ κατεκτησε τον τίτλο του πρωταθλήματος 1978-79 ενω ισοβαθμουσε με τον Ολυμπιακό δίχως να χρειαστεί να παίξει μπαράζ όπως προβλέπονταν αφου ο αντίπαλος αρνήθηκε να παίξει διαμαρτυρόμενος για τον διαιτητή προηγούμενου αγώνα του.

 

1985-1986: Αγώνας μπαράζ παρωδία

 

Πρίοδος 1985-1986 τελευταία αγωνιστική του πρωταθληματος (19 Απριλίου 1986) και η ΑΕΚ που αγωνίζεται στις Σέρρες με τον Πανσερραϊκό χρειάζεται νίκη για να αγωνιστεί στην Ευρώπη.

Παραμονές του αγώνα και ο Γενικός Αρχηγός της Ενωσης Γιάννης Χρυσοβιτσάνος  συλαμβάνεται επ’ αυτοφόρω να επιχειρεί να δωροδοκήσει τρεις παίκτες του Πανσερραϊκού για να έχουν μειωμένει απόδοση ώστε να κερδίσει η ομάδα του τον αγώνα και να βγει στην Ευρώπη.

Ο ΚΑΠ είναι σαφής. “Ομάδα που παράγοντας της επιχειρεί να δωροδοκήσει αντίπαλο ποδοσφαιριστή υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία.

Αντι όμως να υποβιβάσει την ΑΕΚ η ΕΠΟ όπως προέβλεπε ο ΚΑΠ αποφασίζει να την τιμωρήσει με αφαίρεση 3 βαθμών όχι όμως από το τρέχον πρωτάθλημα αλλά από το επόμενο!! Ετσι ΑΕΚ και Ηρακλής ισοβαθμούν και καλούνται να παίξουν μεταξύ τους σε ουδέτερο γήπεδο για το εισιτήριο της Ευρώπης.

Ο αγώνας μπαραζ ορίζεται να γίνει στο γήπεδο του Βόλου με τον Ηρακλή όμως να διαμαρτύρεται για την ευνοϊκή μεταχείριση της ΑΕΚ και να αρνείται να δώσει αγώνα μπαραζ.

Τελικά υπό τον φόβο της βαρειάς τιμωρίας αν δεν κατέβαινε να παίξει αναζητά άλλον τρόπο αντίδρασης. Αποφασίζει να υποβαθμίσει το παιχνίδι. Κατεβαίνει να παίξει αλλά με 10 ποδοσφαιριστές!!

Το παιχνίδι αρχίζει και παρότι ο Ηρακλής αγωνίζεται με 10 και η ΑΕΚ με 11 μέχρι το 30’ το αποτέλεσμα παραμένει ισόπαλο 0-0.

Από το 30’ οι Θεσσαλονικείς αρχίζουν να ροκανίζουν ακόμη περισσότερο την αξιοπιστία του αγώνα. Ενας - ένας οι παίκτες τους παριστάνουν τον τραυματία και αποχωρούν από τον αγωνιστικό χώρο και καθώς δεν υπάρχουν αναπληρωματικοί στον πάγκο ο αριθμός των παικτών που αγωνίζονται όλο και μικραίνει.

Στο 56’ παιζουν 7 του Ηρακλή εναντίον 11 της ΑΕΚ και το αποτέλεσμα είναι ακόμη ισόπαλο 0-0.

Στο 58’ αποχωρεί ένας ακόμη ποδοσφαιριστής των “κυανολεύκων” αφήνοντας την ομάδα του με 6 παίκτες μέσα στον αγωνιστικό χώρο και ο διαιτητής διακόπτει το παιχνίδι που κατακυρώνεται υπερ της ΑΕΚ, η οποία έτσι παιρνει και το εισιτήριο για να παίξει στην Ευρώπη!!

 

2007-2008: Όταν ο σημερινός θύτης, ήταν θύμα

 

Την περίοδο 2007-2008 ηταν η ΑΕΚ αυτή που έχασε έναν τίτλο στα χαρτιά. Η υπόθεση εκείνη είχε πρωταγωνιστή έναν αυστριακό ποδοσφαιριστή του Απόλλωνα Καλαμαριας τον Ρομαν Βάλνερ.

Ο Βάλνερ είχε μεταγραφεί τον Ιανουάριο στον Απολλωνα Καλαμαριάς έχοντας ήδη αγωνιστεί σε δυο ομάδες από την έναρξη της περιόδου στην Φόλκερ και στην Χάμιλτον στην οποία είχε παραχωρηθεί ως δανεικος τον Νοέμβριο.

Η ΕΠΟ εξέδωσε δελτίο και ο ποδοσφαιριστής εντάχθηκε στην δύναμη του Απόλλωνα Καλαμαριάς. Ετσι στον αγώνα Καλαμαριά - Ολυμπιακός στις 3 Ιανουαρίου του 2008 το οποίο είχαν κερδίσει με 1-0 οι γηπεδούχοι μπήκε στα τελευταία λεπτά αλλαγή, με τον Ολυμπιακό να καταθέτει ένσταση επειδή ειχε αγωνιστεί προηγουμένως σε δυο ομάδες και δεν δικαιούται συμμετοχή και σε τριτη την ίδια περίοδο.

Η υπόθεση ταλαιπώρησε τους έλληνες φιλάθλους για μεγάλο διάστημα με τον Ολυμπιακό που ηταν παντοδύναμος στο παρασκήνιο οπως αναμένονταν να την κερδίζει και ενω η ΑΕΚ συγκέντρωσε δυο βαθμούς περισσότερους μέσα στους αγωνιστικούς χώρους ο Ολυμπιακός με την ένσταση που κέρδισε πήρε το πρωτάθλημα.

Ολα τότε κρίθηκαν από την βούληση της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Το πρωτοβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο της Σουπερ Λιγκας έφτασε σε μια αποφαση που κάλιστα μπορεί να “βαφτιστεί” “Σολομώντεια”.

Διέταξε την επανάληψη της αναμέτρησης. Καμία από τις δυο ομάδες δεν το δέχθηκε και αμφότερες ασκησαν ένσταση. Στην δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ το παιχνίδι πηγε σε άλλο γήπεδο. Ο τότε πρόεδρος εφετών Νίκος Λεόντης μαζί με τους δικηγορους Χαλη, Μπαλαφούτη καταδίκασαν τον Απόλλωνα Καλαμαριάς με βάση το άρθρο 23 του ΚΑΠ για αντικανονική συμμετοχή του Ρόμαν Βαλνερ και ο αγώνας κατακυρώθηκε στα χαρτιά με 3-0 υπερ του Ολυμπιακού ενω αφαιρέθηκε και ένας βαθμός από την υπαίτια ομάδα.

Η ΕΠΟ την οποία ελεγχε τότε ο Ολυμπιακός που δεν γνωστοποιησε στην Καλαμαρια ότι ο Βάλνερ δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής μέχρι το τέλος της περιόδου 2007-2008 τον καταδίκασε επειδή τον χρησιμοποίησε.

Η τελκή κατάταξη της σεζόν βρήκε τον Ολυμπιακό πρώτο με 70 βαθμούς και την ΑΕΚ δεύτερη με 68.

Αγωνιστικά ο Ολυμπιακός με την ήττα από την Καλαμαριά είχε 67 βαθμούς κα η ΑΕΚ 68 κατι που σήκωσε θύελλα διαμαρτυριών των ανθρώπων της ΑΕΚ όπως εξ άλλου αυτη τη στιγμή συμβαίνει και με τον ΠΑΟΚ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής