breaking news Νέο

«Στα βήματα του Χο Τσι Μινχ» : Προοπτικές ανάπτυξης πολιτιστικού και ιστορικού τουρισμού στην περιοχή μας

  • «Στα βήματα του Χο Τσι Μινχ» : Προοπτικές ανάπτυξης πολιτιστικού και ιστορικού τουρισμού στην περιοχή μας
  • «Στα βήματα του Χο Τσι Μινχ» : Προοπτικές ανάπτυξης πολιτιστικού και ιστορικού τουρισμού στην περιοχή μας
  • «Στα βήματα του Χο Τσι Μινχ» : Προοπτικές ανάπτυξης πολιτιστικού και ιστορικού τουρισμού στην περιοχή μας

Ο Χο Τσι Μινχ, ο φωτισμένος ηγέτης των Βιετναμέζων, δύναται να αποτελέσει πρόσωπο τουριστικής ανάπτυξης για τις πόλεις Βέροια και Έδεσσα; Το ερώτημα αυτό καθίσταται ενδιαφέρον, αν αναλογισθούμε το πέρασμα του ηγέτη των Βιετναμέζων από την Ελλάδα και την παραμονή του στις δύο προαναφερόμενες πόλεις.

Η επιστροφή στο ιστορικό παρελθόν γι' αυτόν τον ηγέτη, λοιπόν, έδωσε και το ερέθισμα στην Αντιδημαρχία Τουρισμού Βέροιας, να διοργανώσει εσπερίδα την Τρίτη, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. Βέροιας, η οποία και πρόκειται να αποτελέσει τη βάση, για να επιτευχθεί μελλοντική αύξηση επισκεπτών στις περιοχές των εν λόγω πόλεων.

Εξ ου και η αναφορά του Βασίλη Λυκοστράτη, Αντιδημάρχου Τουρισμού Βέροιας, ότι «ο πολιτισμός και ο τουρισμός αποτελούν σημεία αναφοράς για τη Βέροια», επικεντρώνοντας στις προσπάθειες και τις επιδιώξεις της Αντιδημαρχίας Τουρισμού για αύξηση των επισκεπτών στην περιοχή, κάτι που – κατά τον ίδιο – δείχνουν και τα νούμερα.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Δήμαρχος Βέροιας, κ. Κώστας Βοργιαζίδης, υπογράμμισε πως «η περιοχή, στην οποία έζησαν ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος, που επισκέφθηκε ο Απόστολος Παύλος, ήρθε η ώρα να γνωρίζει έναν άλλο ηγέτη, που πέρασε από την πόλη και να βάλει ένα ακόμα λιθαράκι στο τουριστικό της προϊόν, σε συνεργασία με την Έδεσσα και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».

«Ο Χο Τσι Μινχ είναι ένας ηγέτης-σύμβολο στην Ανατολή και μπορεί να δημιουργήσει ένα τουριστικό προϊόν στην περιοχή μας», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Θάνος Αλέξανδρος, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού.

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Έδεσσας, κ. Δημήτριος Γιάννου, στάθηκε στο πως μπορούν να συνδυασθούν όλα αυτά, που έχει να επιδείξει η περιοχή του (καταρράκτες στο κέντρο της πόλης, Λουτρά Πόζαρ, Μουσείο Πέλλας κ.α.) με τη Βέροια και τη Βεργίνα, μέσα από τα βήματα του Χο Τσι Μινχ και να υπάρξει αυξημένη επισκεψιμότητα στις δύο αυτές περιοχές. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά : «Εμείς την ιστορία μας την κρατάμε στα χέρια μας με το Χο Τσι Μινχ».

Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση ακόμα απηύθυνε και ο κ. Νίκος Νούλας, εκ μέρους του Επιμελητηρίου Ημαθίας, το οποίο – όπως τόνισε – στέκεται αρωγός στην προσπάθεια του Δήμου Βέροιας να αναβαθμίσει το τουριστικό του προϊόν.

 

Ομιλίες

Στις ομιλίες που ακολούθησαν, πρώτος ομιλητής υπήρξε ο κ. Φώτης Κιλιπίρης, Καθηγητής Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, εισηγούμενος το θέμα: «Ιστορικός Τουρισμός: ο ρόλος και η σημασία των ιστορικών μνημείων και προσωπικοτήτων στην τουριστική ανάπτυξη ενός προορισμού. Η διεθνής διάσταση».

Δεύτερος ομιλητής της εσπερίδας ήταν ο κ. Γιάννης Βαλαχής, ειδικός συνεργάτης του Δήμου Βέροιας, του οποίου και ήταν ιδέα η αξιοποίηση της παρουσίας του Χο Τσι Μινχ. Στην αναφορά του, ο Γιάννης Βαλαχής έβαλε αρχικά τη μαρτυρία που θέλει το νεαρό Χο Τσι Μινχ ως ιπποκόμο του Αρχίατρου και την τοποθέτησή του σε κτίριο στη διασταύρωση των οδών Μιαούλη – Ειρήνης και στη συνέχεια κατέθεσε κάποιες σκέψεις του. Ανάμεσα σ' αυτές η τοποθέτηση πινακίδων σε κάποια σημεία, η έκδοση φυλλαδίων, η ονομασία της πλατείας Ωρολογίου σε «Grand Place», όπως δηλαδή αναφέρεται σε καρτ ποστάλ της εποχής, η ονομασία της οδού Ειρήνης σε οδό Χο Τσι Μινχ.

Τρίτος ομιλητής στην εκδήλωση υπήρξε ο κ. Ευάγγελος Κυριακού, υπεύθυνος τουριστικών θεμάτων του Δήμου Έδεσσας, ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα: «Τα βήματα του Χο Τσι Μινχ. Τόπος – Μύθοι & Θρύλοι – Δίκτυα. Συνδέοντας τις τοπικές κοινωνίες και ενθαρρύνοντας την εξωστρέφεια». Όπως επεσήμανε ο κ. Κυριακού, ο Δήμος Έδεσσας έχει ήδη κάνει βήματα στην αξιοποίηση του περάσματος του Χο Τσι Μινχ από την «πόλη των καταρρακτών». Οι πληροφορίες δε για το πέρασμα του Βιετναμέζου ηγέτη από την Έδεσσα εμπεριέχονται σε μια συνέντευξη, την οποία είχε πάρει από αυτόν ο Εδεσσαίος δημοσιογράφος Σόλων Γρηγοριάδης, στη δεκαετία του 1960, ως πολεμικός ανταποκριτής, αλλά και από μια μαρτυρία του υπερήλικα, πλην όμως με διαύγεια πνεύματος, Τρύφωνα Σαβένα, πατέρα του πρώην Νομάρχη Πέλλας, ο οποίος και έτυχε να τον γνωρίσει προσωπικά.

Εν κατακλείδι, από την όλη συζήτηση στην εσπερίδα, που διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Τουρισμού Βέροιας, συνάγεται πως το πέρασμα του Χο Τσι Μινχ με τη στρατιά της Ανατολής στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο και η παρουσία του στο Μέτωπο της Μακεδονίας, στηρίζεται σε μαρτυρίες, οι οποίες και για να αξιοποιηθούν, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας μύθος για την εδώ παρουσία του Βιετναμέζου ηγέτη και συγχρόνως μια διαδρομή, που θα δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη, ανάμεσα στα άλλα, να γνωρίσει και τα αξιοθέατα της περιοχής μας.

 

Παρουσίες

Το παρόν στην εσπερίδα έδωσαν η πρώην Δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, οι Αντιδήμαρχοι Βασίλης Παπαδόπουλος, Γιώργος Σοφιανίδης, Θεόφιλος Κορωνάς, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Βέροιας Πέτρος Τσαπαρόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ζήσης Πατσίκας, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας Ελένη Γκόγκα, ο Συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ Ν.Ε. Ημαθίας Τάσος Κωστόπουλος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας Τάκης Ταχματζίδης, εκπρόσωποι φορέων και δημότες.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής