breaking news Νέο

Αντώνης Καγκελίδης, αποκλειστικό : «Ο δημοτικός σύμβουλος να εξυπηρετεί τους συνδημότες του»

Αντώνης Καγκελίδης, αποκλειστικό : «Ο δημοτικός σύμβουλος  να εξυπηρετεί τους συνδημότες του»

Ο Αντώνης Καγκελίδης είναι ένας ιδιαίτερα συναισθηματικός άνθρωπος, με κυρίαρχο συστατικό του την αγάπη του στην πατρίδα και τον ποντιακό ελληνισμό. Θα τον συναντήσεις στις εκδηλώσεις μνήμης της ποντιακής γενοκτονίας να γονατίζει αυθόρμητα στο μνημείο του χωρίου του, την Πατρίδα, ένα από τα καλύτερα μνημεία σε επίπεδο χώρας, αποτίνοντας φόρο τιμής στους προγόνους του, οι οποίοι σφαγιάστηκαν από τις ορδές του Κεμάλ. Η συνέντευξη μαζί του, εκ των πραγμάτων ενδιαφέρουσα. Τόσο για τις θέσεις του σε εθνικό, όσο και σε δημοτικό, αλλά και σε πολιτισμικό επίπεδο, αφού εκτός από δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας στη Βέροια, είναι πρόεδρος ενός εκ των δραστηριότερων συλλόγων στο χώρο του ποντιακού ελληνισμού, τον «Ευστάθιο Χωραφά». Τα όσα μας είπε στην εκπομπή ΑΝΑ…κρίσεις, της διαδικτυακής τηλεόρασης της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ, μπορείτε να τα δείτε μέσα από το site μας, www.imerisia-ver.gr. Αποκωδικοποιώντας τη συνέντευξη του Αντώνη Καγκελίδη, σας καταθέτουμε και γραπτά, όσα μας είπε, εφ΄ όλης της ύλης!

Για την καθυστέρηση της ψήφισης από το δημοτικό συμβούλιο Βέροιας των θέσεων της Π.Ε.Δ-ΚΜ για το «μακεδονικό» 

«Πράξαμε το αυτονόητο. Θεωρώ ότι η καθυστέρηση δεν ήταν εσκεμμένη, γιατί θα είχα άλλους όρους να τη χαρακτηρίσω. Ο δήμαρχος το ψήφισε στη συνεδρίαση των δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας. Μπορεί κάποιοι να είχαν διαφορετική άποψη, αλλά έπρεπε να την καταθέσουν. Στα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, στα οποία ο «Ευστάθιος Χωραφάς» κατέβηκε με 5 λεωφορεία δωρεάν για τους πολίτες, είχαμε στο πλευρό μας Πελοποννήσιους και Κρητικούς. Ο δήμος Βέροιας, στον οποίο βρίσκονται οι Αιγές, η πρωτεύουσα των Μακεδόνων, έπρεπε να πρωτοστατήσει στο ζήτημα. Το όνομα της Μακεδονίας μας δεν δωρίζεται. Θεωρώ ότι όλα γίνονται για το θεαθήναι και πως η κυβέρνηση δεν θα καταλήξει σε συμφωνία. Αν όμως έρθει στη Βουλή και κάποιοι υπερψηφίσουν να δοθεί το όνομά μας στα Σκόπια, δεν θα το επιτρέψει ο ελληνικός λαός».

Για την ποντιακή γενοκτονία

«Η μόνη που δεν θέλει να αναγνωριστεί η γενοκτονία, είναι η… Βουλή των Ελλήνων. Η Ελλάδα ποτέ δεν πίεσε στα διεθνή φόρα για τη γενοκτονία των Ποντίων και των Μικρασιατών. Οι Αρμένιοι έχουν στα χέρια τους χαρτιά από την…Ελλάδα, με τα οποία τους ζητούσαν να μην αναγνωρίσουν την ποντιακή γενοκτονία (σ.σ. μπορεί να ακούγονται σκληρά τα όσα λέει ο κ. Καγκελίδης, αλλά δυστυχώς είναι αληθινά. Θυμηθείτε ότι από τους 19 τόμους της ιστορίας της Ποντιακής Γενοκτονίας, που συνέγραψε ο πανεπιστημιακός δάσκαλος Κώστας Φωτιάδης στα μέσα της δεκαετίας του 90, η Βουλή των Ελλήνων εξέδωσε μόλις έναν και αυτόν για τα… μάτια του κόσμου!). Πρέπει να υπάρξει κοινή  εθνική ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία. Να απαιτήσουμε να αναγνωρίσει τη γενοκτονία η Τουρκία, ώστε να αναπαυθούν οι νεκροί μας».

Για τον Κώστα Καραπαναγιωτίδη και τον Ιβάν Σαββίδη.

«Ο Καραπαναγιωτίδης είναι φίλος μου. Βρίσκεται πάντοτε αφιλοκερδώς κοντά στους πολιτιστικούς μας συλλόγους. Ο Ιβάν Σαββίδης είναι πιο Έλληνας από όλους. Τον φιλοξενήσαμε στην Πατρίδα, του μαγειρέψαμε ποντιακά φαγητά. Είχε τη θέληση να δραστηριοποιηθεί στην Ημαθία. Πρέπει να τον προσεγγίσει ο δήμος Βέροιας και η Π.Ε. Ημαθίας. Ας μην ξεχνούν κάποιοι ότι είναι ο μοναδικός επιχειρηματίας, που επένδυσε στη χώρα μας, φέρνοντας ανάπτυξη. Οι Αθηναίοι βλέπουν τους Μακεδόνες ως μια γελάδα, που κατεβάζει γάλα για αυτούς. Αισθανόμαστε ακρίτες και αυτό ας μην το ξεχνούν οι βόρειοι γείτονές μας».

Για τη λειτουργία του ως δημοτικός σύμβουλος

«Ο δημοτικός σύμβουλος δεν είναι βουλευτής, να επιδέχεται κομματική πειθαρχία. Πρέπει να εξυπηρετεί τους συνδημότες του. Πολλές φορές, όταν ήμουν αντιδήμαρχος (σ.σ. στη δημοτική αρχή της Χαρούλας Ουσουλτζόγλου), δεν ψήφιζα θέματα, που έφερνε η πλειοψηφία. Σε θέματα που αφορούν στο δήμο, αν είναι λάθος η εισήγηση, πρέπει να την καταψηφίζουν οι της πλειοψηφίας και αν είναι σωστή, να την ψηφίζουν και οι της μειοψηφίας. Με το δήμαρχο μιλάω για θέματα ουσίας. Κάποια θέματα καθημερινότητας, που λύνονται με ένα τηλέφωνο, δεν πρέπει να έρχονται στο δημοτικό συμβούλιο για το θεαθήναι. Όσο θα είμαι σύμβουλος, δεν θα παίρνω εντολές, ούτε θα είμαι δεδομένος για κανέναν. Δεν έχω αποφασίσει ακόμη, αν και με ποιον θα συνεχίσω. Θα το κάνω στο τέλος της πενταετίας. Είμαι από τους πιο παλιούς στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού ξεκίνησα το 1998».

Για την απλή αναλογική

«Πρέπει να εφαρμοστεί στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σε θέματα που αφορούν στον τόπο μας, πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες. Το σημερινό σύστημα δεν είναι λειτουργικό, αφού βλέπουμε ότι υπάρχουν «αντάρτες», που αποχωρούν από την πλειοψηφία, γιατί δεν έγιναν αντιδήμαρχοι. Γιατί να μη γίνει πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, κάποιος από τη μειοψηφία; Η απλή αναλογική δεν είναι το βασικό στο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή, αλλά τα άλλα άρθρα που θα περιλαμβάνει».

Για τον «Ευστάθιο Χωραφά»

«Ο «Ευστάθιος Χωραφάς» υπήρξε ο πατριάρχης μας. Αυτός που έφερε, χωρίς καμιά απώλεια, από τον Πόντο 800 ψυχές. Δυστυχώς όμως, ενώ δεν χάσαμε κανέναν από τους Τούρκους, 400 συμπατριώτες μας χάθηκαν από τις αρρώστιες στο Καραμπουρνάκι της Θεσσαλονίκης».

Για τις καθιερωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις του «Ευστάθιου Χωραφά» στα τέλη Ιουλίου, προς τιμή της Αγίας Παρασκευής

«Προγραμματίζουμε τις συμφωνίες με τους καλλιτέχνες, αμέσως μετά το τέλος των εκδηλώσεων. Το 90% από αυτούς έχουν κλείσει το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς. Προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες και τιμές στον κόσμο, ο οποίος μας στηρίζει. Στις εκδηλώσεις όλοι είναι εθελοντές. Από το διοικητικό συμβούλιο έως τον τελευταίο κάτοικοι του χωριού, ενώ βοηθούν και φίλοι εκτός Πατρίδας. Το ρυάκι που ξεκινήσαμε πριν από πολλά χρόνια, έγινε πλέον ποτάμι».

Για το κοινωνικό έργο που παράγει ο σύλλογος

«Μπορεί στα γραφεία μας  να βρείτε παλιές και χαλασμένες καρέκλες. Το πρώτα μας μέλημα, η βοήθεια των χειμαζόμενων συμπολιτών μας. Βοηθάμε όλους. Την εκκλησία, τα σχολεία, όποιον μας το ζητήσει. Και φυσικά τους φτωχούς ανθρώπους, χωρίς να κάνουμε επίδειξη, αφού ο φτωχός είναι πάντα περήφανος. Το λέω και στις εκδηλώσεις που κάνουμε. Αν κάποιος δεν έχει χρήματα, θα τον αφήσουμε όχι μόνο να μπει στην εκδήλωση, αλλά θα τον κεράσουμε κιόλας».

Για την ΚΕΠΑ, στην οποία είναι μέλος του διοικητικού της συμβουλίου

«Η ΚΕΠΑ παράγει πολιτισμό, με τις σοβαρές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί όλο το χρόνο. Στολίδι ο «Χώρος Τεχνών». Συγχαίρω όλους λοιπόν, διοίκηση και εργαζόμενους, για το έργο που παράγεται. Αλλιώς δεν θα συμμετείχα στο διοικητικό της συμβούλιο».

Κλείνοντας αυτό το απαύγασμα των όσων μας είπε ο Αντώνης Καγκελίδης, θα ήθελα να τον ευχαριστήσω θερμά για τούτη τη συνέντευξη. Αλλά και για το ότι λειτουργεί στη λογική του «σεμνά και ταπεινά», βοηθώντας αθόρυβα πάρα πολλά άτομα, κάνοντας πράξη την αγάπη προς τον πλησίον. Παρά το οξύθυμο (Πόντιος γαρ!) και το αυθόρμητο του χαρακτήρα του, ο Αντώνης Καγκελίδης παραμένει πάντοτε ένα μεγάλο… παιδί!

Θόδωρος Ελευθεριάδης

 

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής