breaking news Νέο

Θεανώ Φωτίου από τη Βέροια : «Εμείς επανιδρύουμε το κοινωνικό κράτος»

  • Θεανώ Φωτίου από τη Βέροια : «Εμείς επανιδρύουμε το κοινωνικό κράτος»
  • Θεανώ Φωτίου από τη Βέροια : «Εμείς επανιδρύουμε το κοινωνικό κράτος»

Στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την παρούσα κυβέρνηση για τη δημιουργία προνοιακού κράτους αφιερώθηκε η αναφορά της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΔΣ Βέροιας, στο πλαίσιο της παρουσίας της το Σάββατο το απόγευμα στην πρωτεύουσα της Ημαθίας.

Αρχικά η κ. Φωτίου επεσήμανε ότι «από τα 790 εκ. ευρώ που βρήκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προς την Πρόνοια, αύξησε το ποσό στο 1.830.000.000 ευρώ», σημειώνοντας πως «δεν υπήρχε προνοιακό κράτος. Εμείς επανιδρύουμε το κοινωνικό κράτος. Η κοινωνία πρέπει να είναι αλληλέγγυα, όπως έγινε και με τους πρόσφυγες».

Η μετεγκατάσταση από 70 καταυλισμούς Ρομά σε πρότυπους οικισμούς, ήρθε αμέσως μετά στην αναφορά της κ. Φωτίου. «Με τη σύσταση της ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνική ένταξη των Ρομά, η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα των Ελλήνων Ρομά. Έτσι, καθώς την προηγούμενη χρονιά χαρτογραφήθηκαν και κατηγοριοποιήθηκαν οι 370 οικισμοί - καταυλισμοί που κατοικούν Ρομά, σήμερα αναπτύσσεται ένα ολιστικό σχέδιο δράσης, που στόχο έχει να σταματήσει την εξαθλίωση και να προσφέρει μια καλύτερη καθημερινότητα.

Η μετεγκατάσταση των Ρομά θα πραγματοποιηθεί με βάση το νόμο που ψηφίστηκε για τις ειδικές κοινωνικές ομάδες (ν 4483/2017, αρ. 159). Για πρώτη φορά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη μετάβαση από καταυλισμούς ντροπής και εξαθλίωσης σε πρότυπους οικισμούς, με τη συναίνεση των οικογενειών Ρομά», είπε.

 

Σχολικά γεύματα

Η κ. Φωτίου, αναφερόμενη στα σχολικά γεύματα, σημείωσε ότι «ενάμιση χρόνο μετά την επιτυχημένη πιλοτική εφαρμογή, αποτελούν πλέον εθνικό πρόγραμμα ενταγμένο στον κρατικό προϋπολογισμό. Η επιτυχής εφαρμογή, η θετική αποδοχή από τους μαθητές και τους γονείς τους, αλλά και οι αυξανόμενες αιτήσεις για συμμετοχή οδήγησαν στη συνέχισή του και τη φετινή σχολική χρονιά. Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε φέτος, απευθύνεται σε 131.272 μαθητές 801 δημοτικών σχολείων σε 57 Δήμους όλης της επικράτειας. Τα σχολικά γεύματα, ως θεσμός που εφαρμόζεται στην πλειονότητα των Ευρωπαϊκών χωρών, συντελούν σημαντικά στην ενίσχυση της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας στη μαθητική κοινότητα και ταυτόχρονα βελτιώνουν τις μαθητικές επιδόσεις. Η αξία του θεσμού αποτυπώνεται θετικά και στην ανάπτυξη της πρωτογενούς εγχώριας παραγωγής, καθώς βασική μας επιδίωξη είναι οι ανάδοχοι να προτιμούν τα ντόπια και υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα, ενώ ταυτόχρονα ο θεσμός των σχολικών γευμάτων διευρύνει κύκλο παραγωγής μέσω των νέων θέσεων εργασίας, που «ανοίγουν» στις εταιρίες των τοπικών κοινωνιών, όπου δραστηριοποιούνται οι ανάδοχοι».

 

Κοινωνικό εισόδημα Αλληλεγγύης

Η κ. Φωτίου έκανε λόγο και για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, αποδεικνύοντας - όπως τόνισε - στην πράξη και δεν πρόκειται για μια «παγίδα» αυτοτροφοδοτούμενης φτώχειας, αλλά για ένα σύγχρονο πολυεπίπεδο δίχτυ ασφαλείας, ενώ συνάμα είπε ότι στο ΚΕΑ η πρόσβαση είναι ανοιχτή, ώστε να μπορεί να δέχεται με διαφάνεια και αξιοπρέπεια κάθε δικαιούχο ανά πάσα στιγμή.

Η ίδια επίσης αναφέρθηκε και στο νέο νόμο αναδοχής και υιοθεσίας, που αλλάζει το «γκρίζο τοπίο» της διαδικασίας, το οποίο και προωθεί προς ψήφιση το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εντός του 2018. «Ο πήχης μπαίνει ψηλά και στόχος είναι η αποϊδρυματοποίηση και επίσπευση χρονοβόρων υιοθεσιών.

Οι διαδικασίες απλοποιούνται, οι χρόνοι επισπεύδονται και τα παιδιά βγαίνουν επιτέλους από τα ιδρύματα, για να μεγαλώσουν σ' ένα ζεστό οικογενειακό περιβάλλον. Η αναμονή ετών από τους υποψηφίους θετούς γονείς μειώνεται δραστικά», υπογράμμισε.

Μάλιστα, όπως σημείωσε, η όλη διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά, για να μπορεί να ξέρει και το κράτος πόσα παιδιά είναι στα ιδρύματα. Προσέθεσε, δε, πως «όλα τα ιδρύματα θα έχουν ενιαίο πληροφοριακό σύστημα. Τελειώνουν οι τραγωδίες τύπου «αναζητούν τις ρίζες μου» και στις 7-8 Μαϊου θα ψηφιστεί στη βουλή».

 

Νέο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης

• Στην αναφορά της η κ. Φωτίου έκανε λόγο επιπλέον και για άλλες δράσεις, όπως και για τα παιδιά με αναπηρίες, για τους ηλικιωμένους, ενώ ολοκλήρωσε με τη νέα τομή της κυβέρνησης, το νέο εθνικό σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης.

«Θεμελιώσαμε και χτίζουμε ένα κράτος κοινωνικής Αλληλεγγύης με κέντρο τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του, με ενιαίους κανόνες, ισότιμη πρόσβαση και πληροφόρηση. Το σύγχρονο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης στηρίζεται σε 2 πυλώνες και είναι πλήρως ψηφιοποιημένο, για να χτυπήσει τη γραφειοκρατία, τις πελατειακές σχέσεις και τη διαπλοκή. Στο επίπεδο ο πολίτης και η κοινωνία. Κάθε 1 ευρώ που αξιοποιείται για την πρόνοια, έχει δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή στο ΑΕΠ, δηλαδή αποδίδει 1,03 έως 1,68 ευρώ. Άρα συμβάλλει στην Ανάπτυξη.

Ανάπτυξη χωρίς αλληλεγγύη και προστασία των ευάλωτων ομάδων δεν είναι δίκαιη ανάπτυξη, δεν είναι κοινωνικά αποδεκτή ανάπτυξη.

Το νέο κράτος κοινωνικής προστασίας είναι σύγχρονο, διαφανές και πολύ μακριά από τις λογικές «πελατείας», που αναπτύχθηκαν με βάση την πρόνοια της... Φρειδερίκης. Μετασχηματίζεται ριζικά το κοινωνικό κράτος, το οποίο μέχρι το 2015 χαρακτηριζόταν από κατακερματισμό αρμοδιοτήτων, ανυπαρξία ελέγχου και αναρίθμητα επιδόματα. Στόχος είναι πάντα ο άνθρωπος. Η μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Η στήριξη με τα κατάλληλα εργαλεία όλου του ελληνικού λαού και των ευάλωτων ομάδων, τη στιγμή ακριβώς που το έχουν ανάγκη. Προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης η εξάλειψη των ανισοτήτων, της φτώχειας και της παιδικής φτώχειας», είπε.

 

Πρώτος και Δεύτερος Πυλώνας

Αναφορικά, τώρα, με τον πρώτο πυλώνα, η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είπε ότι ο «Εθνικός Μηχανισμός έχει ραχοκοκαλιά ένα γεωπληροφοριακό σύστημα, που «τρέχει» στα κέντρα κοινότητας, όπου ο πολίτης με το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ παίρνει πληροφορίες για τα επιδόματα και τις υπηρεσίες, τις παροχές και τα προγράμματα που βρίσκονται σε ισχύ στην περιοχή. Την ίδια ώρα οι πληροφορίες μεταβιβάζονται στην περιφέρεια και το Υπουργείο». Όσο για το δεύτερο πυλώνα του συστήματος, η κ. Φωτίου ανέφερε ότι «είναι ο νεοσύστατος οργανισμός προνοιακών επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο ΟΠΕΚΑ, που παίρνει τη σκυτάλη από τον ΟΓΑ και δίνει όλα τα επιδόματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

Κατόπιν η ίδια δέχθηκε τα ερωτήματα των δημοσιογράφων στα οποία και απάντησε.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής