breaking news Νέο

Απολογισμός δράσεων διετίας και νέα προγραμματική σύμβαση του Δικτύου των ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού

  • Απολογισμός δράσεων διετίας και νέα προγραμματική σύμβαση του Δικτύου των ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού
  • Απολογισμός δράσεων διετίας και νέα προγραμματική σύμβαση του Δικτύου των ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού
  • Απολογισμός δράσεων διετίας και νέα προγραμματική σύμβαση του Δικτύου των ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού

Σημείο συνάντησης αποτέλεσε η Βέροια το Σαββατοκύριακο, 28-29 Απριλίου, για τους προέδρους του «Δικτύου των ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού». Στη συνάντηση συμμετείχαν οι πρόεδροι των ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Καβάλας, Κοζάνης, Κομοτηνής, Βέροιας και Κέρκυρας (νέο μέλος του Δικτύου), ανοίγοντας έτσι το εύρος από τον Έβρο μέχρι την Αδριατική, σχολιάζοντας την κίνηση αυτή ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας Νίκος Μαυροκεφαλίδης. Στην εν λόγω συνάντηση, μάλιστα, συμμετείχαν για πρώτη φορά και οι καλλιτεχνικοί διευθυντές των ΔΗΠΕΘΕ, όπου υπάρχουν, παρουσία και του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ Γιάννη Αναστασάκη.

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Κυριακή, στις 10 το πρωί, στο ξενοδοχείο «ΕΝ ΕΑΡΙ», τον απολογισμό της συνάντησης έκανε ο κ. Νίκος Μαυροκεφαλίδης, παρόντων των προέδρων, Ιωαννίνων κ. Αλέκας Βακαλοπούλου, Καβάλας κ. Κορίνας Πρασσά - Χιώτη, Κοζάνης κ. Θέμη Λιάκου, Κέρκυρας κ. Στέφανου Κυπριώτη και των καλλιτεχνικών διευθυντών Ιωαννίνων κ. Ελένης Δημοπούλου, Κέρκυρας κ. Βαρβάρας Δούκα και του καλλιτεχνικού συμβούλου του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης κ. Λευτέρη Γιοβανίδη.

 

Ήθελε, αλλά δεν μπόρεσε να είναι παρούσα η Υπουργός Πολιτισμού

Στο σημείο αυτό να αναφερθεί πως στην εν λόγω συνάντηση είχε κληθεί και εκδηλώσει την επιθυμία να είναι παρούσα η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κοντόρδου, όπως και δυο υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου. Ωστόσο η κ. Κονιόρδου απέστειλε χαιρετισμό, το κείμενο του οποίου οι πρόεδροι έκριναν θετικό για τις πρωτοβουλίες του δικτύου, με το Νίκο Μαυροκεφαλίδη να σημειώνει : «Η Υπουργός ενημερώνεται για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες μας. Το κείμενο καθρεπτίζει τον τρόπο που είχαμε διαμορφώσει το δίκτυο και λειτουργούμε».

 

Επικαιροποίηση πρωτοκόλλου

Στα της συνάντησης τώρα, επικαιροποιήθηκε το πρωτόκολλο λόγω και της ένταξης ενός νέου μέλους στο δίκτυο (ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας). Όπως είπε ο κ. Μαυροκεφαλίδης, «τα ενεργά ΔΗΠΕΘΕ στην Ελλάδα είναι 14. Στο δίκτυο μας πλέον ανήκουν 7. Άρα είμαστε το 50% των ΔΗΠΕΘΕ», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, σε επόμενη συνάντηση, να επεκταθεί κι άλλο το δίκτυο. Συν τοις άλλοις - όπως είπε - στην προγραμματική σύμβαση που θα υπογραφεί, προβλέπεται η ύπαρξη καλλιτεχνικών διευθυντών σε όλα τα ΔΗΠΕΘΕ. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα υπάρχει και καλλιτεχνικός διευθυντής για το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας.

 

Λογότυπο δικτύου

Συγχρόνως με την επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου διαμορφώθηκε και το λογότυπο του Δικτύου, στο πλαίσιο του οποίου φυσικά προστέθηκε και το λογότυπο του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας. Η, δε, διακριτική ονομασία παραμένει ως «τα ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού», που πλέον θα επεκτείνεται στην Κέρκυρα, ενώ προσαρμόστηκε και ανάλογα το κείμενο.

 

Απόκτηση νομικής υπόστασης Δικτύου

Τη συνάντηση απασχόλησε και η απόκτηση νομικής υπόστασης του Δικτύου. «Το πρωτόκολλο είναι ένα κείμενο αναφοράς, που μας δεσμεύει ηθικά να πραγματοποιούμε κοινές δράσεις. Διερευνάται, με τη συμβολή νομικών, καθώς, αν θέλουμε να μπούμε σε άλλα επίπεδα δράσεων και πρωτοβουλιών, καθώς και σε ευρωπαϊκά και διασυνοριακά προγράμματα, θα διαχειριζόμαστε κονδύλια, άρα θα πρέπει να έχουμε υπόσταση», επισημάνθηκε.

 

Απολογισμός δράσεων διετίας

Κοντά σ' όλα αυτά πραγματοποιήθηκε και ο απολογισμός των κοινών δράσεων της διετίας που πέρασε, ενώ να αναφερθεί επίσης πως ένα μεγάλο μέρος της συνάντησης αναλώθηκε και στη νέα προγραμματική σύμβαση. Με τον Καλλικρατικό νόμο προκύπτουν ζητήματα νομικής φύσεως, τα οποία - όπως αναφέρθηκε - εντοπίστηκαν και απεστάλησαν με σχετικό έγγραφο στο Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο και με τη σειρά του τα δέχθηκε.

Επιπλέον, στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε να ορισθούν με ετήσια θητεία ένας πρόεδρος, που θα συντονίζει το πολιτικό όργανο των προέδρων και ένας καλλιτεχνικός διευθυντής, που θα συντονίζει τους καλλιτεχνικούς διευθυντές. Οι δε συντονιστές θα συνεργάζονται, για να επικοινωνούν όλες τις προτάσεις της πρωτοβουλίας.

Μάλιστα, από τη συνάντηση αναδείχθηκε συντονιστής των καλλιτεχνικών διευθυντών η κ. Δημοπούλου των Ιωαννίνων και των προέδρων ο κ. Νίκος Μαυροκεφαλίδης της Βέροιας.

Τέλος, η παρουσία στη Βέροια των προέδρων και των καλλιτεχνικών διευθυντών των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., πέρα από τις εργασίες της συνάντησης, έδωσε τη δυνατότητα σ' αυτούς να περιηγηθούν στην πόλη και να δουν από κοντά μια σειρά από αξιοθέατα (Μεντρεσέ Τζαμί, Βήμα Αποστόλου Παύλου, Εβραϊκή συναγωγή, Βυζαντινό Μουσείο κ.α.), με όλους τους προέδρους και τους καλλιτεχνικούς διευθυντές να ανανεώνουν το ραντεβού τους πιθανόν μέσα στο Σεπτέμβριο, στην έδρα του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

 

Π.Τ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής