breaking news Νέο

"Κουτσά, στραβά και ανάποδα…"- ενός ανήσυχου πολίτη

Τα «Κουτσά –στραβά και ανάποδα» είναι μια κραυγή  διαμαρτυρίας, μια κραυγή οργής και πόνου  για τα τόσα στραβά πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας και δεν αντιδρούμε, να πούμε το παράπονό μας ή ακόμη και τη γνώμη μας και να προσπαθήσουμε να καλυτερεύσουμε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας, έτσι ώστε να μη ξανασυμβούν.

 

Βέροια... μια τουριστική πόλη.

Παρά τις έντονες φημολογίες για πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και  τις καθημερινές απειλητικές διαθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν, που  ζήλεψε τα πανέμορφα ελληνικά νησιά μας και θέλει να αποκτήσει κάποια από αυτά, για να χτίσει το νέο του σαράι, οι επισκέψεις Τούρκων τουριστών στη Μακεδονία και τα νησιά καλά κρατούν.

Πριν λίγες μέρες δέχθηκα το τηλεφώνημα του φίλου Χουσεϊν, από τον Τσεσμέ και τα Αλάτσατα, όπου είναι γνωστό ότι μένουν πολλοί απόγονοι των παλιών Τούρκων Βεροιωτάδων. Τρεις φορές επισκέφθηκε την πόλη μας το 2017 μεταφέροντας Τουρκοβεροιωτάδες, που ήθελαν να γνωρίσουν την πατρίδα και τα σπίτια των προγόνων τους.  Ήταν καθ΄ οδόν για την πόλη μας και με παρακάλεσε να τους ξεναγήσω και να τους δείξω τα εναπομείναντα Οθωμανικά μνημεία της Βέροιας.

Πράγματι την άλλη μέρα τους υποδέχθηκα στην «Ελιά», ένα γκρουπ 30 ατόμων συγκινησιακά φορτισμένων, που ήρθαν να δουν το Μεμλεκέτ τους, την πατρίδα τους.

Ανεβήκαμε τη Μητροπόλεως, είδαμε τα Λουτρά, ό,τι απέμεινε από το Σούμπασι Τζαμί, το σε αθλία κατάσταση Ορτά τζαμί, την Παλιά Μητρόπολη ή Χουνταβεντικιάρ τζαμί, τη Μπαρμπούτα με το πάλαι ποτέ όμορφο τζαμί  και τη χάβρα της.

Η χαρά και η συγκίνησή τους ήταν φανερή. Κάποιες γριούλες με δυσκολία κρατούσαν τα δάκριά τους. Μετά την πλατεία επισκεφθήκαμε το Μεντρεσέ Τζαμί, όπου η χαρά μας μετατράπηκε σε θλίψη. Ακριβώς απέναντι από το τζαμί, ο ένοικος του σπιτιού θεώρησε σωστό να αφήσει την πραμάτειά του, αποτελούμενη από χαρτόνια και πλαστικοσακούλες, ένα θέαμα αποκρουστικό, που δεν τιμά κανέναν μας.

Μια κατάσταση που έχει γίνει σχεδόν καθημερινή και μόνιμη.

Είναι δίπλα ακριβώς και από το Δημοτικό σχολείο και τα παιδιά, όχι μόνο οι τουρίστες, είναι αναγκασμένα καθημερινά να υφίστανται αυτό το θλιβερό θέαμα, με όλες τις πιθανές συνέπειες.

Μην ξεχνάμε ότι η περιοχή με το τζαμί και το Βήμα του Αποστόλου Παύλου  είναι τουριστικά επισκέψιμος χώρος και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Είναι κρίμα που υπάρχει αυτή η αποκρουστική κατάσταση. Τουρίστες θέλουμε, για να βοηθήσουν στην αναβάθμιση της οικονομίας μας, αλλά τέτοια θεάματα δεν βοηθούν. Ελπίζω ότι οι αρμόδιοι θα λάβουν τα μέτρα τους.

Ένας ανήσυχος πολίτης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής