breaking news Νέο

Νησιώτες Άγιοι Νεομάρτυρες της Ορθοδοξίας μας, Άγιος Ισίδωρος

  • Νησιώτες Άγιοι Νεομάρτυρες της Ορθοδοξίας μας, Άγιος Ισίδωρος
  • Νησιώτες Άγιοι Νεομάρτυρες της Ορθοδοξίας μας, Άγιος Ισίδωρος

Ό Άγιος Ισίδωρος κατάγονταν από την Αλεξάνδρεια και ήταν ναύτης του βασιλικού στόλου στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου. Μια μέρα που ο στόλος βρίσκονταν στη Χίο, καταγγέλθηκε από τον κεντυρίωνα Ιούλιο στο Ναύαρχο Νουμέριο ότι ο Ισίδωρος είναι χριστιανός.

Ο Νουμέριος έδωσε εντολή να τον συλλάβουν, να το δείρουν σκληρά και να τον ρίξουν στη φυλακή. Ο πατέρας του Ισίδωρου, μόλις πληροφορήθηκε τα συμβάντα, ήρθε στη Χίο να δει το γιο του και προσπάθησε να τον μεταπείσει να απαρνηθεί το χριστιανισμό.

Ο Ισίδωρος αρνήθηκε ευγενικά, με αποτέλεσμα ο πατέρας του να οργιστεί πολύ και να τον καταραστεί. Ήταν τόσο πολύ οργισμένος, ώστε παρότρυνε το Νουμέριο να τον θανατώσει σύντομα.

Πράγματι,  αυτός έδωσε εντολή να τον θανατώσουν  με απαγχονισμό και το σεπτό λείψανό του το έριξαν σε φαράγγι, για να το κατασπαράξουν τα όρνεα. Στον τόπο του μαρτυρίου του Αγίου τοποθετήθηκαν στρατιώτες, για να μην έρθουν οι Χριστιανοί και κλέψουν το σώμα. Όμως, μία Χριστιανή, η  Μυρόπη (2 Δεκεμβρίου), ήλθε μια νύχτα και με τη βοήθεια δύο υπηρετριών, την ώρα που οι στρατιώτες κοιμόντουσαν, έκλεψε το ιερό λείψανο και το ενταφίασε.

Όταν ο Νουμέριος πληροφορήθηκε ότι το λείψανο του Μάρτυρα είχε αρπαχθεί, υπέθεσε ότι οι στρατιώτες δωροδοκήθηκαν από τους Χριστιανούς,  για να παραλάβουν το σώμα του Αγίου, διέταξε να τους συλλάβουν και να τους εκτελέσουν.

Η Μυρόπη θεώρησε ότι θα ήταν άδικο να εκτελεσθούν οι στρατιώτες και γι' αυτό παρουσιάσθηκε στο Νουμέριο και του δήλωσε την αλήθεια. Εκείνος τότε έδωσε εντολή να τη φυλακίσουν και να την εκτελέσουν.

Οι Χριστιανοί έθαψαν με ευλάβεια το λείψανο της Παρθενομάρτυρος κοντά στον τάφο του Αγίου Ισιδώρου. Η ύπαρξη των Λειψάνων του Αγίου Ισιδώρου στη Χίο μαρτυρείται ήδη κατά τον 6ο αιώνα μ.Χ. από τον αγιολόγο Γρηγόριο Τουρώνη.

Προηγουμένως, τον 5ο αιώνα μ.Χ., ο Άγιος Μαρκιανός, Οικονόμος της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινούπολης (10 Ιανουαρίου), είχε μεταφέρει στη Βασιλεύουσα την Κάρα και μέρος των Λειψάνων του Μάρτυρα, τα οποία κατέθεσε σε παρεκκλήσιο του Ναού της Παναγίας στο Πέραν.

Τα υπόλοιπα Λείψανα του Μάρτυρα αφαιρέθηκαν από τη Χίο το 1125, με τη βοήθεια του Βενετικού Στόλου, από τον Ελληνόφωνο Λατίνο Κληρικό Cebrano Cebrani, με την ευκαιρία στρατιωτικής αποστολής στην Ανατολή του Δόγη Δομηνίκου Michiel. Την 1η Μαΐου 1356 τα Λείψανα του Μάρτυρα κατατέθηκαν σε Παρεκκλήσιο προς τιμήν του, μέσα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μάρκου. Την 17η Σεπτεμβρίου 1626. η Κάρα του Αγίου κλάπηκε από την Τουρκοκρατούμενη Κωνσταντινούπολη με τη βοήθεια ντόπιου Χριστιανού, ο οποίος δωροδοκήθηκε από τις Βενετικές Αρχές. Η Κάρα έφθασε στη Βενετία την 1η Μαρτίου 1627 και κατατέθηκε στο Θησαυρό του Αγίου Μάρκου.
Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκονται στη Μητρόπολη Χίου και στη Μονή Φιλοθέου Αγίου Όρους.


Ἀπολυτίκιον .
«Ὁ Μάρτυς σου Κύριε, ἐν τῇ ἀθλήσει αὐτοῦ, τὸ στέφος ἐκομίσατο τῆς ἀφθαρσίας, ἐκ σοῦ τοῦ Θεοῦ ἡμῶν· ἔχων γὰρ τὴν ἰσχύν σου, τοὺς τυράννους καθεῖλεν ἔθραυσε καὶ δαιμόνων τὰ ἀνίσχυρα θράση. Αὐτοῦ ταῖς ἱκεσίαις Χριστὲ ὁ Θεός, σῶσον τὰς ψυχὰς ἡμῶν».

 

 

Όσιοι Νικήτας, Ιωάννης, Ιωσήφ εκ Χίου

 

Οι Όσιοι Νικήτας, Ιωάννης και Ιωσήφ κατάγονταν από τη Χίο και έζησαν στα τέλη του 10ου αιώνα μ.Χ. Ήταν πολύ ευσεβείς άνθρωποι και ασκήτευαν σε μια σπηλιά του όρους Προβάτειο της Χίου.

Μια μέρα, πολύ κοντά στη σπηλιά βρήκαν κρεμασμένη σ' ένα δένδρο μυρσίνης μια εικόνα της Θεοτόκου και την πήραν στο ασκηταριό τους. Σύντομα ανήγειραν προς τιμήν της ένα παρεκκλήσι, όπου και την τοποθέτησαν.

Αργότερα, με τη συνδρομή του Κωνσταντίνου του Μονομάχου (1042 - 1054 μ.Χ.) και στη συνέχεια της αδελφής του, αυτοκράτειρας Ζωής, έκτισαν τη μεγαλοπρεπή Νέα Μονή, στην οποία ο αυτοκράτορας δώρισε κτήματα και αφιερώματα, σύμφωνα με την υπόσχεση που είχε δώσει στους συγκεκριμένους Όσιους.

Έκτοτε πολλοί πιστοί επισκέπτονταν τη Μονή, ζητώντας τη βοήθεια της Παναγίας. Οι Όσιοι πέθαναν ειρηνικά στη Μονή υπηρετώντας τη Χάρη της Παναγίας και η μνήμη τους τιμάται στις 20 Μαϊου.

Ἀπολυτίκιον

«Τοὺς τρεῖς Ὁσίους Πατέρας, τοῦς ἐν ἀσκήσει ἐκλάμψαντας, καὶ τὴν Χίον πᾶσαν, ἐνθέου βίου ταῖς ἀκτῖσι φωτίσαντας, τοὺς θεοκινήτως Μονήν, τοῖς μονοτρόπων πλήθεσιν, ἀνεγείραντας ἀξιάγαστον, τὸν ἔνδοξον Νικήταν, καὶ Ἰωάννην τὸν χαριτώνυμον, σὺν Ἰωσὴφ τῷ γενναίῳ, καὶ τὸν νοῦν θεόφρονι. Πάντες οἱ τῶν τρόπων αὐτῶν ἐρασταὶ, ἀθροισθέντες ὕμνοις τιμήσωμεν, αὐτοὶ γὰρ τῇ Τριάδι, ὑπὲρ ἡμῶν ἀεὶ πρεσβεύουσι».


Άγιοι Νικήτας, Ιωάννης, Ιωσήφ

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής