breaking news Νέο

Μέλη του ΚΑΠΗ ξεναγήθηκαν στους αρχαιολογικούς χώρους των Ναών Αγίου Παταπίου και Αναστάσεως Σωτήρος Χριστού

  • Μέλη του ΚΑΠΗ ξεναγήθηκαν στους αρχαιολογικούς χώρους των Ναών Αγίου Παταπίου και Αναστάσεως Σωτήρος Χριστού
  • Μέλη του ΚΑΠΗ ξεναγήθηκαν στους αρχαιολογικούς χώρους των Ναών Αγίου Παταπίου και Αναστάσεως Σωτήρος Χριστού

Την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018, στα πλαίσια της δράσης« ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΟΥ», μέλη του ΚΑΠΗ ξεναγήθηκαν στους αρχαιολογικούς χώρους των Ναών Αγίου Παταπίου και Αναστάσεως Σωτήρος Χριστού.

  Η ξενάγηση ξεκίνησε με επίσκεψη στον Ναό Αγίου Παταπίου, που, σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, αποτελούσε το κέντρο της αρχαίας αλλά και της παλαιοχριστιανικής Βέροιας.

  Στη θέση αυτή αποκαλύφθηκαν τμήματα ενός κτιριακού συγκροτήματος με εκτεταμένο ψηφιδωτό δάπεδο, παλαιοχριστιανικό βαπτιστήριο (οργανωμένο σε χώρο προγενέστερου ρωμαϊκού οικοδομήματος), παλαιοχριστιανική βασιλική με τα προκτίσματά της, καθώς και τμήμα (πιθανόν) από το επισκοπείο της πόλης.

  Η ιστορική αναδρομή συνεχίστηκε στο μονοχωροδομικό Ναό Αναστάσεως Σωτήρος Χριστού.

 Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή του, ο ναός κτίστηκε στα χρόνια του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου (1282- 1328), από τον Ξένο ψαλιδά, προς συγχώρηση των αμαρτιών του και ολοκληρώθηκε από τη σύζυγό του Ευφροσύνη.

  Το εξωτερικό του Ναού χαρακτηρίζεται από τρίπλευρη αψίδα και κεραμοπλαστικό διάκοσμο, ενώ το εσωτερικό του κοσμούν πλήθος αγιογραφιών φιλοτεχνημένες από το ζωγράφο Γεώργιο Καλλιέργη.

  Ένα ταξίδι στο χρόνο τελείωσε αφήνοντας όσους συμμετείχαν  ενθουσιασμένους, τόσο από τον εύγλωττο λόγο της αρχαιολόγου κ. Πολατίδου Χριστίνας, όσο και από τη διαδρομή μέσα σε αυτό. Διαδρομή πλούσια σε εικόνες και πληροφορίες για πολιτισμούς και πνευματικές μορφές που πέρασαν και χαρακτήρισαν τον τόπο.

  Ευχαριστούμε θερμά την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας για την άψογη συνεργασία και τη στήριξή της  στις δράσεις μας.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής