breaking news Νέο

Χ.Καπουρτίδης : «Είμαστε σκληροί στην εφαρμογή του νόμου, πρέπει να μπει τάξη.Ο ποντιακός ελληνισμός είναι μια μεγάλη οικογένεια»

Χ.Καπουρτίδης : «Είμαστε σκληροί στην εφαρμογή του νόμου, πρέπει να μπει τάξη.Ο ποντιακός ελληνισμός είναι μια μεγάλη οικογένεια»

Η συζήτηση με το Χαράλαμπο Καπουρτίδη στο διαδικτυακό «αέρα» της web tv της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ, το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, είχε δυο πτυχές. Μια, για το έργο και τα καθήκοντα της δημοτικής αστυνομίας Βέροιας, στην οποία προΐσταται και μια άλλη για τη μεγάλη του αγάπη, την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας και φυσικά τον Ποντιακό Ελληνισμό. Είναι σίγουρο ότι ο κ. Καπουρτίδης λειτουργεί με συναίσθημα και αυτό φαίνεται στο λόγο που ορθώνει. Αναζητώντας, μέσα από τα κυριότερα αποσπάσματα, τα όσα είπαμε, θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, γιατί είχα την τύχη να συνομιλήσω με έναν άνθρωπο, που βαθιά μέσα του «γεννήθηκε για τον Πόντο», όπως μας είπε χαρακτηριστικά. Τι πιο μεγάλο παράδειγμα, τα παιδιά του να γνωρίζουν, σε μικρή ηλικία, άπταιστα την ποντιακή διάλεκτο, ο γιος του να παίζει λύρα και η κόρη του να τραγουδάει τα προγονικά ακούσματα! Σας παραθέτω λοιπόν τα όσα μας είπε ο Χαράλαμπος Καπουρτίδης.

 

Δημοτική Αστυνομία

«Είμαστε άμεσα σε επαφή με τον κόσμο, αφού η ΕΛ.ΑΣ. και να θέλει, δεν μπορεί. Πριν από τη διάλυση της δημοτικής αστυνομίας, ήμασταν 17 άτομα και τώρα 8, ενώ για να λειτουργήσουμε καθημερινά, όλο το 24ωρο, χρειάζονται το λιγότερο 50  αστυνομικοί».

 

Καθημερινή δράση

«Ευτύχημα ότι στη Βέροια σεβόμαστε τις διαβάσεις πεζών.  Μεγάλο πρόβλημα η ανάβαση οχημάτων σε πεζοδρόμια, σε ράμπες, σε χώρους στάθμευσης ΑμΕΑ. Πλέον η παράβαση αυτή επιφέρει την αφαίρεση αδείας του οχήματος για 60 μέρες. Δεν σβήνουμε καμιά κλήση, ενώ στο έργο μας δεν ανακατεύεται ούτε ο δήμαρχος, ούτε οι αντιδήμαρχοι και καλά κάνουν».

 

Πεζόδρομοι

«Το καλοκαίρι θα τοποθετηθούν νέες ηλεκτρονικές μπάρες. Θεωρώ προσβολή να εισέρχεται κάποιος με όχημα στους πεζοδρόμους με φθηνές δικαιολογίες του τύπου, «αφού περνάν και οι άλλοι, αφού δεν έχετε μπάρες».

 

Ωράριο φορτοεκφόρτωσης

«Υπάρχει και πρέπει να λειτουργεί. Στο εμπορικό κέντρο υπάρχουν αρκετές θέσεις για φορτηγά, αλλά υπάρχει πρόβλημα με τα Ι.Χ., που τις καταλαμβάνουν».

 

Περιβάλλον

«Κάνουμε πολλά, ειδικά στις κοινότητες, όπου κάποιοι ρίχνουν τις αποχετεύσεις τους μέσα στα όμβρια δίκτυα. Επιβάλλονται οι κατά το νόμο, αυστηρές, κυρώσεις στους παραβάτες».

 

Τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος

«Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες έχουν συμμορφωθεί με το νόμο. Την Τετάρτη 9 Μαΐου, έχουμε συνάντηση με το σωματείο. Δεν είναι λύση τα πρόστιμα, αλλά πρέπει να υπάρχουν στα πεζοδρόμια 3,5 μέτρα ελεύθερα, ώστε να μπορούν να εισέλθουν οχήματα για κάθε έκτακτη ανάγκη, όπως ασθενοφόρα και πυροσβεστικά».

 

Λαϊκές αγορές

«Στη Βέροια δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Είναι χαρά μας να δουλεύει η λαϊκή, αλλά και η αγορά της πόλης. Πιάσαμε πολλούς κλέφτες, που δρουν όπου υπάρχει συνωστισμός. Εξαρθρώσαμε κυκλώματα παρεμπορίου, αλλά και «μαϊμού» προϊόντων. Δεν έρχονται πλέον εδώ, αφού έχει μαθευτεί ότι είμαστε σκληροί στην εφαρμογή του νόμου».

 

Ρομά

«Ασχολούμαστε επανειλημμένα. Βούληση του δήμου να τους στεγάσει κάπου εκτός της σημερινής περιοχής. Τους κάναμε σχολείο, με ηλιακούς θερμοσίφωνες και ντουζιέρες, αλλά δυστυχώς τα ρήμαξαν.  Πρέπει να μπουν σε τάξη, αλλιώς θα χάσουν το επίδομα. Είναι πολλοί που δεν φαίνονται ότι είναι ζευγάρια πουθενά».

 

Κάπνισμα

«Μας έχει καταγγείλει καταστηματάρχης ότι πελάτης καπνίζει και επιβάλλαμε το πρόστιμο σε αυτόν. Υπάρχει τρόπος για όλα, αρκεί να το θέλουμε. Τα μέτρα έχουν επανέλθει στο προσκήνιο, λόγω του κόστους των καπνιστών στη δημόσια υγεία, που αγγίζει τα 4 δις ετησίως».

 

Αδέσποτα ζώα

«Μας τα φέρνουν από αλλού και τα εγκαταλείπουν. Δυστυχώς δεν ψηφίστηκε ο νέος νόμος. Όλοι μας αγαπάμε τα ζώα, αλλά δεν πρέπει να υπερβάλλουμε. Πρέπει να μπει τάξη».

 

Κοινωνική προσφορά

«Κάθε χρόνο επισκεπτόμαστε 800 σπίτια, διευκολύνοντας για το γνήσιο της υπογραφής, ανήμπορους και ηλικιωμένους συμπολίτες μας».

 

Πόντος-Εύξεινος Λέσχη Βέροιας

«Υπηρετώ την Εύξεινο Λέσχη 44 χρόνια, από κάθε πόστο, όπως και αυτό του προέδρου. Η κεντρική εκδήλωση φέτος για την Ποντιακή Γενοκτονία θα γίνει την 20η Μαΐου, στην Επισκοπή Νάουσας, όπου και θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια νέου μνημείου.

Ο ποντιακός ελληνισμός είναι μια μεγάλη οικογένεια. Είναι λάθος το «εμείς» και «εσείς». Θα μπορούσαμε να κάνουμε θαύματα για τις ψυχές των αδικοσκοτωμένων μας προγόνων. Αν είχαμε φροντίσει για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, η Τουρκία δεν θα εισέβαλλε εκ νέου στη χώρα μας. Συμφωνώ με τον Κοτζιά ότι και τα δικά μας σύνορα της «καρδιάς», είναι μέχρι την Ινδία. Ο Πόντος, η Μικρά Ασία, η Καππαδοκία, είναι δικά μας μέρη. Ο Ερντογάν έχει ελληνικές ρίζες.

Στην εκδήλωση για την Ποντιακή Γενοκτονία στη Θεσσαλονίκη έπρεπε να υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες και όχι μόνο λίγες χιλιάδες. Πρέπει το βιβλίο του Κώστα Φωτιάδη να πάει σε κάθε κράτος του κόσμου. Να αλλάξουμε επιτέλους τακτική. Δεν χαρίζουμε την Τραπεζούντα, τη Σμύρνη, την Έφεσο, στους Τούρκους.

Τα ιδιωτικά ιδρύματα και κυρίως αυτό της «Παναγιάς Σουμελά» υπήρξαν αιτία διάσπασης του ποντιακού ελληνισμού. Τα ιερά και τα όσια του Πόντου ανήκουν στο λαό. Η Παναγιά Σουμελά είναι πιο μεγάλο εθνικοθρησκευτικό κέντρο και από αυτό της Τήνου. Χρειάζεται συνεργασία του ποντιακού ελληνισμού και της εκκλησίας. Να «ματώσουμε» όλοι μαζί.

Πριν καν γεννηθούν τα παιδιά μου, ήταν αφιερωμένα στην ποντιακή παράδοση. Η γυναίκα μου δεν είναι Πόντια, αλλά από αυτήν έμαθαν τις πρώτες ποντιακές λέξεις. Αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί στον Πόντο, για τον Πόντο.

 

Κλείνω τα όσα σημείωσα από τον τραντέλληνα Χαράλαμπο Καπουρτίδη με τη δική μου επισήμανση. Στο χώρο της ρωμιοσύνης δεν χωρούν ιδιώτες. Τα προσκυνήματα του Πόντου και της Μικράς Ασίας πρέπει να λειτουργούν καθημερινά, αφιερωμένα στη λατρεία του Τριαδικού Θεού.

 

Θόδωρος Ελευθεριάδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής