breaking news Νέο

Θ.Θεοχαρόπουλος στην ΕΡΤ: «Η αναδοχή είναι μια αυτονόητη προοδευτική αλλαγή, οι ηγεσίες οφείλουν να καθοδηγούν σε αυτές»

Θ.Θεοχαρόπουλος στην ΕΡΤ: «Η αναδοχή είναι μια αυτονόητη προοδευτική αλλαγή, οι ηγεσίες οφείλουν να καθοδηγούν σε αυτές»

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Απευθείας» και στους δημοσιογράφους Μάριον Μιχελιδάκη, Κώστα Λασκαράτο και Νίκο Μερτζάνη, τόνισε:

Για την αναδοχή παιδιών

  • Δείτε ένα θέμα σήμερα με τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο οποίο έχω ταχθεί από την πρώτη στιγμή ανεπιφύλακτα υπέρ της ρύθμισης για την αναδοχή από όσους έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης, είτε είναι ομόφυλα είτε ετερόφυλα ζευγάρια. Έχουμε κάνει και προτάσεις και έχουν γίνει αποδεκτές από την κ. Φωτίου. Στεκόμαστε σταθερά απέναντι σε κάθε είδους διάκριση σε τέτοια ζητήματα. Με εκπλήσσει ότι ο κ. Μητσοτάκης και η ηγεσία της ΝΔ είναι απέναντι σε τέτοιες ρυθμίσεις.
  • Σήμερα σε λίγη ώρα, στην ονομαστική ψηφοφορία, ψηφίζουμε ένα κρίσιμο άρθρο. Δεν δέχομαι την θεωρία ότι την κοινωνία την αφορούν μόνο τα ζητήματα της οικονομίας και όχι ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ούτε ότι η κοινωνία είναι ανέτοιμη. Ανέτοιμη ήταν και στον πολιτικό γάμο και όμως ο πολιτικός γάμος το 1982 προχώρησε. Και δυστυχώς η ηγεσία της ΝΔ, όπως και των ΑΝΕΛ, είναι κατώτερη των περιστάσεων.
  • Σήμερα πρέπει να ψηφιστεί αυτή η ρύθμιση, η οποία είναι μια αυτονόητη αλλαγή, ισχύει στα περισσότερα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη. Να ισχύσει και στην χώρα μας. Ακούω μια επιχειρηματολογία που έρχεται από το παρελθόν και η οποία βασίζεται σε υποκρισίες και αναπαράγει τα συντηρητικά ανακλαστικά της κοινωνίας. Πρέπει επιτέλους στην προοδευτική παράταξη να αποδεικνύουμε στην πράξη ότι οι θέσεις μας είναι προοδευτικές.               

 

Για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης

  • Έχουμε με επιμονή υποστηρίξει ότι η χώρα χρειάζεται εθνική συνεννόηση. Χρειάζεται δηλαδή μια λογική διαφορετική από αυτή του παρελθόντος, διότι είναι τεράστια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Δεν μπορεί να υπάρχει λύση με μία λογική «φύγε εσύ – έλα εσύ».
  • Για αυτό ζητάμε εδώ και πολύ καιρό εθνική συνεννόηση. Στο πλαίσιο αυτό πήραμε πρωτοβουλία για την συνταγματική αναθεώρηση, να ξεκινήσει από την παρούσα Βουλή, έτσι ώστε η επόμενη να είναι αναθεωρητέα και να μην χαθούν 5 χρόνια ακόμα. Και ταυτοχρόνως ζητήσαμε το λεγόμενο «ολιστικό σχέδιο» να μην είναι ένα κυβερνητικό σχέδιο, όπως αυτή τη στιγμή γίνεται, αλλά να συζητηθεί με τα κόμματα και με την κοινωνία, για να είναι ένα εθνικό σχέδιο για την επόμενη μέρα.
  • Σε όλα αυτά δεν έχουμε καμία απάντηση. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδιώκει την εθνική συνεννόηση, ο μόνος τρόπος είναι να την επιβάλλει ο ελληνικός λαός.

 

Για το Κίνημα Αλλαγής, τις δηλώσεις Μπούλμαν και τις συνεργασίες

  • Χρειάζεται να προχωρήσουμε πιο γρήγορα σε τολμηρά βήματα υπέρβασης του παρελθόντος, ανανέωσης του πολιτικού σκηνικού και πολιτικού προσωπικού, βήματα όχι μόνο ενότητας αλλά και ανανέωσης δομών, πρακτικών και του πολιτικού προσωπικού που έχει ασκήσει για πολλά χρόνια κυβερνητισμό.
  • Ο χώρος της προοδευτικής παράταξης πρέπει να συγκροτηθεί αυτόνομα. Χωρίς μονομερείς συνεργασίες, ούτε τώρα ούτε την επόμενη μέρα, είτε με τη ΝΔ είτε με το ΣΥΡΙΖΑ.
  • Η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς δεν μπορεί να γίνει σε διαδικασία σύγκλισης με τη συντηρητική παράταξη, η οποία αποδεικνύει και σήμερα, δια της ηγεσίας της, ότι και σε ένα θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων παίρνει στάση, η οποία δεν είναι καθόλου προοδευτική.
  • Δεν μπορεί όταν ένας χώρος ανασυγκροτείται, να ανασυγκροτείται ετεροπροσδιοριζόμενος είτε με τη ΝΔ είτε με το ΣΥΡΙΖΑ.
  • Αν είχε ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 στο αίτημα για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης που είχαμε κάνει και συμμετείχε και αυτός τότε στην διακυβέρνηση του τόπου –στην εθνική συνεννόηση χωρίς να πετάει πέτρες εκείνη την περίοδο, η οποία βέβαια τον ευνόησε κομματικά καθώς ήρθε στην εξουσία στη συνέχεια-, η χώρα θα μπορούσε να βγει πιο γρήγορα από την κρίση.
  • Δεν μπορεί κανείς να ξέρει ποιες θα είναι οι συνθήκες μετά τις εκλογές. Αν για παράδειγμα, δεν είναι μέσα στις τρεις πρώτες δυνάμεις το Κίνημα Αλλαγής, για ποιο λόγο να δώσει οποιαδήποτε σανίδα σωτηρίας σε μια συντηρητική δεξιά πολιτική;
  • Επιδιώκουμε να είμαστε μέσα στις τρεις πρώτες δυνάμεις, να ανατρέψουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς, να επιβραβευθούμε από τους πολίτες για τις θέσεις μας και στη συνέχεια, εφόσον φτάσει σε εμάς η διερευνητική εντολή και δεν υπάρχει αυτοδυναμία, χρέος μας είναι να καταθέσουμε προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης στις άλλες δυνάμεις, και στο ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ, με συγκεκριμένα θέματα στα οποία ο καθένας θα κληθεί να απαντήσει.
  •  Όσον αφορά την θέση του πρόεδρου των Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Σοσιαλδημοκρατών, Ούντο Μπούλμαν, αυτή μπορεί να έχει πολλαπλές αναγνώσεις, για παράδειγμα δεν χρειάζεται παρά να επισημάνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβερνά, όπως αποδείχθηκε και χθες με τις δηλώσεις του κ. Κατσίκη, με την εθνικολαϊκιστική δεξιά, που έχει ρατσιστικές και ομοφοβικές θέσεις σε πολλά ζητήματα. Με αυτή την εθνικολαϊστική δεξιά πράγματι δεν μπορούν να συνεργάζονται προοδευτικές δυνάμεις.

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής