breaking news Νέο

Απέρριψε το σχέδιο νόμου «Κλεισθένης Ι» η ΚΕΔΕ σε χθεσινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση

  • Απέρριψε το σχέδιο νόμου «Κλεισθένης Ι» η ΚΕΔΕ σε χθεσινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση
  • Απέρριψε το σχέδιο νόμου «Κλεισθένης Ι» η ΚΕΔΕ σε χθεσινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση

Με μεγάλη πλειοψηφία απέρριψε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ το σχέδιο νόμου «Κλεισθένης Ι», το οποίο δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση με το υπουργείο Εσωτερικών. 

Υπέρ της πρότασης της ΚΕΔΕ ψήφισαν οι (παρόντες) 48 σύνεδροι της παράταξης «Κίνημα Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση» (ΝΔ) και «Αυτοδιοικητικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), κατά οι 7 από τη «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ παρών 10 από τις παρατάξεις «Νέα Αυτοδιοίκηση» (Ανεξάρτητοι, ΔΗΜΑΡ) και «Συντονισμός Αιρετών» (ΛΑΕ).
Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης συμφώνησαν στη συνέχιση της διαβούλευσης με το Υπουργείο Εσωτερικών, στη βάση, όμως, των προτάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι επί του περιεχομένου του νομοσχεδίου του υπουργείου. Το κείμενο του ψηφίσματος, δε, θα αποτελέσει τη βάση συζήτησης στη σημερινή κοινή συνεδρίαση ΚΕΔΕ –ΕΝΠΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη και εκπροσώπων των κομμάτων. 

Παράλληλα η Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ αποφάσισε την Τρίτη  15/5 (δηλαδή, μία ημέρα μετά την τυπική λήξη της διαβούλευσης για τον «Κλεισθένη 1»), στις 10.30 το πρωί, να επισκεφθεί το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου οι αιρετοί να καταθέσουν σχετικό ψήφισμα, αλλά και τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και των ΔΣ των ΠΕΔ για τον «Κλεισθένη».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην πρωτομιλία του είχε υποστηρίξει ότι «121 από τα 129 Δημποτικά Συμβούλια καταψήφισαν τον Κλεισθένη 1,  ενώ στην καταληκτική του ομιλία είχε συμπληρώσει ότι «ακόμη 50 Δημοτικά Συμβούλια έλαβαν σχετικές αποφάσεις με το 90% να ζητά την απόσυρση του ν/σ».

Στο ψήφισμά της η Έκτακτή Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ καλεί τον υπουργό Εσωτερικών, την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να ξεκινήσει άμεσα ένας ουσιαστικός διάλογος για την αποκέντρωση της εξουσίας και την ενδυνάμωση των θεσμών της Τοπικής Δημοκρατίας, ενώ δεσμεύεται εντός τριμήνου να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στη βάση των θέσεων που έχουν διαμορφωθεί στα συνέδριά της. Μάλιστα, τα μέλη της ΚΕΔΕ καλούν την κυβέρνηση να σεβαστεί τις απόψεις της Αυτοδιοίκησης και να προχωρήσει σε έναν ουσιαστικό διάλογο για την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους. 
Κατά το κλείσιμο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, επανέλαβε την πρόθεση της Αυτοδιοίκησης να συνεργαστεί με το υπουργείο Εσωτερικών και να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για θεσμικές αλλαγές ουσίας και μεταρρυθμίσεις με έμφαση στην αποκέντρωση και την ενίσχυση της Τοπικής Διακυβέρνησης. Υπό την προϋπόθεση όμως, όπως ξεκαθάρισε, ο κ Σκουρλέτης να λάβει σοβαρά υπόψιν του τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης και να μην επιμείνει μόνο στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Μια τέτοια επιλογή, όπως ανέφερε, διαμορφώνει σκηνικό ρήξης για το οποίο θα φέρει ο ίδιος ο υπουργός την ευθύνη.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής