breaking news Νέο

Θ. Κακαγιάννης πρόεδρος ΕΛΜΕ Ημαθίας: "8 χρόνια έχουν να γίνουν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών"

Θ. Κακαγιάννης πρόεδρος ΕΛΜΕ Ημαθίας:

Tα τεράστια κενά – λόγω και των μηδενικών προσλήψεων μονίμων – που παρατηρήθηκαν και φέτος στο εκπαιδευτικό προσωπικό, «στέγνωσαν» τους πίνακες αναπληρωτών και εκπαιδευτικών, κάτι που εκτιμάται ότι θα παρατηρηθεί και την επόμενη σχολική χρονιά. Κάπως έτσι ερμηνεύεται ο τεράστιος αριθμός αιτήσεων για ένταξη στους πίνακες αναπληρωτών.

«8 χρόνια έχουν να γίνουν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών. Όλο αυτό το διάστημα συνταξιοδοτήθηκε εκπαιδευτικό προσωπικό, χωρίς να αναπληρωθούν τα κενά με μόνιμους διορισμούς, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός των αναπληρωτών. Όμως με τις συνολικές αλλαγές που έκανε το Υπουργείο Παιδείας τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση, έχοντας ως στόχο την εξοικονόμηση προσωπικού, παραμένει ο αριθμός των αναπληρωτών στις 6.000 (2,5 χιλιάδες για τη Γενική Παιδεία και 4.000 χιλιάδες για την Ειδική Αγωγή), στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και 15.000 χιλιάδες στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (στην ουσία συνταξιοδοτήθηκαν 15 χιλιάδες και αναπληρώθηκαν από 2,5 χιλιάδες αναπληρωτές). Θυσιάζοντας, δηλαδή, τα πάντα, κυρίως στην εκπαίδευση, προκειμένου να μην αυξηθούν οι εκπαιδευτικοί και να λειτουργήσει όπως πρέπει η δημόσια εκπαίδευση», επεσήμανε, μιλώντας στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ημαθίας και πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Θεόδωρος Κακαγιάννης.

121.616 εκπαιδευτικοί για μια θέση αναπληρωτών

Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας, στο διάστημα από 13 έως 30 Απριλίου καταχωρίστηκαν ηλεκτρονικά στο ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Προσωπικού Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΠΣΥΔ) του Υπουργείου Παιδείας οι αιτήσεις 121.616 εκπαιδευτικών για τους πίνακες αναπληρωτών και 68.439 εκπαιδευτικών για τους πίνακες ωρομισθίων. Σύμφωνα, δε, με τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας, το κονδύλιο για τη μισθολογική δαπάνη για αναπληρωτές δασκάλους θα μειωθεί από τα 20.850.000 ευρώ το 2017 σε 5.944.800 ευρώ.

Αντίθετα, αυξημένες θα είναι οι απαιτήσεις για αμοιβές αναπληρωτών καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης, αφού το 2018 θα διατεθούν 29.889.000 ευρώ, από 20.948.000 το 2017.

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής