breaking news Νέο

"Η Ωραία Καλλιπεύκη", παρουσίαση και φωτογραφική περιήγηση από τον δάσκαλο Π. Παπαϊωάννου

Στο εξαιρετικά καλαίσθητο Λεύκωμα «Καλλιπεύκη Κάτω Ολύμπου» (Εκδ. Μ.Ε.ΣΑ.Κ. “Η Πατωμένη”, Καλλιπεύκη 2018), ο Δάσκαλος Παναγιώτης Παπαϊωάννου επιχειρεί μια σύντομη παρουσίαση και φωτογραφική περιήγηση στις φυσικές ομορφιές και την καθημερινή ζωή του γενέθλιου τόπου του, της Καλλιπεύκης του Ν. Λαρίσης.

Η Καλλιπεύκη είναι το ορεινότερο χωριό του Κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 1054 μ., στα ΒΑ του Ν. Λαρίσης και περιτριγυρίζεται από πυκνά δάση οξιάς, βελανιδιάς, έλατου και πεύκου. Έχει 120 μόνιμους κατοίκους, που ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία και τα δασικά. Στο χωριό δραστηριοποιείται ο Μορφωτικός Σύλλογος «Η Πατωμένη», με πλούσιο πολιτιστικό και κοινωνικό έργο. Η Καλλιπεύκη ανήκει στην Διαμερισματική Ενότητα των Γόννων ( Γόννοι, Ελιά, Ιτέα, Καλλιπεύκη), του Δήμου Τεμπών.

Ο Π. Παπαϊωάννου, με αγάπη και σεβασμό στον γενέθλιο τόπο του, αναδεικνύει την Καλλιπεύκη και την παραδίδει στην αιωνιότητα. Το Λεύκωμά του αποτελεί εξαιρετικό δείγμα προβολής ενός τόπου. Ο αναγνώστης θα εντυπωσιαστεί πρωτίστως από το έξοχο φωτογραφικό υλικό, που ο Π. Παπαϊωάννου επέλεξε και αποτύπωσε θαυμάσια. Την γνωριμία με την Καλλιπεύκη συνοδεύουν σύντομα κείμενα, γενικά για το χωριό, την αποξηραμένη λίμνη της Ασκουρίδας, το ξέφωτο της Πατωμένης, την κοινωνική ζωή, τις εκκλησίες και τις θρησκευτικές εκδηλώσεις, το Δημοτικό Σχολείο, την χλωρίδα και την πανίδα, τις δραστηριότητες των κατοίκων, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τους ανθρώπους το τόπου, το φυσικό τοπίο της περιοχής, την παράδοση και το παρελθόν, καθώς και κείμενα τρίτων.

Ο Π. Παπαϊωάννου αφού υπηρέτησε επάξια, επί 34 χρόνια, την Δημοτική Εκπαίδευση και ειδικά την Ειδική Αγωγή, και άφησε το θετικό αποτύπωμά του στην Κοινωνία της Βέροιας, δεν λησμόνησε ποτέ τον γενέθλιο τόπο του. Από τα φυλλοκάρδια του και με περίσσια αγάπη, καταθέτει τούτο το Λεύκωμα για την Καλλιπεύκη, το οποίο συνιστά Εγχειρίδιον Πατριδογνωσίας που υμνεί μια από τις ομορφότερες περιοχές της Ελλάδας, όπου οι κάτοικοί της εξακολουθούν να αγωνίζονται και να ελπίζουν κάτω από τον ίδιο και προαιώνιο ήλιο!...

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής