breaking news Νέο

Θ.Αποστολόπουλος στις ΑΝΑ...κρίσεις: «Ο «Κλεισθένης» πολλαπλασιάζει τους «παίχτες» στο παιχνίδι της τοπικής εξουσίας»

Θ.Αποστολόπουλος στις ΑΝΑ...κρίσεις: «Ο «Κλεισθένης» πολλαπλασιάζει τους «παίχτες» στο παιχνίδι της τοπικής εξουσίας»

Ο Σάκης Αποστολόπουλος εξελέγη με το ψηφοδέλτιο «Ενεργοί Πολίτες», του Νίκου Μπέκη, στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας και τιμήθηκε από τους συναδέλφους του, στο διαπαραταξιακό προεδρείο, στη θέση του γραμματέα. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη διαδικτυακή τηλεόραση της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ και στις ΑΝΑ…κρίσεις (δείτε την σε μαγνητοσκόπηση στο www.imerisia-ver.gr) αναφέρθηκε στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, τη «Λαϊκή Ενότητα», με την οποία υπήρξε υποψήφιος βουλευτής. Ανθολογήσαμε αποσπάσματα από τις ενδιαφέρουσες απαντήσεις του και σας τα παρουσιάζουμε.

 

Δημοτικό συμβούλιο Βέροιας

«Είμαι ικανοποιημένος, αν και θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερη παρουσία, με τη συμμετοχή όλων των δημοτικών συμβούλων, που θα μελετούν τα θέματα και φυσικά να μην έχουμε ανώνυμες καταγγελίες».

 

Γραμματεία του σώματος

«Λειτουργούμε ως προεδρείο στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων, με περιορισμένες αρμοδιότητες. Πρέπει να ενδυναμωθεί η δυνατότητα της μειοψηφίας να εισαγάγει θέματα. Μακάρι να υπήρχαν συνεργατικότητες μεταξύ των παρατάξεων. Η μειοψηφία πρέπει να βοηθά την πλειοψηφία, αλλά και να ασκεί κριτική, με το θεσμικό της ρόλο, με πολιτικούς όμως όρους και χωρίς προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Χρειάζεται σύνθεση απόψεων».

 

Δήμος Βέροιας

«Μπορεί να αποκτήσει προοπτική, μέσω της ανάδειξης των Αιγών και κάνοντας στροφή στην υποβοήθηση του πρωτογενούς τομέα. Να δοθεί έμφαση στον αρχαιολογικό και θρησκευτικό τουρισμό. Πρέπει να λυθεί η διαμάχη δήμου και αρχαιολογίας. Να αναπλαστεί η πλατεία Ωρολογίου και να αναδειχθεί, με προσοχή στο περιβάλλον, ο Τριπόταμος. Σημαντικό θέμα στην καθημερινότητα τα αδέσποτα ζώα. Πρέπει να πιέσουμε την κεντρική εξουσία, ώστε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο».

 

Για τη δική του βούληση να είναι εκ νέου υποψήφιος το 2019

«Αν και είναι νωρίς, θέλω να είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, αν υπάρξει μια υποψηφιότητα με εμπειρίες».

 

Για τον «Κλεισθένη»

«Επιδιώκεται η συνολική αναδόμηση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού πολλαπλασιάζει τους «παίκτες» στο παιχνίδι της τοπικής εξουσίας. Ο δήμαρχος δεν πρέπει να βγαίνει από «καραμπόλες». Χρειάζονται συναινέσεις στρατηγικού χαρακτήρα. Δυστυχώς όμως δεν αντιμετωπίζεται και στον «Κλεισθένη» η σωστή λειτουργία του κράτους προς την τοπική αυτοδιοίκηση, με αποκέντρωση, θεσμοθέτηση πόρων, αρμοδιοτήτων και ευθυνών. Χρειάζεται μια ειρηνική επανάσταση της απλής αναλογικής, εναντίον της απλής αναλογικής».

 

Για την τοπική αυτοδιοίκηση

«Την περίοδο των μνημονίων, η τοπική αυτοδιοίκηση πρωταγωνίστησε, προσπαθώντας να ανασυντάξει τις τοπικές κοινωνίες. Δυστυχώς διαχειριζόμαστε τη μιζέρια. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους αιρετούς ως χειροκροτητές συνεδρίων, σε κομματικές φιέστες. Οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι, από μικροί πρωθυπουργοί έγιναν βουβές μαριονέτες. Δεν είναι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης να ζητιανεύει, αλλά να απαιτεί και να διεκδικεί».

 

Για «Λαϊκή Ενότητα», Π. Λαφαζάνη και Κ. Λαπαβίτσα

«Θεωρώ δεδομένη την είσοδό μας στη Βουλή. Τα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας δίνουν καθημερινές μάχες, έχοντας περισώσει το κύρος της αριστεράς. Γίνονται ζυμώσεις στο χώρο της αριστεράς, για να σταματήσει ο πολυκατακερματισμός της, δημιουργώντας ένα κοινωνικό πολιτικό μέτωπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάχθηκε μνημονιακά, σε τέτοιο βαθμό, που να δηλώνει ο Τσίπρας ιδιοκτήτης του 3ου μνημονιακού προγράμματος. Η πλήρης υποταγή ήταν η συμφωνία για την εκλογή του το 2015. «Χρυσώνει το χάπι» με τη δήθεν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, φτωχοποιώντας ολοένα και περισσότερα στρώματα της τοπικής κοινωνίας, κλιμακώνοντας το θυμό και την αγανάκτηση των πολιτών. 4 εκ. Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. 300 χιλιάδες ζουν από τα συσσίτια της εκκλησίας, των δήμων και άλλων οργανώσεων. 70 χιλιάδες λαμβάνουν τρόφιμα από τα κοινωνικά παντοπωλεία. Μέσω ενός πατήματος κουμπιού, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι Έλληνες χάνουν την πρώτη κατοικία τους. Η Ε.Ε δεν διασφαλίζει τα εθνικά μας δίκαια, ενώ οι ΗΠΑ ακολουθούν την πολιτική του Πόντιου Πιλάτου. Έχω στενή σχέση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, όπως και με τον Κώστα Λαπαβίτσα, που είναι οικονομολόγος εγνωσμένου κύρους. Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει την ανθηρή, σοβαρή πρόταση της παραδοσιακής αριστεράς».

 

Ευελπιστώ ότι κατέγραψα όσο το δυνατόν περισσότερες από τις σκέψεις ενός ευγενικού ανθρώπου, αγωνιστή του χώρου του, με τον οποίο μπορεί να διαφωνήσεις πολιτικά, αλλά δεν μπορείς παρά να συμφωνήσεις ότι δεν μεταλλάχθηκε με την πολιτική αναστροφή 180 μοιρών, που επιχείρησαν τον Ιούλιο του 2015, οι παλιοί του σύντροφοι στο ΣΥΡΙΖΑ βαπτίζοντας το…μνημονιακό κρέας, ψάρι! Στέκομαι επίσης στην επισήμανσή του ότι πρέπει να γίνονται ζυμώσεις στο δημοτικό συμβούλιο και να μην υπάρχουν προσωπικές διαμάχες, αλλά πολιτικές αντιπαραθέσεις. Αυτό επιβάλλει η δημοκρατία άλλωστε. Μακάρι η πρόταση του Σάκη Αποστολόπουλου να τύχει καθολικής αποδοχής και από τη μειοψηφία.

 

Θόδωρος Ελευθεριάδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής