breaking news Νέο

"Κουτσά, στραβά και ανάποδα…"- ενός ανήσυχου πολίτη

Τα «Κουτσά –στραβά και ανάποδα» είναι μια κραυγή  διαμαρτυρίας, μια κραυγή οργής και πόνου για τα τόσα στραβά πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας και δεν αντιδρούμε, να πούμε το παράπονό μας ή ακόμη και τη γνώμη μας και να προσπαθήσουμε να καλυτερεύσουμε τους εαυτούς μας και τους συνανθρώπους μας, έτσι ώστε να μην ξανασυμβούν.

 

Η τουριστική Βέροια

 

Διάβασα και άκουσα με ενδιαφέρον τις δηλώσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού και με ικανοποίησαν εν μέρει τα σχέδια και οι προτάσεις για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στην πόλη μας.

Βέβαια ειπώθηκαν και κάποιες υπερβολές, ότι τάχα η πόλη μας αποτελεί έναν τουριστικό στόχο και ότι διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις, που θα προσελκύσουν πολλούς επισκέπτες.

Τουριστικό brand name η Βέροια, όπως ειπώθηκε, δεν είναι και ούτε υπήρξε ποτέ, διαθέτει όμως πράγματι όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει και μάλιστα για όλες τις εποχές του χρόνου.

Διαθέτει ένα χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου, άσχετα αν το έχουν ξεπεράσει τα γειτονικά χιονοδρομικά κέντρα της Νάουσας και του Καϊμακτσαλάν, διαθέτει ένα έντονο βυζαντινό χρώμα με τις πανέμορφες εκκλησίες της, το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, ξακουσμένους αρχαιολογικούς χώρους όπως της Βεργίνας και της Μίεζας, τα Οθωμανικά μνημεία και την Εβραϊκή χάβρα.

Με τέτοια … προσόντα η Βέροια θα μπορούσε να είναι πράγματι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός, που θα μπορούσε να προσελκύσει επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, όπως την Τουρκία και το Ισραήλ.

Δυστυχώς όμως δεν είναι και τα λεωφορεία που σταματούν στην Ελιά τα Σαββατοκύριακα, έρχονται από τη Βεργίνα, σταματούν λίγες ώρες για έναν καφέ και φεύγουν.

Σκοπός μας είναι να παραμείνουν στη Βέροια και να τους προσφέρουμε την παραδοσιακή φιλοξενία μας.

Είμαστε όμως σε θέση να προσφέρουμε την ιδανική φιλοξενία στους επισκέπτες μας, για να ξαναέρθουν;  Έχουμε τις υποδομές που θα τους διευκολύνουν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην πόλη μας;

Πολύ φοβάμαι πως όχι.

Υπάρχει ένα ξεχασμένο τουριστικό περίπτερο, που όταν το χρειαζόμαστε στις μέρες αιχμής, το Σαββατοκύριακο, παραμένει κλειστό. Δεν νομίζω να αποτελεί δικαιολογία ότι οι υπάλληλοι του δήμου δεν εργάζονται τα Σαββατοκύριακα!!

Θα μπορούσαν έστω, εκτός τις πληροφορίες που θα δίνουν στους επισκέπτες, να βοηθήσουν να παραμείνουν ελεύθερες οι θέσεις του πάρκινγκ, που προορίζονται για τα τουριστικά λεωφορεία, που τις περισσότερες φορές είναι κατειλημμένες από ασυνείδητους οδηγούς ΙΧ, που πίνουν το καφεδάκι τους στις γύρω καφετέριες, αδιαφορώντας για την αναστάτωση που προκαλούν.

Σε ολόκληρη την πόλη δεν υπάρχει ένα κατάστημα που να πουλάει τουριστικά είδη, καρτ ποστάλ, διάφορα αναμνηστικά, για να διαφημίζεται η πόλη μας, εκτός αυτού που βρίσκεται δίπλα στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου.

Αλλοίμονο στον επισκέπτη που θα έχει κάποια …έκτακτη ανάγκη, διότι από τη φιλόξενη πόλη μας λείπουν παντελώς οι δημόσιες τουαλέτες. Αυτή που βρίσκεται δίπλα στο τουριστικό περίπτερο δεν υπολογίζεται, διότι είναι σε τρισάθλια κατάσταση.

Αν υπάρξει τέτοια …ανάγκη, αναγκάζονται να καταφύγουν στα καφενεία της πλατείας Ωρολογίου ή στις καφετέριες της Ελιάς.

Το πάρκινγκ είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τους επισκέπτες μας και ιδίως για τα μεγάλα λεωφορεία. Αλήθεια τι γίνεται με το πάρκινγκ που βρίσκεται υπό κατασκευή κάτω από την Ελιά; Πότε θα δοθεί στη διάθεση των πολιτών;

Μια ενδιαφέρουσα τουριστική αγορά για την πόλη μας είναι της Τουρκίας. Κάτι ήξερε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης που την έχει προσεγγίσει, με αποτέλεσμα χιλιάδες Τούρκοι να την επισκέπτονται καθημερινά.

Συζητούσα τις προάλλες με έναν τουριστικό πράκτορα από τον Τσεσμέ της Τουρκίας, όπου  έχουν καταφύγει πολλοί Τούρκοι πρόσφυγες ανταλλάξιμοι από τη Βέροια. Το 2017 ο Χουσείν Μπέης έχει διοργανώσει τρεις εκδρομές με προορισμό την πόλη μας, φέρνοντας μαζί του Τούρκους που έρχονται να επισκεφθούν την πατρίδα των προγόνων τους.

….Αλήθεια Κύριε Γιώργο, υπάρχουν πάρα πολλοί από την περιοχή του Τσεσμέ και των Αλατσάτων, που θέλουν να επισκεφθούν τη Βέροια. Ποτέ δεν είδα όμως εκπροσώπους της πόλης σας να επισκέπτονται τις τουριστικές εκθέσεις της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης για να τη διαφημίσουν !!!

Τι να του έλεγα του Χουσείν Μπέη, ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να γίνει αυτό και ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε την περιφέρεια, στις διάφορες εκθέσεις του εξωτερικού,  σαν φτωχοί συγγενείς, όπου τη μερίδα του λέοντος την έχουν πάρει περιοχές σαν τη Χαλκιδική;

Το ίδιο ισχύει και με τους Εβραίους που επισκέπτονται μεμονωμένοι τη Βέροια, για να δουν τα Εβραϊκά μνημεία.

Ελπίζουμε ο κύριος Αντιδήμαρχος  να πετύχει στο έργο του και η Βέροια μας να γίνει ένας τουριστικός προορισμός, για το καλό όλων μας.

 

Ένας ανήσυχος πολίτης

(Επί του τουριστικού θέματος θα επανέλθω, διότι είναι ένα αντικείμενο το οποίο υπηρετώ 40 χρόνια).


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής