breaking news Νέο

Ερώτηση Κατερίνας Παπακώστα για την παραπομπή κρατών-μελών της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Ερώτηση Κατερίνας Παπακώστα για την παραπομπή κρατών-μελών της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Ερώτηση προς το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κατέθεσε η Βουλευτής Β΄ Αθηνών, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, ζητώντας ενημέρωση για την παραπομπή τριών κρατών-μελών της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξαιτίας της άρνησής τους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων. Η Βουλευτής αναφέρει πως το Δεκέμβριο 2017 η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Πολωνία παραπέμφθηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξαιτίας της ασυνέπειάς απέναντι στις νομικές τους υποχρεώσεις για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων. Είχε προηγηθεί η απαίτηση ενημέρωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο οι ενημερώσεις δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές, καθώς δεν συνοδεύονταν από ενδείξεις ότι τα τρία αυτά κράτη θα ξεκινούσαν τις μετεγκαταστάσεις.

Όπως σημειώνει η Κατερίνα Παπακώστα, ακολούθησε η αποστολή αιτιολογημένες γνώμης από την Επιτροπή, αιτήματος, δηλαδή, συμμόρφωσης με το δίκαιο της ΕΕ. Καθώς δεν συμμορφώθηκαν, το Δεκέμβριο 2017 η Κομισιόν ανακοίνωσε την παραπομπή των τριών κρατών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Βουλευτής ρωτά τα συναρμόδια Υπουργεία ποια είναι η επίσημη ενημέρωση της Κυβέρνησης για την πορεία της παραπομπής της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Πολωνίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Επίσης ζητά να ενημερωθεί για τον αριθμό των προσφύγων που μετεγκαταστάθηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος και πόσες μετεγκαταστάσεις εκκρεμούν ακόμη.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής