breaking news Νέο

Δώστε κίνητρα στις ομάδες

Δώστε κίνητρα στις ομάδες

Με τον τελικό των πλεϊ οφ μεταξύ της Νίκης Αγκαθιάς και του ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας που διεξήχθη την περασμενη Τετάρτη στο γήπεδο του Μακροχωρίου και που παρά τα μικροπροβλήματα που παρουσίασε τόσο κατά την διάρκεια του όσο και νωρίτερα εξελίχθηκε σε γιορτή του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου με την παρουσία 800 και πλεον φιλάθλων στις κερκίδες έπεσε η αυλαία και του πρωταθλήματος της Α1 κατηγορίας της Ένωσης μας που από την νέα περίοδο επιστρέφει στην παραδοσιακή της μορφή και ονομασία.

Πρωταθλήτρια όπως όλοι γνωρίζουμε η Νίκη Αγκαθιάς, με γκολ που πέτυχε στην τελευταία στην κυριολεξία, φάση της παράτασης και μεγάλος χαμένος ο ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας που στον τελευταίο αγώνα της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος με την νίκη του επι της φετινής ανταγωνίστριας του στην διεκδίκηση του τίτλου της ομάδας της Αγκαθιάς είχε καταφέρει πάνω στο νήμα, να κλέψει την πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Δυο ομάδες που από την προετοιμασία ακόμη του καλοκαιριού είχε διαφανεί και όλοι συμφωνούσαν ότι ηταν αυτές που θα διεκδικούσαν τον τίτλο του πρωταθλητή και την άνοδο τους στην Γ’ Εθνική. Ο Μ. Αλέξανδρος Αγίας Μαρίνας και ο ΓΑΣ Ροδοχωρίου που συμπληρωναν την τετράδα των πλεϊ οφ οπως βέβαια και οι υπόλοιπες ομάδες απλά έψαχναν μια τιμητική θέση πισω από τους δυο διεκδικητές του τίτλου με κάποιες από αυτές να τα καταφέρνουν και κάποιες άλλες που αποχαιρέτισαν την κατηγορία να αποτυγχάνουν.

Η Νίκη Αγκαθιάς διατηρήθηκε για μεγαλύτερο διάστημα στην κορυφή ενω ο ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας είναι αυτός που έκοψε πρώτος το νήμα στην κανονική διάρκεια του πρωταθληματος.

Οι φίλαθλοι λοιπόν και των δύο δικαιολογημένα μπορεί να θεωρούν τις ομάδες τους καλύτερες και περισσότερο άξιες από τον αντίπαλο να κατακτήσουν τον τίτλο του πρωταθλητή.

Επειδή όμως η κορυφή έχει μόνο μια θέση, τον τίτλο φέτος κατέκτησε η Αγκαθιά που αν θέλετε στο τελευταίο και πιο κρίσιμο παιχνίδι του πρωταθλήματος στάθηκε πιο τυχερή. Και δεν αναφερόμαστε στις ευκαιρίες που έχασε ο ΠΑΟΚ στο πρώτο ημίχρονο και πριν ισοφαρίσει ο Ευγένης Κίτσας αλλά στην φάση του 60’, όταν οι “μαυρόασπροι” της Αλεξάνδρειας έμειναν με παίκτη λιγότερο και υποχρεώθηκαν να παίξουν με αριθμητικό μειονέκτημα όχι μόνο τα 30 λεπτά που απέμεναν μέχρι την λήξη της κανονικής διάρκειας του αγώνα, αλλά και στην παράταση με αποτέλεσμα να μείνουν νομίζουμε φυσιολογικά, από δυνάμεις στο τελευταίο 10λεπτο της παράτασης.

Το πρωτάθλημα ομως τελείωσε όπως ηταν φυσικό άφησε πίσω του πίκρα στο στρατόπεδο του ηττημένου, που και στο παρελθόν έχει αντιμετωπίσει παρόμοιες δύσκολες καταστάσεις και έχει δείξει οτι αντέχει στα δύσκολα και είμαστε βέβαιοι ότι θα ξεπεράσει, δίχως επικίνδυνους κλυδωνισμούς και αυτή την τρικυμία και θα συνεχίσει ακάθεκτος τον δρόμο του.

Το μπαλάκι τώρα πέφτει στην ΕΠΣ Ημαθίας που στην πρώτη χρονιά της έδωσε εξετάσεις και πέτυχε παρότι δέχθηκε πόλεμο εκ των έσω. Αυτό ομως είναι άλλο θέμα.

Αν κάτι έλειπε κατά την άποψη μας από το φετινό πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας της Ενωσης μας ηταν η ανταγωνιστικότητα.

Δεν μπορεί ένα πρωτάθλημα να θεωρηθεί ενδιαφέρον όταν από την περίοδο της καλοκαιρινής προετοιμασίας ακόμη έχεις την δυνατότητα με εκατό τοις εκατό επιτυχία να προβλέψεις τους διεκδικητές του τίτλου, που μάλιστα είναι μόνο δυο!! Κατι πρέπει να αλλάξει  τη νέα περίοδο και οι διεκδικητές να είναι περισσότεροι δίχως όμως τον κίνδυνο της χρεωκοπίας των ομάδων.

Παρά τις αντιθετες εκτιμήσεις προσωπικά θεωρούμε οτι η φιλοσοφία των περισσοτέρων παραγόντων των ερασιτεχνικών ομάδων της Ημαθίας βρίσκεται στον σωστό δρόμο.

Οι περισσότερες από τις ερασιτεχνικές ομάδες της περιοχής μας στελεχώνουν το ρόστερ τους με νεαρούς και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές και αυτή τη λογική οφείλει η ΕΠΣ Ημαθίας να τη στηρίξει. Πως; Υποχρεώνοντας τις ομάδες να χρησιμοποιούν νεαρούς παίκτες. Και όταν μιλάμε για νεαρούς, δεν εννοούμε βέβαια τους 20ρηδες, ούτε έναν, όπως ίσχυε φέτος. Αλλά τουλάχιστον τέσσερις, όπως ίσχυε πριν μερικά χρόνια στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής.

Δώστε κίνητρο στις ομάδες να επενδύσουν σε νεαρούς παίκτες, Ακαδημίες που παράγουν ταλαντούχους ποδοσφαιριστές υπάρχουν σε κάθε γωνιά της Ημαθίας. Οποιον του περισσεύουν χρήματα και θέλει να επενδύσει στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ας επενδύσει τουλάχιστον σε νεαρούς και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές.

Νίκος Καμπούρης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής