breaking news Νέο

Πτυχές της ζωής και του έργου των Θαλή, Αρχιμήδη, Θέωνα και Ζηνόδωρου σε ομιλία του συγγραφέα Ε. Σπανδάγου

Πτυχές της ζωής και του έργου των Θαλή, Αρχιμήδη, Θέωνα και Ζηνόδωρου σε ομιλία του συγγραφέα Ε. Σπανδάγου

Άγνωστες στο ευρύ κοινό πτυχές των Αρχαίων Ελλήνων Μαθηματικών «φωτίστηκαν» με την ομιλία του συγγραφέα και τέως καθηγητή Ευάγγελου Σπανδάγου, την Πέμπτη 10 Μαϊου, η οποία και εντασσόταν στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας (ΕΜΕ).

Ξεκινώντας τη διάλεξή του ο κ. Σπανδάγος έκανε γνωστό πως «το πρώτο γνωστό φροντιστηριακό βιβλίο στον κόσμο γράφτηκε στην Ελλάδα» και συνέχισε : «Το εν λόγω βιβλίο δημιουργήθηκε από το μαθηματικό και φιλόσοφο Θέωνα το Σμυρναίο και είχε ως σκοπό να δώσει το κατάλληλο υπόβαθρο στα μαθηματικά, τη μουσική και την αστρονομία, σε όσους ήθελαν να μελετήσουν το έργο του Πλάτωνα ή να παρακολουθήσουν τις διαδικασίες στη φημισμένη σχολή τους».

 

Φροντιστήρια και στην Αρχαία Ελλάδα!

Ο ίδιος συγχρόνως έθεσε υπόψιν του κοινού ότι στην αρχαία Ελλάδα δεν έλειπαν τα γνωστά μας σήμερα φροντιστήρια, τα οποία – τότε – προετοίμαζαν όσους ήθελαν να παρακολουθήσουν φιλοσοφικές σχολές, όπως η Ακαδημία Πλάτωνος (εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι το βιβλίο του Θέωνα του Σμυρναίου κυκλοφόρησε πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2003).

 

Ο... ξεχασμένος μαθηματικός Ζηνόδωρος

Στη διάλεξή του ο κ. Σπανδάγος έκανε αναφορά και σε ξεχασμένους μαθηματικούς της αρχαιότητας, όπως ο Ζηνόδωρος, το έργο του οποίου τοποθετείται κυρίως στον 2ο αιώνα μ.Χ., επισημαίνοντας : «Αν και για τη ζωή του δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες, γνωρίζουμε ότι καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια, είχε διδάξει στην Αλεξάνδρεια και είχε μία κόρη, που ήταν επίσης μαθηματικός».

Όπως είπε ο κ. Σπανδάγος, «ο Ζηνόδωρος, βάσει του έργου του, έχει αναφερθεί ως ο πατέρας του λογισμού των μεταβολών, ενός κλάδου των μαθηματικών που ασχολείται με τη μεταβολή των συναρτήσεων».

 

... και οι κορυφαίοι της Μαθηματικής επιστήμης Θαλής και Αρχιμήδης

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον πατέρα της μαθηματικής επιστήμης, Θαλή το Μιλήσιο και στο πασίγνωστο θεώρημά του, αλλά και στον Αρχιμήδη το Συρακούσιο, ο οποίος αναγνωρίζεται ως ο μεγαλύτερος μαθηματικός όλων των εποχών και, μεταξύ άλλων, επινόησε τύπους σε περισσότερα από 80 μαθηματικά προβλήματα. Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ο κ. Σπανδάγος βραβεύτηκε από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία για το έργο του στα Μαθηματικά της αρχαίας Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει γράψει περίπου 50 σχετικά βιβλία, ενώ έχει επιμεληθεί την αποκατάσταση έργων αρχαίων Ελλήνων μαθηματικών στην απόδοση στα νέα Ελληνικά και το σχολιασμό τους.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής