breaking news Νέο

Κώστας Καλαϊτζίδης : «Η καλύτερη συνεργασία μεταξύ Π.Ε. Ημαθίας, δήμων και φορέων, για την πυροπροστασία»

  • Κώστας Καλαϊτζίδης : «Η καλύτερη συνεργασία μεταξύ Π.Ε. Ημαθίας, δήμων και φορέων, για την πυροπροστασία»
  • Κώστας Καλαϊτζίδης : «Η καλύτερη συνεργασία μεταξύ Π.Ε. Ημαθίας, δήμων και φορέων, για την πυροπροστασία»
  • Κώστας Καλαϊτζίδης : «Η καλύτερη συνεργασία μεταξύ Π.Ε. Ημαθίας, δήμων και φορέων, για την πυροπροστασία»

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης 30ης Μαΐου, στο δημαρχείο Βέροιας, η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ημαθίας, στο πλαίσιο του συντονισμού των συμμετεχόντων φορέων για την αντιπυρική περίοδο.  Παρόντες ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας και πρόεδρος του ΣΟΠΠ, Κώστας Καλαϊτζίδης, ο Αρχιπύραρχος, διευθυντής των Π.Υ. Κεντρικής Μακεδονίας Μανώλης Τσολάκης, ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Αλέξανδρος Αναστασίου, οι διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας, εκπρόσωποι της ΙΜΠ, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ημαθίας, της Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ, των δήμων της Ημαθίας, των διευθύνσεων της Π.Ε. Ημαθίας, των δασικών υπηρεσιών, καθώς και εθελοντικών οργανώσεων, που είναι ενταγμένες στο δίκτυο πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής μας Ενότητας.

Στο χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης τόνισε την ιδιαίτερα καλή συνεργασία της Π.Ε. Ημαθίας, με τους δήμους, τον κρατικό οργανισμό και τις εθελοντικές οργανώσεις, στην αντιμετώπιση  των κινδύνων του θέρους, αλλά και του χειμώνα, σε έκτακτες καταστάσεις.

«Υπάρχει πρόβλημα με τους δασικούς χωματόδρομους, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων της χειμερινής περιόδου. Όπου χρειάζονται παρεμβάσεις, τα μηχανήματα της Π.Ε. Ημαθίας τάσσονται στην υπηρεσία των δήμων. Η προστασία των δασών μας αποτελεί κοινή ευθύνη όλων μας. Δυστυχώς οι πόροι της κεντρικής διοίκησης είναι ιδιαίτερα μειωμένοι και αν δεν είχαμε τις εθελοντικές οργανώσεις, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε», είπε ο αντιπεριφερειάρχης, επισημαίνοντας στον εκπρόσωπο της «Αποκεντρωμένης» το απαράδεκτο φαινόμενο να μην εγκρίνεται από αυτήν, η πρόσληψη χειριστών γκρέιντερ το χειμώνα, επειδή έπρεπε να γίνει, όταν θα… χιόνιζε.  «Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε αίτηση για χειριστές, την ημέρα που θα χιονίσει. Τότε «ζήσε μαύρε μας να φας το Μάη τριφύλλι. Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», είπε ο αντιπεριφερειάρχης στον κ. Αναστασίου, ζητώντας του να αλλάξει το απαράδεκτο αυτό καθεστώς, δείγμα αρτηριοσκληρωτισμού που μαστίζει την κρατική γραφειοκρατία! Επίσης ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στην κοπή των λευκαδιών που πραγματοποιεί η Π.Ε. Ημαθίας κατά μήκος του οδικού άξονα Βέροιας-Αλεξάνδρειας, επισημαίνοντας το πρόσφατο φονικό δυστύχημα στην Εγνατία, με την πτώση δένδρου σε διερχόμενο όχημα.

Ως αρκετά καλή χαρακτήρισε την περσινή χρονιά ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ημαθίας, Γιώργος Μπαρμπαρούσης.  «Είχαμε λίγες μικρές πυρκαγιές, σε αριθμό και σε έκταση, κυρίως στα πεδινά, από κάψιμο χόρτων, που σβήστηκαν άμεσα και σε λίγες ώρες από τις πυροσβεστικές υπηρεσίες, με συμμετοχή και άριστη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Βοήθησε βέβαια και ο καιρός, ελπίζουμε να συμβεί και φέτος, αλλά πρέπει να προετοιμαζόμαστε και για πιο δύσκολα. 

Μετά από αυτοψίες και συνεννόηση  με την πυροσβεστική, τους δήμους, τα δασαρχεία και τους συνεταιρισμούς, η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας διέθεσε πέρυσι και προτίθεται να το κάνει  στοχευόμενα και φέτος, τα μηχανήματα έργου που διαθέτει η τεχνική της υπηρεσία, σε συντηρήσεις και διανοίξεις χωματόδρομων, σημαντικών για την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς, τόσο στην πεδιάδα, όσο και στο Βέρμιο και τα Πιέρια, παρά το γεγονός ότι τυπικά,  πολλοί δρόμοι δεν ήταν δική μας αρμοδιότητα. Πολλοί από αυτούς τους δρόμους είναι σε κακή κατάσταση, λόγω των εντόνων βροχοπτώσεων του χειμώνα και πρέπει να υπάρξει συντονισμένη δράση όλων των φορέων, δεδομένου ότι τα χιλιόμετρα χωματόδρομων για συντήρηση είναι πολλά και οι πιστώσεις περιορισμένες. Ήδη φέτος, κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης, προβήκαμε σε καθαρισμούς και συντηρήσεις αγροτικών δρόμων, που είχαν καταστραφεί λόγω των πλημμυρών», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μπαρμπαρούσης, επισημαίνοντας την άριστη συνεργασία με τις εθελοντικές οργανώσεις της Ημαθίας, σε επίπεδο παρατήρησης με περιπόλους και πυροφυλάκια στα δυο μας βουνά. Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμη στις ασκήσεις πυρόσβεσης που πραγματοποιήθηκαν στο Βέρμιο, καθώς και απεγκλωβισμού στα  νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας.

Ο Αρχιπύραρχος  Τσολάκης αναφέρθηκε στην άψογη υπηρεσιακή ετοιμότητα των 16 Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στην Κεντρική Μακεδονία και των 6 Πυροσβεστικών Σταθμών της Θεσσαλονίκης, με τη δύναμη πυρόσβεσης να φτάνει τους 1.700 πυροσβέστες, τους 133 εποχικούς πυροσβέστες και 80 εθελοντές. Ο επιχειρησιακός στόλος δασοπυρόσβεσης αγγίζει τα 200 οχήματα, τα οποία συντηρούνται χάρη στην προσπάθεια των διοικητών των Π.Υ. και την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και ιδιωτών. Επίσης αναφέρθηκε στο στόλο των 13 ελικοπτέρων του Πυροσβεστικού Σώματος στην Κεντρική Μακεδονία, που θα ενισχυθούν με ακόμη 4, καθώς και στην επισκευή και συντήρηση των «Καναντέρ», που ήδη έχουν ξεπεράσει κάθε επιχειρησιακή δυνατότητα, λόγω παλαιότητας!

Στην έλλειψη πόρων στη δασοπροστασία από την κεντρική διοίκηση προς τους ΟΤΑ αναφέρθηκε ο κ. Αναστασίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, λέγοντας ότι προσπάθειά του είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίησή τους. Ο ίδιος ζήτησε από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες να προβούν σε συντονισμένους ελέγχους των περιαστικών δασών, αλλά και των ιδιωτικών  οικοπέδων, στις παρυφές τους, ώστε να είναι καθαρά από χόρτα. Επίσης μίλησε για… ανεξέλεγκτες χωματερές, που αποτελούν κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών, ενώ συνεχάρη τους εθελοντές για τη μέγιστη βοήθεια που προσφέρουν στην πρόληψη και την κατάσβεση των πυρκαγιών. Ο κ. Αναστασίου ανακοίνωσε την πρόσληψη 5.000 ατόμων, με οκτάμηνες συμβάσεις, που θα επικουρήσουν, σε επίπεδο χώρας, τη δασοπροστασία.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις όλων των παριστάμενων φορέων του ΣΟΠΠ της Ημαθίας.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής