breaking news Νέο

400 εκατομμύρια ευρώ στους ΟΤΑ για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, μέσω του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ»

  • 400 εκατομμύρια ευρώ στους ΟΤΑ για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, μέσω του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ»
  • 400 εκατομμύρια ευρώ στους ΟΤΑ για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, μέσω του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ»

Η παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη στην 29η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της Ε.Δ.Ε.Υ.Α., που έλαβε χώρα χθες στο Χώρο Τεχνών Βέροιας, περιελάμβανε και την ανακοίνωση από του βήματος δυο προσκλήσεων συνολικού ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, τα οποία και ενεργοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος χορήγησης επενδυτικών δανείων «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ».

«Με τις δύο νέες αυτές προσκλήσεις η συνολική δανειοδότηση προς τους ΟΤΑ ανέρχεται στο ποσόν των 580 εκατομμυρίων ευρώ από τα συνολικά 740 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έχουν εγκριθεί για το τρέχον έτος και τα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας», ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος επεσήμανε ότι «έχουν προηγηθεί προσκλήσεις για την προμήθεια οχημάτων και μηχανημάτων έργου, τη συντήρηση σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων, την κατασκευή παιδικών χαρών». Σ' ό,τι αφορά στο εν λόγω πρόγραμμα, αυτό υλοποιείται κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού Εσωτερικών και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση. Προβλέπει δε τη δανειοδότηση των ΟΤΑ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, για τη χρηματοδότηση των έργων. Σχετικά με τα δάνεια, αυτά θα εξοφλούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς να βαραίνουν τους Δήμους.

 

Τι αφορούν οι δύο προσκλήσεις

Αναφορικά, τώρα, με την πρώτη πρόσκληση, αυτή έχει να κάνει με «Υποδομές ύδρευσης για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση», ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ για αντικαταστάσεις παλαιών δικτύων, προμήθειες εξοπλισμού για τον εντοπισμό και τη μείωση των διαρροών, εξωτερικά υδραγωγεία, έργα καθαρισμού νερού, ασφαλτοστρώσεις, δεξαμενές και αντλιοστάσια νερού.

Η δεύτερη πρόσκληση με τίτλο: «Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας των υπόγειων επιφανειακών υδάτων και των ακτών κολύμβησης» ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, αναφέρεται στην κατασκευή έργων και στην προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού, με στόχο τη διαχείριση αστικών λυμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας των υπόγειων επιφανειακών υδάτων και των ακτών κολύμβησης.

 

«Η χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» είναι καλή συγκυρία και επειδή μας αρέσει να ανταποδίδουμε, σας λέω ότι θα σας αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, παίρνοντας το λόγο, ενώ από την πλευρά του ο Βουλευτής της ΝΔ Απόστολος Βεσυρόπουλος στην ομιλία του επεσήμανε : «Η ΝΔ στηρίζει τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, που πρέπει να έχουν ευελιξία και να λειτουργούν σύμφωνα με τους σύγχρονους κανόνες του μάνατζμεντ, χωρίς αλλαγές στον κοινωνικό ρόλο. Οι Δ.Ε.Υ.Α. πρέπει να λειτουργούν ως εταιρίες και είναι αναγκαία η επάνδρωσή τους με επιστημονικό προσωπικό».

Με τη σειρά του ο πρόεδρος των Δ.Ε.Υ.Α. και Δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργος Μαρινάκης, σημείωσε πως «ήταν σαφής η τροποποίηση του νόμου του '80 για τις Δ.Ε.Υ.Α., στις οποίες άφησε έντονα περιβαλλοντικά αποτυπώματα. Σήμερα ακόμα κάποιοι Δήμοι πληρώνουν πρόστιμα, όταν η αξία των συστημάτων που έχουν στηθεί είναι μεγάλη».

 

Χρηματοδότηση

Στο σημείο αυτό να αναφερθεί πως η χρηματοδότηση αφορά οικισμούς Γ' προτεραιότητας (δηλαδή με πληθυσμούς αιχμής από 2.000 έως 15.000 κατοίκους) όπως και το ότι θα χρηματοδοτηθούν έργα σε μικρότερους οικισμούς με πληθυσμιακή κατάσταση κάτω των 2.000 κατοίκων, οι οποίοι βρίσκονται σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Για, δε, τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ), η πρόσκληση περιλαμβάνει τόσο την αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, όταν έχει παρέλθει 20ετια από την έναρξη λειτουργίας τους, όσο και την προσθήκη προχωρημένης επεξεργασίας με στόχο την επαναχρησιμοποίηση μέρους ή του συνόλου της εκροής για επωφελείς χρήσεις (τουτέστιν άρδευση, εμπλουτισμό υπόγειου υδροφορέα, πυρόσβεση κ.λ.π.).

 

Επίκειται (και) η έκδοση προσκλήσεων για αποκατάσταση των ΧΑΔΑ

Επιπλέον, μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται να υπάρξει η έκδοση προσκλήσεων για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», οι οποίοι και δεν έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και αποτελούν κοινοτική υποχρέωση, καθώς και την αγροτική οδοποιϊα, με σκοπό τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε γεωργική ή κτηνοτροφική ή μικτή εκμετάλλευση.

 

Παρόντες στην τακτική γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, οι βουλευτές Φρόσω Καρασαρλίδου, Γιώργος Ουρσουζίδης και Χρήστος Αντωνίου, οι πρώην Δήμαρχοι Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου - Γεωργιάδη και Γιάννης Χασιώτης και οι πρόεδροι των Οργανισμών Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (Ε.Υ.Α.Π. και Ε.Υ.Α.Θ.) Κώστας Παπαδόπουλος και Γιάννης Κρεστενίτης.

 

Π.Τ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής