breaking news Νέο

Για πρώτη φορά το Ανάκτορο των Αιγών άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, εντυπωσιακή ξενάγηση από την Προϊσταμένη της ΕΦΑ Ημαθίας

  • Για πρώτη φορά το Ανάκτορο των Αιγών άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, εντυπωσιακή ξενάγηση από την Προϊσταμένη της ΕΦΑ Ημαθίας
  • Για πρώτη φορά το Ανάκτορο των Αιγών άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, εντυπωσιακή ξενάγηση από την Προϊσταμένη της ΕΦΑ Ημαθίας
  • Για πρώτη φορά το Ανάκτορο των Αιγών άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, εντυπωσιακή ξενάγηση από την Προϊσταμένη της ΕΦΑ Ημαθίας

Το Ανάκτορο των Αιγών παραδόθηκε στο κοινό, ανοίγοντας τις πύλες του για πρώτη φορά, με μια εντυπωσιακή ξενάγηση από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη.

Παρόντες στην ξενάγηση η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη και οι βουλευτές Ημαθίας Χρήστος Αντωνίου και Γιώργος Ουρσουζίδης. Χαιρέτισαν και οι τρεις, εκφράζοντας το θαυμασμό τους για το έργο που επιτελείται από την ΕΦΑ και δηλώνοντας πως η Πολιτεία το στηρίζει και θα συνεχίσει να το κάνει, αντιλαμβανόμενη το μέγεθος και τη σημασία του.

Μετά τον ανηφορικό δρόμο, που οδηγεί από το χωριό της Βεργίνας στο Άστυ και το Ανάκτορο των Αιγών, η Αγγελική Κοτταρίδη υποδέχτηκε τους επισκέπτες της, ως σύγχρονη οικοδέσποινα του χώρου, τιμώντας με το λόγο της και τη συμπεριφορά της απέναντι στο κοινό όχι μόνο την ιδιότητα της αρχαιολόγου, αλλά και του ανθρώπου που σέβεται την παρουσία εκείνων, που αποζητούν την έγκυρη ενημέρωση.

Η ξενάγησή της είχε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, που κάνουν μια εμπειρία μοναδική. Γνώση σε βάθος, πάθος στην έκφραση του λόγου, ικανότητα επικοινωνίας με το πλήθος σε αφάνταστο βαθμό!

Και για να θυμηθούμε και το στίχο του Καβάφη «κάτω από το μεσημεριανό, τον άγριο ήλιο», μια ξενάγηση με τέτοιες συνθήκες δεν είναι εύκολη, αν δε σε παρασύρει, πέρα από το χώρο, ο λόγος. Χώρος και λόγος σε θαυμαστή αρμονία, λοιπόν, μάγεψαν το κοινό!

 

Τα 25 στρέμματα του Ανακτόρου του Φιλίππου να απλώνονται  μπροστά μας, με τη δασωμένη πλαγιά του βουνού πίσω μας και κάτω μας το Αρχαίο Θέατρο, όπου δολοφονήθηκε ο Φίλιππος, να αφήνει το μάτι να φεύγει πέρα στον κάμπο και να φτάνει μέχρι την Αρχαία Πέλλα, δεν είναι πράγματα που τα ζεις καθημερινά.

Η ξενάγηση ξεκινά και η Αγγελική Κοτταρίδη διαλέγει το δραματικό ενεστώτα για όχημα του λόγου της, ξέροντας ότι έτσι μεταφέρει το παρελθόν στο παρόν, αιχμαλωτίζοντας με την αμεσότητα του λόγου το ακροατήριό της.

Ασκεπής, μιλά ασταμάτητα, συμμετέχοντας με όλο της το σώμα στην περιγραφή και την αφήγηση. Ακούραστη ξαναζωντανεύει την Ιστορία, πηγαίνοντάς μας δυόμιση χιλιάδες χρόνια πίσω.

Το Ανάκτορο δεν είναι μια μίμηση προηγούμενων αρχιτεκτονικών καταθέσεων. Χαρακτηρίζεται ως μήτρα μιας νέας παράδοσης, που δεν αποτελείται μόνο από την αρχιτεκτονική σύλληψη, αλλά και από την ιδεολογική εφαρμογή του νέου στις μορφές διοίκησης και επικοινωνίας  με τους διοικούμενους.

Βασισμένη η Αρχιτεκτονική του στην παγκόσμια αρμονία, όπως εκφράστηκε μαθηματικά από τον Πυθαγόρα, το Ανάκτορο του Φιλίππου φέρνει μια νέα πνοή, που διατηρεί και επιτείνει την αίγλη και την επιβλητικότητα του Μονάρχη, αλλά παράλληλα δίνει την ευκαιρία στο λαό του να επικοινωνεί μαζί του, εγκαινιάζοντας την εποχή της Πεφωτισμένης Δεσποτείας. Πρότυπα αρχιτεκτονικά και ιδεολογικά, που θα μεταφερθούν αργότερα σ’ όλη την Ελληνιστική Οικουμένη.

 

Το περιστύλιο, οι χώροι υποδοχής των επίσημων επισκεπτών του Ανακτόρου, το μωσαϊκό της Ευρώπης, τα ανάκλιντρα των συμποσίων, τα πρόσωπα και οι πράξεις, οι προθέσεις και οι σχεδιασμοί του παρελθόντος  αναβιώνουν μέσα από την αρχαιολογική προσέγγιση και ξαναγίνονται Ιστορία, μια Ιστορία γοητευτική, που δεν μπορεί ν’ αφήσει κανέναν αδιάφορο.

Ο πωρόλιθος που χρησιμοποιήθηκε τότε, οι πανάκριβες χρωστικές των μωσαϊκών, που άστραφταν λειασμένα, η αποδόμηση του Ανακτόρου μέσα στα χρόνια, καθώς, πέρα από την ισοπεδωτική επίδραση του χρόνου και των κατακτητών, τα πρωτογενή υλικά του χρησιμοποιήθηκαν, για να χτιστούν τα προσφυγικά σπίτια, δίνονται όλα με πληροφορίες καθόλου κουραστικές, που συνδέουν το τότε με το τώρα.

Μιλά για το χθες δίνοντας παράλληλα το τεράστιας σημασίας έργο της αποκατάστασης του μνημείου από την ΕΦΑ, με όλες τις δυσκολίες του σήμερα. Μιλά για τους ανθρώπους που δουλεύουν στο έργο, εξειδικευμένο επιστημονικό και εργατικό δυναμικό, μιλά για την προσπάθεια που καταβάλλεται, ώστε το έργο να αποδοθεί στο κοινό μέσα στην ερχόμενη τετραετία ολοκληρωμένο.

Η ξενάγηση τελειώνει. Ο κόσμος χειροκροτεί, αισθάνεται μια μοναδική πληρότητα. Έζησε έναν άλλο κόσμο, που η αρχαιολογική σκαπάνη πρόσφερε στην Ιστορία και η Αγγελική Κοτταρίδη, με τον επιστημονικό αλλά απλό συνάμα και ζεστό της λόγο, σε μας. Πώς θα μπορούσε, όμως, το περιεχόμενο και η ιδιαιτερότητα αυτής της  εντυπωσιακής ξενάγησης να αποδοθεί μέσα σ’ αυτές τις λίγες γραμμές;

Παύλος Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής