breaking news Νέο

Προϊόντα «μαϊμού» πνίγουν την αγορά, απώλειες ύψους 1,3 δις ευρώ ετησίως σε βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας

Προϊόντα «μαϊμού» πνίγουν την αγορά, απώλειες ύψους 1,3 δις ευρώ ετησίως σε βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας

Τα προϊόντα – μαϊμού εξαπλώνονται συνεχώς και οι πωλήσεις τους πνίγουν την αγορά. Στα χρόνια, δε, της κρίσης και των μνημονίων, που η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων συρρικνώνεται συνεχώς, η προτίμηση σε τέτοιου είδους προϊόντα – αν μη τι άλλο – καθίσταται σε πολλές περιπτώσιες και... αναγκαία!

Όμως το πλήγμα για τον Έλληνα και την εθνική μας οικονομία είναι μεγάλο, αρκεί να αναφερθεί ότι περίπου 125 ευρώ χάνει ετησίως κάθε Έλληνας από τα προϊόντα «μαϊμού».

Νέα έρευνα του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφει απώλειες ύψους 1,3 δις ευρώ ετησίως από προϊόντα «μαϊμού», σε βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Το εν λόγω ποσό αντιστοιχεί στο 12,3% των πωλήσεων σε τομείς που είναι ευάλωτοι σε παραβάσεις δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, όπως φάρμακα, είδη ένδυσης και καλλυντικά.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι νόμιμοι κατασκευαστές απασχολούν λιγότερους εργαζόμενους, καθώς παράγουν λιγότερα από όσα θα παρήγαγαν, αν δεν υπήρχαν προϊόντα παραποίησης/ απομίμησης. Έτσι, σε αυτούς τους τομείς χάνονται άμεσα συνολικά 15.356 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και 434.000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εν λόγω έρευνας του EUIPO, οι απώλειες που καταγράφονται ανά τομέα στην Ελλάδα, έχουν ως εξής : φάρμακα 490.000.000 ευρώ (10,5% των πωλήσεων), είδη ένδυσης 194.000.000 ευρώ (12,8%), καλλυντικά 195.000.000 (16,8%), έξυπνα τηλέφωνα 90.000.000 ευρώ (16,9%), κρασιά και αλκοολούχα ποτά 150.000.000 ευρώ (0,7%).

 

Ένδυση : 23 δις ευρώ η οικονομική ζημιά ετησίως στην Ευρώπη!

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι απώλειες φθάνουν τα 60 δις ευρώ (ή 7,5% των πωλήσεων), με την ένδυση να είναι ο κλάδος που «υποφέρει» περισσότερο, αφού η ετήσια οικονομική ζημιά ξεπερνάει τα 23 δις ευρώ. Οι 13 τομείς που μελετήθηκαν, είναι : καλλυντικά και προϊόντα ατομικής περιποίησης, είδη ένδυσης, υποδήματα και εξαρτήματα ένδυσης, αθλητικά είδη, παιχνίδια κάθε είδους, κοσμήματα και ρολόγια χεριού, τσάντες χεριού και είδη ταξιδιού, ηχογραφημένη μουσική, αλκοολούχα ποτά και κρασί, φαρμακευτικά προϊόντα, φυτοφάρμακα, έξυπνα κινητά τηλέφωνα, μπαταρίες και ελαστικά. Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του EUIPO Aντόνιο Καμπίνος, σκοπός των ερευνών είναι να διασφαλισθεί ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και πολίτες δεν έχουν την παραμικρή αμφιβολία για την αξία της διανοητικής ιδιοκτησίας και τις ζημιές που προκαλούνται από την παραβίασή της.

 

«Ευτυχώς στη Βέροια η Δημοτική Αστυνομία κάνει πολύ καλή δουλειά πάνω στο φαινόμενο αυτό»

Σ' ό,τι αφορά, πάντως, στην πόλη της Βέροιας και στα είδη ένδυσης, το φαινόμενο της πώλησης προϊόντων – μαϊμού φαίνεται πως αντιμετωπίζεται κατάλληλα, σύμφωνα με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Αθηνά Πλιάτσικα – Τσιπουρίδου.

«Θα έλεγα ότι στην πόλη μας η πώληση προϊόντων παραποίησης / απομίμησης σε είδη ένδυσης δεν ευδοκιμεί. Γι' αυτό, βέβαια, ας όψονται οι έλεγχοι που πραγματοποιεί η Δημοτική Αστυνομία και καταφέρνει να κατάσχει τέτοιου είδους προϊόντα, δίνοντας ένα δυνατό χτύπημα στο παραεμπόριο, προς ικανοποίηση συγχρόνως του στεγασμένου εμπορίου. Οφείλουμε ως Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας, να το ξαναπώ, να αποδώσουμε τα εύσημα στη Δημοτική Αστυνομία, για το ότι κάνει μία πολύ καλή δουλειά πάνω σ' αυτό το ζήτημα, σε σημείο με τον τρόπο της αυτό να αποτρέπει άτομα που θα ήθελαν να έρθουν εδώ και να πουλήσουν προϊοντα «μαϊμού».

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να θυμίσω ότι πιο πριν πωλητές προϊόντων – μαϊμού, εκμεταλλευόμενοι τη λαϊκή που υπάρχει κάθε Τρίτη στην πόλη μας, έπαιρναν θέση δίπλα σε ανθρώπους που πληρώνουν στο Δήμο, για να πωλούν τα παραγόμενα προϊόντα τους κανονικά, θαρρώντας πως έτσι θα μπορέσουν να κάνουν τη «δουλειά τους». Όμως η Δημοτική Αστυνομία απέτρεπε τη δραστηριότητά τους, όπως κάνει και τώρα, την οποία σε ένδειξη αναγνώρισης για το έργο της πάνω σ' αυτό το φαινόμενο, την τιμήσαμε στον ετήσιο χορό, που έκανε ο σύλλογός μας το Φεβρουάριο του 2017», προσέθεσε.

Η ίδια, ωστόσο, επεσήμανε πως «μπορεί εδώ στη Βέροια να είμαστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο που κινείται η Δημοτική Αστυνομία και φέρνει τόσο καλά αποτελέσματα στο δικό μας είδος, αλλά σε περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση τα προϊόντα – μαϊμού, που καλύπτουν μία μεγάλη γκάμα, κάνουν θραύση σε πωλήσεις.

Αρκεί να σας πω ότι σε έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σε είδη αξεσουάρ, η εφορία έκανε έφοδο και κατέσχεσε πολλά προϊόντα – μαϊμού, γεγονός που δείχνει το απίστευτο θράσος που έχουν αυτοί οι άνθρωποι, να λειτουργούν σε βάρος του καταναλωτικού κοινού και της εθνικής μας οικονομίας».

 

Ρεπορτάζ: Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής