breaking news Νέο

«Υπόθεση Κατίν» : παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Κεφαλή από τον Δ. Καρασάββα

«Υπόθεση Κατίν» : παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Κεφαλή από τον Δ. Καρασάββα

Ο Χρήστος Κεφαλής, στο εξαιρετικά αποκαλυπτικό βιβλίο του «Υπόθεση Κατίν» (Εκδ. «Επίκεντρο», Θεσσαλονίκη 2017), καταπιάνεται με ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα που διαπράχτηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και απασχολεί ακόμα την διεθνή κοινότητα.

Ο Χ. Κεφαλής, κάνοντας χρήση των αποδεικτικών στοιχείων από την διεθνή ιστοριογραφία και έρευνα, περιγράφει την τραγωδία 22.000 Πολωνών Αξιωματικών. Οι Πολωνοί στρατιωτικοί αφού αιχμαλωτίστηκαν από τον σοβιετικό Στρατό, μετά την είσοδό του στην Πολωνία τον Σεπτέμβριο του 1939, στην συνέχεια, τον Απρίλιο με Μάιο του 1940, δολοφονήθηκαν από τις Σταλινικές Μυστικές Υπηρεσίες στο Κατίν και σε κάποιες άλλες ρωσικές και ουκρανικές περιοχές.

Ο Χ. Κεφαλής, αφού παρουσιάζει αναλυτικά τα στοιχεία, για την «Υπόθεση Κατίν», καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «είναι όντως ένα σταλινικό έγκλημα» (παρόλο που χρεωνόταν επί δεκαετίες στους Ναζί). Ο μεθοδικός Συγγραφέας, αφού ανασκευάζει «τα απίστευτα ψεύδη και, τις παραχαράξεις στους ισχυρισμούς της σταλινικής πλευράς», μας πληροφορεί ότι όσοι αμφισβητούν αυτό το έγκλημα, είναι «μόνο μερικοί ανυπόληπτοι υπερεθνικιστές και νεοφασίστες Ρώσοι ιστορικοί και δημοσιολόγοι – αλλά και κύκλοι περί το ΚΚΕ». Ο Χ. Κεφαλής ενδιαφέρεται για το μέλλον του Σοσιαλιστικού Κινήματος, γι’ αυτό και με την «Υπόθεση Κατίν» θέλει να δείξει «την αντιδραστική και αντισοσιαλιστική φύση του Σταλινισμού, με την οποία συνδέονται τα εγκλήματα και τα ψεύδη του»…

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής