breaking news Νέο

Παρέμβαση αλλαγής ονόματος, για αποκατάσταση του λάθους…

Παρέμβαση αλλαγής ονόματος, για αποκατάσταση του λάθους…

Στην περιπέτεια του ονόματος Μάρκος στην αρχή,  από λάθος, Μάριος μετά, με την παρέμβαση των γονιών του στο ληξιαρχείο για την αποκατάσταση του λάθους, κατά τη βάπτισή του, αναφέρθηκε ο συγγραφέας του βιβλίου «Όχι, δεν είμαι εχθρός του λαού» Μάριος Μαρκοβίτης, στην παρουσίαση του βιβλίου του, το Σάββατο το βράδυ, στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών Βέροιας. «Το  «κάψαμε» το παιδί» φώναζε η μητέρα του, γιατί το όνομα Μάρκος ανήκει στο θείο Μάρκο, κομμουνιστή, που είχε αποδράσει στη Σοβιετική Ένωση και λόγω της συγγένειας αυτής, πηγαινοερχόταν η οικογένειά της στα αστυνομικά τμήματα. Το περιστατικό ξύπνησε μνήμες σε αρκετούς παλαιότερους, για τη ρετσινιά των «Μιασμάτων» - Κομμουνιστών, που ακολουθούσε και όλους τους συγγενείς, όταν κάποιος  από την οικογένεια ανήκε στο χώρο αυτό.

Την ίδια κατάσταση βίωναν, βέβαια, και οι απόγονοι του Μάρκου Μαρκοβίτη στη Σοβιετική Ένωση, που είχε εκτελεστεί εκεί ως κατάσκοπος. Γιατί, αν είχες την ατυχία να έχεις συγγενή ή φίλο, που είχε διωχθεί  επί Στάλιν, έπρεπε να ζεις στην αφάνεια, διαφορετικά δεν επιβίωνες. Τα χρόνια ήταν ζοφερά και δεν κρύβονται, όσες προσπάθειες κι αν κάνουν αποτιμητές των χρόνων εκείνων.

Τα μικρά πράγματα - όπως είπε ο συγγραφέας -δείχνουν τις τραγικές συνέπειες, που μπορεί να έχει ο διχασμός, τονίζοντας πως ακόμα και σήμερα δεν έχουμε απαλλαγεί από την κατάσταση αυτή. Όταν ο διχασμός περάσει στις οικογένειες, στη γειτονιά, στα σπίτια, τότε είναι επικίνδυνος. Λέγοντας πόσο μοιάζει με σημερινές καταστάσεις, όταν λέμε ή εμείς ή αυτοί ή να φύγουν αυτοί, να έρθουμε εμείς, συντηρώντας ένα κλίμα έντασης και πόλωσης.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής