breaking news Νέο

"Φέρτε πίσω τα κλεμμένα !!!", άρθρο του Βασίλη Κυριαζή

Στο Παρίσι, στο μουσείο του Λούβρου, θα συναντήσει ένας επισκέπτης στις συλλογές του μουσείου ένα μεγάλο πλήθος εκθεμάτων από την Ελλάδα. Γνωστά στους περισσότερους Έλληνες είναι η Νίκη της Σαμοθράκης, η Αφροδίτη της Μύλου και η παράσταση από τη μετώπη της Ακρόπολης των Αθηνών. Λιγότεροι όμως Έλληνες γνωρίζουν ότι στο μουσείο του Λούβρου υπάρχουν εκατοντάδες εκθέματα (κλεμμένα) από τη Μακεδονία και συγκεκριμένα από ανασκαφές που έκαναν Γάλλοι αρχαιολόγοι ( L. Heuzet, H. Daumet το 1861 ) στη Βεργίνα και τα Παλατίτσια του Νομού Ημαθίας.

Σε περίοπτη θέση του μουσείου βρίσκονται 2 πόρτες ενός Μακεδονικού Τάφου από τα Παλατίτσια Ημαθίας και όπως διαβάζει κάποιος επισκέπτης την εξήγηση αυτού του εκθέματος, που είναι μόνο στα Γαλλικά, μπορεί να διαβάσει : Φύλλα πόρτας από τάφο στα Παλατίτσια (Μακεδονικό), Τέλος του 4ου αιώνα Π.Χ., Βεργίνα, Μακεδονία, Ελλάδα.

Το 1861, επί τουρκοκρατίας, η Μακεδονία λεηλατήθηκε για άλλη μια φορά στην Ιστορία από ξένους, αυτή την φορά από Γάλλους ειδικούς στην αρχαιολογία . Στο παρελθόν κατέκλεψαν την περιοχή οι Γαλάτες μισθοφόροι, που ήταν άριστοι τυμβωρύχοι, έπειτα οι Ρωμαίοι κατακτητές έκλεψαν τον πλούτο της Μακεδονίας και παρέλασαν στη Ρώμη επί 3ημέρου με τα λάφυρά τους και σήμερα έρχονται οι 300 της Βουλής, για να δώσουν και το όνομα της Μακεδονίας στο κρατίδιο των Σκοπίων. 

Με αφορμή τους κλεμμένους θησαυρούς της Μακεδονίας μας στο Λούβρο, θέλω να εκφράσω την προσωπική μου άποψη η οποία είναι ότι όλα τα Ελληνικά αρχαία που κοσμούν τις προθήκες μουσείων του εξωτερικού πρέπει να επιστρέψουν στον τόπο τους, την Ελλάδα και όχι να βρίσκονται σε ξένα μουσεία και να θησαυρίζουν από τις εισπράξεις των εισιτηρίων όλοι οι άλλοι εκτός από τους νόμιμους κληρονόμους,  τους Έλληνες.

 

Κυριαζής Βασίλης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής