breaking news Νέο

Η θριαμβεύτρια του Roland Garros Βλάχα με ρίζες το Σοχό Θεσσαλονίκης

  • Η θριαμβεύτρια του Roland Garros Βλάχα με ρίζες το Σοχό Θεσσαλονίκης
  • Η θριαμβεύτρια του Roland Garros Βλάχα με ρίζες το Σοχό Θεσσαλονίκης

Μετά από δύο ανεπιτυχείς τελικούς σε επίπεδο Grand Slam, η τενίστρια από τη Ρουμανία Σιμόνα Χάλεπ κατάφερε να πανηγυρίσει τον πρώτο μέγιστο τίτλο της καριέρας της, κατακτώντας το φετινό Roland Garros στο Παρίσι, κερδίζοντας την Αμερικανίδα Σλόαν Στίβενς.

Η θριαμβεύτρια του γαλλικού τουρνουά Σιμόνα Χάλεπ (Sirma alu Xalepi), κόρη του Στέριου και της Τάνας, έχει καταγωγή βλάχικη. Οι παππούδες της και από τις δύο πλευρές, με απώτερη καταγωγή τη Γράμμουστα, γεννήθηκαν στο Σοχό, έξω από τη Θεσσαλονίκη και μετοίκησαν στη Ρουμανία την εποχή των εθνικιστικών παροξυσμών και των δημογραφικών ανακατατάξεων στα Βαλκάνια, τη δεκαετία του 1930.

Η 26χρονη τενίστρια γεννήθηκε στην Κωστάντζα και πρωτομίλησε τη βλάχικη γλώσσα. Είναι περήφανη για τη βλάχικη καταγωγή της, συμμετέχει - όσο της επιτρέπει ο ελεύθερος χρόνος της - σε πολιτιστικές δράσεις των Βλάχων της Ρουμανίας, των οποίων αποτελεί εμβληματική μορφή. Ασχολείται με το τένις από τα έξι (6) της χρόνια.

Στα δεκαέξι (16) μετακόμισε στο Βουκουρέστι, για να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τένις. Σε όλη την προσπάθειά της είχε προπονητή και συμπαραστάτη τον πατέρα της, παλιό αθλητή, και κατάφερε με απίστευτη προσήλωση στο άθλημα να φθάσει, μετά από πολλές επιτυχίες, στο μεγάλο θρίαμβο του Roland Garros στο Παρίσι.

Στο πλευρό της τενίστριας στον τελικό του Ρολάν Γκαρός βρισκόταν, εκτός από την οικογένειά της, η μεγαλύτερη αθλήτρια της γυμναστικής όλων των εποχών, η Ρουμάνα Νάντια Κομανέτσι, καθώς και ο διάσημος ποδοσφαιριστής Γκεόργκι Χάτζι, βλάχικης και αυτός καταγωγής, φίλος της οικογένειας Χάλεπ.

Η Σιμόνα δεν επισκέφθηκε ακόμη την Ελλάδα, σε αντίθεση με τους γονείς της που πέρυσι (2017), με αφορμή το Αντάμωμα των Βλάχων στη Λάρισα, επισκέφθηκαν τις πατρογονικές τους εστίες στην Ελλάδα.


Στη φωτογραφία ο πατέρας της Σιμόνα Χάλεπ, τρίτος από αριστερά (όπως βλέπουμε), στη Βέροια

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής