breaking news Νέο

Brand name το Ροδάκινο για τη Βέροια, με απόλυτη επιτυχία το τριήμερο Φεστιβάλ

  • Brand name το Ροδάκινο για τη Βέροια, με απόλυτη επιτυχία το τριήμερο Φεστιβάλ
  • Brand name το Ροδάκινο για τη Βέροια, με απόλυτη επιτυχία το τριήμερο Φεστιβάλ
  • Brand name το Ροδάκινο για τη Βέροια, με απόλυτη επιτυχία το τριήμερο Φεστιβάλ
  • Brand name το Ροδάκινο για τη Βέροια, με απόλυτη επιτυχία το τριήμερο Φεστιβάλ
  • Brand name το Ροδάκινο για τη Βέροια, με απόλυτη επιτυχία το τριήμερο Φεστιβάλ
  • Brand name το Ροδάκινο για τη Βέροια, με απόλυτη επιτυχία το τριήμερο Φεστιβάλ
  • Brand name το Ροδάκινο για τη Βέροια, με απόλυτη επιτυχία το τριήμερο Φεστιβάλ
  • Brand name το Ροδάκινο για τη Βέροια, με απόλυτη επιτυχία το τριήμερο Φεστιβάλ
  • Brand name το Ροδάκινο για τη Βέροια, με απόλυτη επιτυχία το τριήμερο Φεστιβάλ
  • Brand name το Ροδάκινο για τη Βέροια, με απόλυτη επιτυχία το τριήμερο Φεστιβάλ
  • Brand name το Ροδάκινο για τη Βέροια, με απόλυτη επιτυχία το τριήμερο Φεστιβάλ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 15-17 Ιουνίου, στη Βέροια, το 3ο Φεστιβάλ Ροδάκινου, με διοργανωτή τον Τουριστικό Όμιλο Βέροιας και υποστηρικτές του ως συνδιοργανωτές την Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, το Επιμελητήριο Ημαθίας και το Δήμο Βέροιας. Το Φεστιβάλ αποτέλεσε στην ουσία ένα μέσο ανάδειξης του εξαγώγιμου προϊόντος της περιοχής μας, μέσα από τη γαστρονομία, τη φωτογραφία, με σκοπό να καταστήσει μέσω αυτού τουριστικό πόλο έλξης την Ημαθία.

Το Φεστιβάλ Ροδακίνου είχε απ' όλα : Βιωματικές εμπειρίες συγκομιδής Ροδακίνων για οικογένειες, παιχνίδια για παιδιά, έκθεση φωτογραφίας, συνέδριο για το ροδάκινο, γιορτή γαστρονομίας, θεατρική παράσταση και συναυλία.

Το τριήμερο πρόγραμμα ξεκίνησε με το 3ο Διεθνές Συνέδριο για το Ροδάκινο, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (15/6) στο ξενοδοχείο «ΑΙΓΕΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ» και στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας, Ζήσης Πατσίκας, ανέφερε πως ο θεσμός θωρακίζεται και θέτει βάσεις για περαιτέρω εξέλιξη, ενώ συνάμα παρουσίασε και τις επόμενες δράσεις του Φεστιβάλ, που κάθε χρόνο επιχειρείται από τους διοργανωτές να είναι νέες και πρωτότυπες, όπως η βιωματική δράση συγκομιδής για οικογένειες, κάτι που είχε μεγάλη ανταπόκριση.

Στην αναφορά του ο πρόεδρος του ΤΟΒ συμπεριέλαβε και κάποιους από τους σκοπούς του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας, που πέρα από τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, είναι το ροδάκινο να αναδειχθεί ως ένα βασικό συστατικό της σύγχρονης γαστρονομίας, να συνεισφέρει στον αγροτουρισμό κ.α.

Ο Ζήσης Πατσίκας έκλεισε το χαιρετισμό του κάνοντας αναφορά και στις δύσκολες καταστάσεις που βιώνει η χώρα μας και ειδικά οι αγρότες, με καλές και κακές χρονιές. «Παράγουμε τα καλύτερα ροδάκινα και κομπόστα στον κόσμο. Πρέπει ο καθένας με τον τρόπο του να στηρίξει την παραγωγή. Η γιορτή του Ροδάκινου είναι ένα παιδί της κρίσης, γεννήθηκε στα δύσκολα. Φανταστείτε τι μπορούμε να κάνουμε, όταν θα έρθουν τα καλύτερα».

 

Κ. Καλαϊτζίδης : «Σήμερα κάνουμε γιορτή, αλλά μήπως θα έπρεπε να κάνουμε επιμνημόσυνη δέηση;»

Χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, αφού πρώτα συνεχάρη τον ΤΟΒ για τις δράσεις του και το ότι «είναι τιμή για μένα να βρίσκομαι στο συνέδριο αυτό», στάθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της παραγωγής και διακίνησης ροδάκινων, όπως οι υψηλοί φόροι, οι ασφαλιστικές εισφορές και το Ρωσικό Εμπάργκο. «Σήμερα κάνουμε γιορτή για το Ροδάκινο, αλλά μήπως θα έπρεπε να κάνουμε επιμνημόσυνη δέηση;», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε, δε, πως δίπλα από το Ροδάκινο δουλεύουν χιλιάδες υπάλληλοι, τα παρεμφερή επαγγέλματα, ενώ ολοκλήρωσε, λέγοντας : «Η κεντρική διοίκηση της χώρας θα πρέπει να κοιτάξει το προϊόν της περιοχής μας, το ροδάκινο, αυτόν το «χρυσό» που έχουμε.

Καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου. Και του χρόνου να είμαστε καλά».

 

Κ. Βοργιαζίδης : «Βέροια και ροδάκινο είναι έννοιες αλληλένδετες»

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης (προσερχόμενος μάλιστα στην αίθουσα από ταξίδι του στην Αθήνα) επεσήμανε πως «ο τόπος μας, πέρα από την πολιτιστική του ιστορία, φημίζεται για την εξαιρετική καλλιέργεια προϊόντων, έχοντας ως ναυαρχίδα το ροδάκινο. Το ροδάκινο δεν συνιστά απλά προϊόν, συνιστά brand name. Ροδάκινο σημαίνει Βέροια. Είναι αλληλένδετες έννοιες».

Χαιρετισμό ακόμα στο συνέδριο απηύθυνε και ο κ. Λογγινίδης, εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, ενώ από την πλευρά του ο Στέφανος Αποστολίδης, εκ μέρους του Επιμελητηρίου Ημαθίας, υπογράμμισε πως το Επιμελητήριο είναι κοντά σε τέτοιες προσπάθειες, ενώ χαρακτήρισε το ροδάκινο ως το πιο σημαντικό φρούτο της περιοχής.

Χαιρετισμό απέστειλε στο συνέδριο και η βουλευτής Φρόσω Καρασαρλίδου, η οποία και ευχήθηκε το Συνέδριο αυτό να συνεχισθεί και τα επόμενα χρόνια.

 

Ομιλίες

Κατόπιν ξεκίνησαν οι ομιλίες του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου για το Ροδάκινο, με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλη Κόκκαλη να είναι – σύμφωνα με το πρόγραμμα – πρώτος ομιλητής και με θέμα: «Ρυθμίσεις «κόκκινων» αγροτικών δανείων». Πλην όμως, ο κ. Κόκκαλης δεν κατέστη δυνατόν να δώσει το «παρών», για το λόγο ότι θα έπρεπε να βρίσκεται στη Βουλή, ένεκα της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ κατά της κυβέρνησης και της ψηφοφορίας που θα ακολουθούσε, με αφορμή τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για το θέμα της ονομασίας του γειτονικού κράτους των Σκοπίων.

 

Καταβολή αποζημιώσεων από περσινές βροχοπτώσεις μέχρι 20 Ιουλίου

Το λόγο αμέσως μετά πήρε ο κ. Αντώνογλου Νικόλαος, γενικός γραμματέας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος και κόμισε «ειδήσεις» για τον αγροτικό κόσμο και δη τους ροδακινοπαραγωγούς.

Ειδικότερα, ο κ. Αντώνογλου ανέφερε ότι μέχρι τις 20 Ιουλίου θα γίνει η καταβολή των αποζημιώσεων από τις περσινές βροχοπτώσεις και πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσπαθεί να συνδέσει την αγροτική παραγωγή με τον Τουρισμό, βάζοντας τα τοπικά προϊόντα στα ξενοδοχεία.

Ένα άλλο ζήτημα, το οποίο έθιξε ο κ. Αντώνογλου, ήταν ότι το Υπουργείο δεν θα επιτρέψει τη «μαύρη» διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, σημειώνοντας πως : «Ας το σκεφθούν καλά, αυτοί που διακινούν χωρίς παραστατικά προϊόντα, θα έρθει η ώρα που θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις». Στην αναφορά του ακόμα ο κ. Αντώνογλου έβαλε και τα «στέκια». «Θα πρέπει να τελειώσει και αυτή η ιστορία με τα «στέκια», που παραλαμβάνουν ροδάκινα», τόνισε κατηγορηματικά, ενώ έκλεισε, λέγοντας ότι γίνεται μία προσπάθεια, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για μείωση των αγροτικών χρεών (έως το 20% του αρχικού ποσού).

Τη σκυτάλη πήρε ευθύς αμέσως ο κ. Ιωάννης Χανιωτάκης, Senior Director Ανάπτυξη Εργασιών Αγροτικού Τομέα – Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς με θέμα: «Σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία για την Ανάπτυξη της Καλλιέργειας των Ροδάκινων».

Επόμενος ομιλητής στο συνέδριο υπήρξε ο Javier Basols, President  Cooperativas Agro – Alimentarias de Espana (πρόεδρος Αγροδιατροφικών Συνεταιρισμών Ισπανίας) με θέμα: «Δομή και εξέλιξη της παραγωγής ροδακίνου/νεκταρινιού στην Ισπανία», ενώ τη σκυτάλη στη συνέχεια πήρε ο κ. Μερέας Βασίλης, πρώην Διευθυντής Αγροτικής Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Διεθνών Σχέσεων ΥΠΑΑΤ, μιλώντας για την ΚΑΠ μετά το 2020».

Ειδικότερα, ο κ. Μερέας αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της Επιτροπής «Το μέλλον των τροφίμων και της Γεωργίας» 17-11-2017, στον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027 της ΚΑΠ, στον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027 της ΚΑΠ για την Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε ακόμα και στο πλαίσιο των άμεσων ενισχύσεων, οι οποίες έχουν να κάνουν με τις αποσυνδεμένες ενισχύσεις και τις προαιρετικές συνδεδεμένες ενισχύσεις.

 

Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας

Οι εργασίες του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου για το Ροδάκινο έκλεισαν με συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, στην οποία το αντικείμενο υπήρξε: «Νέες αγορές για το ροδάκινο: Στόχος εφικτός ή ουτοπία;».

Συμμετείχαν οι Χαμπίδης Δημήτρης – Γιαννακάκης Χρήστος – Πρόεδρος Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Γιάννης Στεργίου – Εμπορικός Διευθυντής Novacert EΠΕ, Αποστολίδης Στέφανος-αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Ημαθίας – εξαγωγέας Tasty Fruit Ο.Ε.

 

Χρ. Γιαννακάκης : «Διαπιστώσαμε ότι δεν είναι εύκολο να κάνουμε νέες αγορές»

Όπως επεσήμανε ο κ. Γιαννακάκης Χρήστος, «καταθέσαμε πρόγραμμα στους Άραβες για νέες αγορές, όμως διαπιστώσαμε ότι δεν είναι εύκολο να κάνουμε νέες αγορές. Είδαμε ότι είναι πολύ μικρό το όραμα σε διαστάσεις για νέες αγορές. Είναι δύσπιστοι οι Άραβες. Γι' αυτό, όταν λέμε νέες αγορές, είναι να κλέψουμε μερίδιο από τους Ισπανούς και τους Ιταλούς. Γιατί το ροδάκινο δεν μπορεί να πάει μακριά. Συνεπώς, εφικτός στόχος οι νέες αγορές, όχι όμως αυτό που είχαμε στο μυαλό μας».

Με τα λεγόμενα του κ. Γιαννακάκη συμφώνησε και ο κ. Στέφανος Αποστολίδης, ο οποίος σημείωσε πως «για μένα η πιο αξιόπιστη αγορά για το ροδάκινο ήταν αυτή της Γερμανίας, αλλά την πετάξαμε. Μπορούμε να πετύχουμε και να κερδίσουμε μερίδιο στις χώρες που είναι δίπλα μας, αλλά θα πρέπει να λυθούν και πολλά προβλήματα. Όπως αυτό της μεταφοράς, όπου το αποτέλεσμα είναι να μην καταφέρνουμε να είμαστε έγκαιρα στην αγορά, τη στιγμή που, μην ξεχνάμε, τα προϊόντα μας είναι 3 ημερών, ενώ οι Ιταλοί είναι πιο κοντά σε μια τέτοια περίπτωση.

Έχουμε ακόμα να κάνουμε και με διαρθρωτικά ζητήματα, τα οποία, εφ' όσον λυθούν, μπορούμε να κερδίσουμε μερίδιο στην αγορά με τη συνεχή ροή προϊόντων. Πρέπει επίσης να γίνουν διορθώσεις στις καλλιέργειες. Δηλαδή να ξηλωθούν ποικιλίες που δεν έχουν ζήτηση και να μπουν ποικιλίες προϊόντων που έχουν ζήτηση. Εγώ πιστεύω στην ομαδικότητα, στη συνεργασία και να έχουμε πολλά προϊόντα. Όμως ας κοιτάξουμε να κάνουμε καλύτερα τα του οίκου μας. Έχουμε χώρες που θέλουν τα προϊόντα μας».

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Στεργίου υπογράμμισε με νόημα : «Δεν είναι ουτοπικό το ερώτημα, αν μπορούμε νέες αγορές στο ροδάκινο. Μπορούμε να στραφούμε στις αγορές που είχαμε αφήσει».

Τέλος, ο Δημήτρης Χαμπίδης επεσήμανε πως «αυτό που δεν έχουμε κάνει μέχρι τώρα, είναι ότι δεν έχουμε στρατηγική στη διαχείριση του προϊόντος, μετά τη συγκομιδή του. Εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε. Εδώ θα αναφέρω ένα παράδειγμα. Η Ολλανδία είναι μία χώρα που δεν εξάγει προϊόντα, αλλά παίρνει προϊόντα και τα μοιράζει μέσω logistics. Γι' αυτό, λοιπόν, πρέπει να καθίσουμε όλοι μας και να κάνουμε αυτό που όλοι μας έχουμε συνομολογήσει. Και το πιο κύριο είναι οι αγρότες να μπούνε σε συνεταιρισμούς».

Το παρόν στις εργασίες του Συνεδρίου έδωσαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Θεόφιλος Τεληγιαννίδης και Νίκη Καρατζιουλα, ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας Νίκος Ουσουλτζόγλου, ο Συντονιστής της ΝΕ Ημαθίας ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κωστόπουλος, ο πολιτευτής της ΝΔ Τάσος Μπαρτζώκας, ο πρόεδρος της VENUS Αντώνης Μαρκοβίτης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ημαθίας Παναγιώτης Παλπάνας, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕ κ. Μάμαλης, η πρόεδρος της ΔΗΜ. - ΤΟ. Βέροιας της ΝΔ και σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας Συρμούλα Τζήμα – Τόπη, ο Γραμματέας του Δήμου Κώστας Τσιλογιάννης και αγρότες της περιοχής.

 

Άλλες εκδηλώσεις

Πέρα από την πραγματοποίηση του Διεθνούς Συνεδρίου για το ροδάκινο, ο κόσμος είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει και ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων μέσα σ' αυτό το τριήμερο (15-17 Ιουνίου). Ειδικότερα, τα αποτελέσματα του φωτογραφικού διαγωνισμού με θέμα: «Ανθισμένες Ροδακινιές» (στον οποίο νικητής υπήρξε ο Αθηναίος Αλέξανδρος Μαλαπέτσας), το «Κυνήγι του κρυμμένου ροδάκινου»: Κρυμμένα σημειώματα, γρίφοι και ερωτήσεις που δυσκόλεψαν τους μικρούς συμμετέχοντες. Τη δική μας πόλη, τη θεατρική παράσταση που δόθηκε από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας, ενώ τις εντυπώσεις έκλεψε η δράση «Μαζεύουμε ροδάκινα», όπου γονείς και παιδιά πήγαν στο χωράφι, μάζεψαν και γεύτηκαν τα πιο φρέσκα ροδάκινα. Ζωγράφισαν και φωτογράφισαν ροδακινιές και έμαθαν χρήσιμες διατροφικές πληροφορίες για τα φρούτα. Όπως επίσης το ότι άκουσαν τις ιστορίες των παραγωγών, παίρνοντας το κολατσιό τους στην ύπαιθρο. Επίσης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ παρουσιάστηκαν 50 σπιτικές συνταγές με ροδάκινο της Κικής Εμμανουηλίδου, ενώ οι καλύτεροι σεφ της πόλης κέρασαν τους επισκέπτες ριζότο, τάρτες, κέικ, burgers, finger – food, γρανίτες, δροσερά coktails, μέχρι και μπύρα με επίγευση ροδάκινο.

Το 3ο Φεστιβάλ Ροδάκινου ολοκληρώθηκε την Κυριακή το βράδυ με συναυλία του Δώρου Δημοσθένους στο πάρκο της Ελιάς.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής