breaking news Νέο

Θέλετε να βοηθήσετε το ποδόσφαιρο;

Θέλετε να βοηθήσετε το ποδόσφαιρο;

Λίγα θετικά και πολλά αρνητικά έκρυβε η συνάντηση της τεχνικής επιτροπής της ΕΠΣ Ημαθίας με τους εκπροσώπους των ομάδων, που προγραμματίστηκε από την Ένωση μας και πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα το βράδυ στον πολυχώρο της Ελιάς με σκοπό όχι μόνο να ακουστούν, αλλά και να συζητηθούν οι απόψεις και οι ιδέες των ανθρώπων που ασχολούνται με τα τμήματα υποδομής: Των προπονητών και των παραγόντων.

 

***

Ιδέες και απόψεις, που πολλές φορές αποτελούν απόσταγμα πολλών χρόνων εμπειρίας, λόγω της ενασχόλησης τους με το αντικείμενο, τα πρωταθλήματα υποδομής, για τα οποία υποτίθεται κλήθηκαν όχι απλά για να καταθέσουν απόψεις που θα περάσουν απαρατήρητες, αλλά θα συζητηθουν αυτές και γιατί όχι, εφόσον κριθεί ότι βρίσκονταν προς την σωστή κατεύθυνση για την βελτίωση των τμημάτων υποδομής, θα συμπεριληφθούν στις προκηρύξεις των πρωταθλημάτων τους και θα εφαρμοστούν.

***

Και λέμε υποτίθεται, επειδή όλοι αυτοί οι άνθρωποι που πήγαν την Δευτέρα το βράδυ στην συγκέντρωση, από τα τέσσερα σημεία της Ημαθίας, όχι τόσο πολλοί, όσο η σοβαρότητα του θέματος, είναι αλήθεια, τελικά αποδείχθηκε ότι δεν κλήθηκαν για να καταθέσουν ιδέες και απόψεις που θα συζητούντο, αλλά απλά για να ακούσουν τις εισηγήσεις – ευαγγέλιο – του «υπεύθυνου», που είχε ήδη αποφασίσει για το τι ακριβώς θα ισχύσει και τους κάλεσε για να τους το ανακοινώσει!!

 

***

Με απλά λόγια. Ο εκπρόσωπος της τεχνικής επιτροπής της Ένωσής μας, με ενάμιση χρόνο ενασχόλησης με τα κοινά της ΕΠΣ Ημαθίας και κάποια ακόμη χρόνια ποδοσφαιρικής καριέρας, φαντάζεται ότι τα έχει μάθει όλα γύρω από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και μπορεί πλέον να έχει το αλάθητο του Πάπα!!!

***

Όμως να μιλήσουμε, όπως εξ' άλλου το συνηθίζουμε όλα αυτά τα χρόνια στα  σχόλια μας, με χειροπιαστά παραδείγματα, που μπορεί να τα κατανοήσει και ο πιο απλοϊκός νους.

***

Ο υπεύθυνος λοιπόν της τεχνικής επιτροπής της Ένωσής μας ανακοίνωσε ότι την νέα περίοδο (2018 – 2019) θα γίνει προσπάθεια, που πιστεύει ότι θα ευδοκιμήσει, να λειτουργήσουν δύο πρωταθλήματα υποδομής υπό την σκέπη της ΕΠΣ Ημαθίας.

 

***

 

Το Κ16 στο οποίο θα μπορούν να αγωνιστούν ποδοσφαιριστές που γεννήθηκαν από το 2003 και εντεύθεν και το Κ14 που θα περιλαμβάνει παίκτες γεννηθέντες από το 2005 και μετά.

 

***

Το πρωτάθλημα των Κ16 θα διεξάγεται το Σάββατο το πρωί για να μπορούν, αν χρειασθεί οι ομάδες της β' κατηγορίας που έχουν και τμήματα υποδομής, να χρησιμοποιούν όλους τους ποδοσφαιριστές τους και το Κ14 μετατίθεται για την Κυριακή.

***

Και όταν ρωτήθηκε ότι ναι μεν με τον τρόπο αυτό βολεύονται οι ομάδες της β' κατηγορίας, με τις ομάδες όμως της Α! που παίζουν το Σάββατο και θέλουν να χρησιμοποιήσουν επίσης 16χρονους παίκτες, έστω και σαν αλλαγή, τι γίνεται; Κούνησε το κεφάλι σαν να έλεγε και τι με ενδιαφέρει εμένα γι' αυτές;

 

***

Όσον αφορά τους νεαρούς παίκτες που είναι υποχρεωμένοι με βάση την προκήρυξη του πρωταθλήματος να χρησιμοποιεί σε επίσημο παιχνίδι μια ομάδα Α' κατηγορίας, όπως αποκάλυψε ο υπεύθυνος της τεχνικής επιτροπής της ΕΠΣ Ημαθίας δική του πρόταση είναι να γίνουν δύο. Όμως εδώ σημασία έχει ποιούς θεωρεί νεαρούς και εξελίσιμους ποδοσφαιριστές σε ομάδες που αγωνίζονται στα τοπικά πρωταθλήματα. Αυτούς που γεννήθηκαν το 1999!!!

Ναι, σωστά διαβάζετε, κάθε ομάδα της Α' κατηγορίας την νέα περίοδο θα είναι υποχρεωμένη να χρησιμοποιεί τουλάχιστον δύο ποδοσφαιριστές που έκλεισαν τα 20 και βαδίζουν στα 21!!! Και αυτό για κάποιους θεωρείται ότι βοηθάει τους νεαρούς παίκτες, διαφορετικά γιατί να ισχύσει και να μην αφήσουμε τις ομάδες να χρησιμοποιούν όποιας ηλικίας ποδοσφαιριστές θέλουν!!!

***

Και όταν ρωτήθηκε, μα είναι δυνατόν να θεωρεί νεαρό και ταλαντούχο ακόμη, με τα δεδομένα της Α' κατηγορίας της Ένωσής μας έναν παίκτη που πάτησε τα 21 απάντησε με απάθεια.

 

***

«Και τι θέλετε να κάνω εγώ; Να υποχρεώσω το... (ανέφερε το όνομα ομάδας που εξ' ολοκλήρου το ρόστερ της αποτελείται από λεγεωνάριους και παράλληλα πρωταγωνιστεί στην μεγάλη κατηγορία της Ένωσης μας) να πάρει και νεαρούς κάτω των 20;

 

***

Εδώ βρίσκεται το πρόβλημα. Πως θα βολευτούν δύο – τρεις ομάδες, για να μην δυσαρεστηθούν οι παράγοντές τους, που πιθανόν να βρίσκονται και πιο κοντά στην Ένωση και περνάει ο λόγος τους. Βλέπουμε λοιπόν το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Δεν μας ενδιαφέρει το συμφέρον του ποδοσφαίρου, ούτε καν πολλές φορές τα «θέλω» της πλειοψηφίας των ομάδων. Αρκεί να βολευτούνε οι ημέτεροι.

 

***

 

Λοιπόν το ανδρικό τμήμα μιας ομάδας, αν θέλουμε να βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο, αλλά και γενικότερα τις ομάδες της περιοχής μας, θα πρέπει να αποτελεί συνέχεια των τμημάτων υποδομής της.

***

Τι σημαίνει αυτό;

Σωστή η απόφαση της ΕΠΣ Ημαθίας να διοργανώσει δύο πρωταθλήματα τμημάτων υποδομής και σωστή η παρέμβαση της για τους νεαρούς παίκτες που πρέπει να χρησιμοποιούν οι ομάδες της Α' κατηγορίας σε επίσημα παιχνίδια. Λάθος όμως οι χρονολογίες που επέλεξε.

***

Τα πρωταθλήματα των τμημάτων υποδομής που πρέπει να διοργανώσει η ΕΠΣ Ημαθίας, για να βοηθηθεί πραγματικά το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της περιοχής μας, αλλά και οι ομάδες είναι το Κ17 και το Κ15 με κάποιες όμως παρεμβάσεις στις προκηρύξεις τους σε σχέση με αυτά που προβλέπει η ΕΠΟ.

 

***

Στο Κ17 θα μπορούν να αγωνίζονται και 16χρονοι, ποδοσφαιριστές, ενώ στο Κ15 και παίκτες μικρότερης ηλικίας, όπως λειτουργούσε μέχρι σήμερα το παιδικό πρωτάθλημα.

 

***

Και μην βιαστούν να μας πουν οι υπεύθυνοι  ότι αυτό δεν προβλέπεται από το έγγραφο της ΕΠΟ που έχουν στα χέρια τους, πριν ρωτήσουν κάποιον καλύτερο γνώστη του θέματος, γιατί θα εκτεθούν.

 

***

 

Στα τοπικά πρωταθλήματα, οποιασδήποτε μορφής, η διοργανώτρια αρχή, δηλαδή η Ένωση, πάντα έχει τα περιθώρια να παρεμβαίνει και να προσθέσει όρους στην προκήρυξη ενός πρωταθλήματος. Έτσι προκύπτει και η υποχρεωτική χρησιμοποίηση νεαρών παικτών κάτι που δεν προβλέπεται από την ΕΠΟ.

 

***

Όσον αφορά τους νεαρούς παίκτες που θα είναι υποχρεωμένη μια ομάδα Α' κατηγορίας να χρησιμοποιήσει αυτή, κατά την άποψή μας, δεν πρέπει να είναι μεγαλύτεροι του ενός έτους από αυτούς που δικαιούνται να παίξουν στο πρωτάθλημα υποδομής, που διοργανώνει η Ένωση. Δηλαδή 18 ετών. Για να υπάρχει συνέχεια μεταξύ των τμημάτων υποδομής και της ανδρικής ομάδας.

 

***

Και για να το μαζέψουμε το θέμα. Τα δύο πρωταθλήματα υποδομής που αποφάσισε να διοργανώσει η Ένωσή μας, επαναλαμβάνουμε κατά την άποψή μας για να βοηθηθεί το ποδόσφαιρο και οι ομάδες θα πρέπει να είναι το Κ17 με παίκτες που γεννήθηκαν το 2002 και το 2003 και το Κ15 με παίκτες από το 2004 και εντεύθεν, ενώ οι μικροί που θα είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιεί απαραίτητα μια ομάδα Α' κατηγορίας θα πρέπει να έχουν γεννηθεί από το 2001 και μετά.

 

Γράφει ο Νίκος Καμπούρης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής