breaking news Νέο

Φόρος 0,8% σε βάρος των φαρμακοποιών, αν ο ασθενής αγοράζει πρωτότυπο φάρμακο αντί για γενόσημο

  • Φόρος 0,8% σε βάρος των φαρμακοποιών, αν ο ασθενής αγοράζει πρωτότυπο φάρμακο αντί για γενόσημο
  • Φόρος 0,8% σε βάρος των φαρμακοποιών, αν ο ασθενής αγοράζει πρωτότυπο φάρμακο αντί για γενόσημο

Την οργή των φαρμακοποιών της Ημαθίας και κατ' επέκταση όλης της επικράτειας έχει προκαλέσει το χαράτσι, που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, με διάταξη σε υπό συζήτηση νομοσχέδιο, επιβάλλει φόρο 0,8% σε βάρος των φαρμακοποιών, στην περίπτωση που ο ασθενής αγοράσει πρωτότυπο και όχι γενόσημο φάρμακο!

Παράλληλα, επιβάλλει στα φαρμακεία να διατηρούν ελάχιστες ποσότητες φαρμάκων ανά θεραπευτική κατηγορία, την ώρα που δεν έχει καταφέρει να λύσει το μεγάλο πρόβλημα των ελλείψεων.

 

«Στοχευμένος ο φαρμακευτικός κλάδος»

Εκτός λογικής χαρακτηρίζει, μιλώντας στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας (ΦΣΗ) Σοφία Κατή το χαράτσι και εξηγεί ότι οι κυβερνώντες εισάγουν διάταξη, με την οποία ο φαρμακοποιός θα πληρώνει από την τσέπη του, αν ο ασθενής επιλέξει πρωτότυπο φάρμακο με την υπογραφή του ή αν ο γιατρός συνταγογραφήσει πρωτότυπο φάρμακο με τη σφραγίδα του.

«Ενώ μέχρι χθες ψάχναμε κίνητρα, για να αυξηθεί η χρήση των γενοσήμων, σήμερα τιμωρούνται οι φαρμακοποιοί για μια επιλογή, που κάνουν κάποιοι άλλοι», λέει χαρακτηριστικά η κ. Κατή.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει η ίδια, «ο Φαρμακευτικός κλάδος είναι στοχευμένος, επιβαρύνοντας διαρκώς τα φαρμακεία με άδικους, παράλογους φόρους, όπου επιχειρείται η μείωση των φαρμακείων στην επικράτεια».

 

«Δηλαδή τι πρέπει να κάνει ο φαρμακοποιός, να οπλοφορεί, για να του το επιβάλλει;»

Ακόμα πιο αιχμηρός και αποκαλυπτικός παρουσιάζεται ο πρώην Γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας Αργύρης Φουκαλάς. «Αφού δεν μπόρεσαν, μ' όσα μέσα πήραν, τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και αφού δεν μπόρεσαν να επιβάλουν τα γενόσημα στους Έλληνες, εκτελώντας κατά γράμμα τις επιταγές των «ξένων αφεντικών» τους, σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσουν όλους τους ανωτέρω σκοπούς σαν ύστατο μέτρο επιτυχίας τους, κατέληξαν στην υποχρεωτική χρήση γενοσήμου από τους Έλληνες. Επινόησαν την επιβολή ειδικού χαρατσιού (ριπεϊτ) 0,8%, το οποίο σημαίνει φορολογία του φαρμακοποιού, χωρίς να φταίει ο ίδιος για την επιλογή του ασθενούς. Δηλαδή τι πρέπει να κάνει ο φαρμακοποιός, να οπλοφορεί, για να του το επιβάλλει;», ανέφερε. Και συνέχισε : «Και ανεξάρτητα απ' αυτό, αφού ο ασθενής αναλαμβάνει και πληρώνει τη διαφορά πρωτότυπο – εκτός πατέντας, προς τι αυτό το χαράτσι, αφού ο ΕΟΠΥΥ – Δημόσιο δεν χάνει τίποτα; Μήπως στο τέλος, όταν θα έρθουν τα φθηνά γενόσημα από Ασία, θα επιβάλλουν στους Έλληνες ασθενείς να καταναλώνουν αυτά τα αγνώστου ποιότητας και ταυτότητας σκευάσματα;».

Τέλος, κατά τον κ. Φουκαλά, ερωτηματικά προκαλεί το ότι «ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), που προστατεύει τα συμφέροντα των φαρμακοποιών και των συλλόγων Ελλάδος, πλην της αφίσας διαμαρτυρίας, στην οποία προχώρησε για το επίμαχο ζήτημα, δεν προέβη σε καμία άλλη κίνηση διαμαρτυρίας. Αλήθεια, γιατί;».

 

Ρεπορτάζ: Παύλος Τουτουντζίδης


Κατή

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής