breaking news Νέο

Μόλις 2,5% των ελληνικών επιχειρήσεων κάνει εξαγωγές, ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής

Μόλις 2,5% των ελληνικών επιχειρήσεων κάνει εξαγωγές, ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής

Ανησυχητικά τα μηνύματα για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, καθώς μόλις 17.730 από τις 700.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 2,5%, κάνουν εξαγωγές. Αυτό αποτυπώνεται σε έρευνα της Ε.Υ. Ελλάδος, με τίτλο «Made in Greece: το μεγάλο στοίχημα των ελληνικών εξαγωγών», που παρουσιάστηκε την Τετάρτη. Ο επικεφαλής της ΕΥ Ελλάδος, Πάνος Παπάζογλου, αναφέρθηκε στην ανάγκη χάραξης μιας εθνικής στρατηγικής για τις εξαγωγές. Αν το δείγμα της έρευνας περιοριστεί μόνο στις εξαγωγικές επιχειρήσεις (αφορά 60.000 εταιρίες), προκύπτει ότι το 1,6% εξ αυτών κάνει το 50% των ελληνικών εξαγωγών, με τις πέντε μεγαλύτερες να καλύπτουν το 25,9% των ελληνικών εξαγωγών. Το 85% των εξαγωγικών επιχειρήσεων είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και καλύπτουν μόλις το 28% των εξαγωγών.

 

Παραγωγικές μονάδες στο εξωτερικό

Την ίδια στιγμή, για την υποστήριξη των εξαγωγών τους μόλις μία στις πέντε επιχειρήσεις του δείγματος έχει προχωρήσει στη δημιουργία παραγωγικών μονάδων στο εξωτερικό, ενώ το 5% διαθέτει σήμερα πάνω από τέσσερις μονάδες στο εξωτερικό.

Αξιοσημείωτο είναι, ακόμα, το ότι μεταξύ των εξαγωγικών επιχειρήσεων του δείγματος, ο μέσος όρος των εξαγωγών δεν ξεπερνά το 42% του κύκλου εργασιών τους.

Τέλος, τα βασικά εμπόδια που συναντούν οι ελληνικές επιχειρήσεις στα εξαγωγικά εγχειρήματά τους, είναι η υψηλή φορολογία, οι πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά και οι χαμηλές τιμές από τον ανταγωνισμό.

 

Π.Τ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής