breaking news Νέο

Γ. Καρασμάνης : «Η φετινή σοδειά κερασιών αδιάθετη λόγω εμπάργκο και οι παραγωγοί μας για ακόμη μια χρονιά σε απόγνωση»!

Γ. Καρασμάνης : «Η φετινή σοδειά κερασιών αδιάθετη λόγω εμπάργκο και οι παραγωγοί μας για ακόμη μια χρονιά σε απόγνωση»!

Την έντονη διαμαρτυρία του για τη δεινή οικονομική κατάσταση και απόγνωση, στην οποία έχουν περιέλθει οι κερασοπαραγωγοί, εκφράζει ο Γιώργος Καρασμάνης, καταθέτοντας στη Βουλή αναφορά με υπόμνημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άγρας.

Με την αναφορά του ο πρώην Υπουργός, μεταφέρει με τον πιο επίσημο τρόπο τη δραματική κατάσταση που βιώνουν ήδη οι καλλιεργητές, μετά την αισιοδοξία που εύλογα δημιουργούσε η ικανοποιητική φετινή σοδειά για ένα καλό εισόδημα και μια «ανάσα» από τις ζημιές των προηγούμενων χρόνων.

Την αρχική αισιοδοξία, έχουν διαδεχθεί η αγωνία και η απελπισία καθώς, όπως αναφέρεται στο υπόμνημα του Συνεταιρισμού Άγρας, στην Πέλλα και ειδικότερα στον ορεινό όγκο του Δήμου Έδεσσας, όπου το κεράσι αποτελεί μονοκαλλιέργεια, τη φετινή χρονιά, παρά τα κατά διαστήματα δυσμενή καιρικά φαινόμενα, οι γενικότερες κλιματολογικές συνθήκες συνέτειναν – σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια – σε μια πολύ καλή σοδειά. Δυστυχώς όμως, διαπιστώνεται μια πρωτοφανής  στενότητα στην προώθησή της, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ιδιαίτερα χαμηλών τιμών που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. Επισημαίνεται επίσης ότι λόγω του εμπάργκο, μηδενικές είναι και οι εξαγωγές στη ρωσική αγορά που απορροφούσε σημαντικές ποσότητες, με συνέπεια να εξελίσσεται η χρονιά στη χειρότερη της τελευταίας τριετίας. Γι’ αυτό και ζητούν την ένταξη της φετινής παραγωγής σε ένα καθεστώς ενίσχυσης, όπως στρεμματική κοινοτική ενίσχυση ή «de minimis», για να μην πάνε χαμένοι οι κόποι μιας ακόμη χρονιάς.   

Δυστυχώς, η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου στα σχεδόν τέσσερα χρόνια της θητείας της, ουδέποτε έκανε την παραμικρή αναφορά στα Συμβούλια Υπουργών ή στον Επίτροπο Γεωργίας για το συνεχιζόμενο εμπάργκο και τις δραματικές επιπτώσεις του στις εξαγωγές μας. Σε αντίθεση με την προηγούμενη υπό τον Καρασμάνη ηγεσία, που στην ολιγόμηνη θητεία της είχε κάνει δεκαέξι παρεμβάσεις στα Συμβούλια Υπουργών και στον Επίτροπο, ζητώντας να ληφθούν μέτρα, επισημαίνοντας τις ευθύνες της Ευρώπης για την κήρυξη του εμπάργκο και την απώλεια της μεγάλης ρωσικής αγοράς, αλλά και την οφειλόμενη κοινοτική αλληλεγγύη για την στήριξη των πληττόμενων παραγωγών μας! Αν ο πρώην Υπουργός είχε προλάβει να ολοκληρώσει την προσπάθειά του, οι άνθρωποι αυτοί δεν θα βρίσκονταν στα σημερινά τραγικά αδιέξοδα!

Υπενθυμίζεται, ότι επί υπουργίας Καρασμάνη, στο τρέχον Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, περιλήφθηκαν δύο σημαντικότατα μέτρα: Το Μ4 με προϋπολογισμό 275 εκατομμύρια για τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και το Μ9 με προϋπολογισμό 25 εκατομμύρια για τη στήριξη των υπαρχουσών Ομάδων Παραγωγών και τη δημιουργία νέων ισχυρών Ομάδων. Δύο μέτρα ¨κομβικά¨ για την στήριξη της παραγωγής και την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών μας, τα οποία η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου και καθυστέρησε να προκηρύξει, και μέχρι σήμερα υπάρχουν συνεχείς παρατάσεις, με αποτέλεσμα να μην έχει αξιοποιηθεί ούτε ένα ευρώ! Μέτρα που, αν είχαν ενεργοποιηθεί, θα είχαν υπάρξει νέες επενδύσεις και νέες μεταποιητικές μονάδες, καθώς και νέες ισχυρές Ομάδες Παραγωγών, αλλά και εκσυγχρονισμός των ήδη υφισταμένων, για την συγκέντρωση, συντήρηση, προώθηση και διακίνηση της παραγωγής μας. Ταυτόχρονα δε, είχε προγραμματίσει το άνοιγμα σημαντικών αγορών Τρίτων Χωρών, μέσω Προγραμμάτων Προώθησης.

Όπως επίσης στράφι πήγε και η συμφωνία που είχε πετύχει ο πρώην Υπουργός με τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), για την απορρόφηση από ξενοδοχειακές μονάδες και χώρους εστίασης μεγάλων ποσοτήτων φρούτων, ροδάκινου, κερασιού, βερίκοκου κλπ για κατανάλωση από τα εκατομμύρια των τουριστών μας, με παράλληλη μεγάλη διαφημιστική καμπάνια. Και ακόμη, η ανάλογη συμφωνία για ένταξη στο σιτηρέσιο των ενόπλων δυνάμεων, των νοσοκομείων κλπ.

Και μόνον με την υλοποίηση αυτών των μέτρων, οι καλλιεργητές μας δεν θα έμεναν σήμερα με τη σοδειά τους αδιάθετη, εγκλωβισμένοι στη μέγγενη ανυπέρβλητων οικονομικών προβλημάτων, όντας από πάνω αντιμέτωποι με τα αντιαγροτικά μέτρα της Κυβέρνησης: τον υπερδιπλασιασμό και τριπλασιασμό των φορολογικών και των ασφαλιστικών συντελεστών, την φορολόγηση από το πρώτο ευρώ των κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων, την αύξηση της προκαταβολής φόρου και της εισφοράς αλληλεγγύης, την κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο, τον μη υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών ως δαπανών, τις παρακρατήσεις στις προκαταβολές αποζημιώσεων και τόσα άλλα…


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής