breaking news Νέο

Στα όρια της φτώχειας ένας στους δύο Έλληνες και έπεται συνέχεια

Στα όρια της φτώχειας ένας στους δύο Έλληνες και έπεται συνέχεια

Δεν ξέρω πόσοι από εσάς συμμερίζεστε τη χαρά του Μεγάρου Μαξίμου για τη συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ και την πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, η οποία, κατά τους δύο εταίρους της κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ), φέρνει το τέλος των μνημονίων και την οριστική επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα της Ευρώπης, με την αντιπολίτευση από την πλευρά της να εκτοξεύει πυρά και να κάνει λόγο για υποδούλωση της Ελλάδας στους δανειστές μέχρι το 2060, όμως η ζώσα πραγματικότητα δημιουργεί μια θλιβερή κατάσταση για τη χώρα. Κι αυτό γιατί ένας στους δυο Έλληνες (4.923.970 άτομα) κινδυνεύουν από φτώχεια σε σχέση με τα δεδομένα του 2008. Η προγραμματισμένη, μεταξύ άλλων, νέα μείωση στις συντάξεις μέσα στο 2019, έρχεται να καταδείξει ότι ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας θα εξακολουθήσει και τα επόμενα χρόνια να ζει υπό τέτοιες συνθήκες.

Προ επίρρωση όλων αυτών, τα νεώτερα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής αρχής (EΛ.ΣΤΑΤ) για τη φτώχεια στην Ελλάδα το 2017, σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό του πληθυσμού, που βρίσκεται σε κίνδυνο ανέχειας, υπολογιζόμενο με το «κατώφλι της φτώχειας» του 2008, ανέρχεται στο 46,3%

Ακόμα και σε σύγκριση με το κατά πολύ μειωμένο «όριο της φτώχειας» του 2016 (4.560 ευρώ το χρόνο ή 380 ευρώ το μήνα ανά άτομο), το οποίο λαμβάνει υπόψη η ΕΛ.ΣΤΑΤ, το ποσοστό των πολιτών που κινδυνεύουν ή βρίσκονται κοντά στο φάσμα της ανέχειας, ανέρχεται στο 35,6% του πληθυσμού (ήτοι 3.789.300 άτομα).

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2009 το ποσοστό του πληθυσμού που βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας ήταν κατά πολύ μικρότερο (27,6%).

 

Έπεται... συνέχεια στην ανέχεια

Μάλιστα, όπως διαφαίνεται με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, η ασφυκτική κατάσταση για ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού δεν πρόκειται να τελειώσει με το τέλος του προγράμματος τον προσεχή Αύγουστο και την έξοδο από τα μνημόνια. Η συμφωνία που έχει γίνει με τους δανειστές για τη λήψη μέτρων στο 2019 και συγκεκριμένα για νέες μειώσεις στις συντάξεις, μείωση του αφορολόγητου από το 2020 και συν τοις άλλοις τα πολύ υψηλά πλεονάσματα που θα πρέπει να επιτευχθούν, σαφώς και προβλέπεται να συντηρήσουν αυτή την εφιαλτική κατάσταση ή και να διευρύνουν το ποσοστό των πολιτών, που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Συμπερασματικά, λοιπόν, κάτι τέτοιο ενισχύεται από τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., βάσει των οποίων «το ποσοστό κινδύνου φτώχειας πριν από όλες τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (μη συμπεριλαμβανομένων επιδομάτων και συντάξεων) ανέρχεται σε 50,8%, ενώ, όταν περιλαμβάνονται μόνο οι συντάξεις και όχι τα επιδόματα, μειώνεται στο 24%.

Τέλος, επιχειρώντας να δοθεί μια συνοπτική εικόνα για το τι έχει εισπράξει η ελληνική κοινωνία από τις «επιτυχίες» των μνημονίων τα τελευταία 8 χρόνια, αυτή αποτυπώνεται στο ότι:

• 1.672.082 άτομα δεν μπορούν να καλύψουν μηνιαία έκτακτη ανάγκη ύψους 384 ευρώ.

• Το 50% των φτωχών πολιτών με ετήσια εισοδήματα έως 3.178 ευρώ (264,8 ευρώ το μήνα).

• Υλικές στερήσεις σε βασικά αγαθά έχει 21,1% του πληθυσμού.

• Το 28% των νοικοκυριών δεν έχει ικανοποιητική θέρμανση το χειμώνα.

• Δυο στους 10 από τους φτωχούς πολίτες δεν κάνουν ιατρικές εξετάσεις, επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

 

Ρεπορτάζ: Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής